Human to human marketing

Human-to-human marketing: Tι είναι και ποια η σημασία του;

της Ελευθερίας Χασάπη

Human-to-human marketingΣτις μέρες μας κάθε επιχείρηση στοχεύει, αδιαμφισβήτητα, στο καλύτερο αποτέλεσμα. Το λεγόμενο H2H (human-to-human marketing) είναι το καλύτερο εργαλείο για μια επιχείρηση προκειμένου να διακριθεί εντός μιας άκρως ανταγωνιστικής αγοράς. Η μετάθεση του κέντρου βάρους σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της αγοράς εξυπηρετεί στη σύνδεση ενός προσώπου με τους γύρω του.

Η δημιουργία δε και διατήρηση αληθινών και δυνατών σχέσεων με τους πελάτες μιας επιχείρησης επιτυγχάνεται μέσω της σκέψης ότι ο «πελάτης» είναι πρώτα άνθρωπος και έπειτα πελάτης. Εξάλλου άνθρωποι στελεχώνουν εκ των πραγμάτων και τις επιχειρήσεις. Οι σχέσεις δε μεταξύ επιχειρήσεων, πελατών, καθώς και οι προοπτικές των πρώτων έχουν ως θεμέλιο τη μακροχρόνια εμπιστοσύνη και το σεβασμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιρροή έναντι της επιλογής των πελατών να αγοράσουν τα αντίστοιχα προϊόντα ή τις υπηρεσίες. Η στρατηγική του H2H αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα διαμορφώνει το κοινό ώστε να είναι περισσότερο επιεικές απέναντι σε λάθη που ενδεχομένως ανακύψουν.

Η στρατηγική του human-to-human marketing:

Ο τόνος της φωνής

Η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων πελατών επιτυγχάνεται και δια μέσω του τρόπου επικοινωνίας μιας επιχείρησης με το κοινό της. Σαφώς αυτό προϋποθέτει αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Το κοινό απαιτείται να ακούει την αλήθεια και όχι αυτά που θα ήθελε ιδανικά να ακούσει. Ταυτόχρονα, η επιχείρηση οφείλει να «γνωρίσει» τους ανθρώπους και υποψήφιους, ενδεχομένως, πελάτες της. Παράλληλα δε θα δείξει ότι κατανοεί την κατάσταση, τις ανάγκες, αυτά που αρέσουν και, φυσικά, και αυτά που δεν αρέσουν.

Απλότητα στην επικοινωνία

Ξύλινη γλώσσα, επισημότητα και περίπλοκη χρήση της γλώσσας αποτελεί εμπόδιο μεταξύ της επιχείρησης και του κοινού της. Η απλότητα ως προς τη χρήση των γλωσσικών μέσων τείνει προς τη δημιουργία θετικού κλίματος και δείχνει ότι όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι.

Ειλικρίνεια και διαφάνεια

Human-to-human marketingΗ μεγαλύτερη επιτυχία μιας επιχείρησης, στηριζόμενη στους πελάτες της θεμελιώνεται σε εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και διαφάνεια. Κάθε πελάτης επιθυμεί να γνωρίζει ακριβώς «τί» αγοράζει, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Επιθυμεί να αισθάνεται ασφαλής σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του δεδομένα, για την διατήρηση και επεξεργασία των οποίων και θα πρέπει να έχει προηγουμένως ενημερωθεί πόσο μάλλον στην περίπτωση που γίνεται χρήση του AI.

Εξατομίκευση και αυτοματισμός

Το σύγχρονο μάρκετινγκ απαιτεί μερικές φορές τον συνδυασμό τόσο της τεχνολογίας όσο και της προσωπικής εμπειρίας. Και τα δύο αυτά στοιχεία συνδυάζονται μέσω της σωστής και συνετής χρήσης των δεδομένων που μπορούν να βελτιώσουν την πιο βιωματική εμπειρία των πελατών. Αυτοματοποιημένες εμπειρίες δια μέσω e-mails, SMS και ζωντανών συνδέσεων (live) βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία τους και την καθιστούν έως αξέχαστη.

Ανθρώπινη εξυπηρέτηση

Η αύξηση των αποδόσεων απαιτεί τη διαρκή επαφή με το καταναλωτικό κοινό. Δύο κανάλια επικοινωνίας κρίνονται ως τα κατ’ ελάχιστο απαραίτητα. Μέσω αυτών οι πελάτες θα επικοινωνούν με τους πραγματικούς ανθρώπους πίσω από το brand της επιχείρησης. Το chat, τα social media, καθώς και οι διάφορες πλατφόρμες ηλεκτρονικής ανταλλαγής μηνυμάτων ενισχύουν τη «φωνή» του κοινού μέσω της πραγματικής αυτής αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους της επιχείρησης.

Ενίσχυση των social media

Τα social media σχεδιάστηκαν ακριβώς για την αυτή ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων μέσω καθημερινών και φιλικών συζητήσεων. Χρήσιμα εργαλεία, αδιαμφισβήτητα, η απάντηση σε ερωτήματα ή σχόλια, η δημοσίευση ανάλαφρου, καθώς και ουσιαστικού περιεχομένου. Μέσω αυτών η επιχείρηση επικοινωνεί άμεσα με το κοινό της και αναλαμβάνει συγχρόνως δεσμεύσεις έναντι αυτού. Η χρήση δε των social media εξυπηρετεί και διαφημιστικούς, σαφώς, σκοπούς. Τέλος, βοηθά στην προσέλκυση νέων πελατών ενώ συνάμα επιτρέπει και στους παλαιότερους να δώσουν ένα καλό και ηχηρό feedback.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!