Φυσική

Οδηγός Επαγγελμάτων: Φυσική

της Άντζελας Σούλη

Η επιστήμη της φυσικής έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία εξέλιξης της ανθρωπότητας και στην ανακάλυψη και ερμηνεία καταστάσεων και συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, της ζωής του πλανήτη μας και του σύμπαντος και όχι μόνο. Υπάρχουν άλλωστε οι νόμοι της φυσικής τους οποίους ακολουθούν όλα τα όντα εκ φύσεως και όχι μόνο. Επίσης όλοι γνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν παίξει γνωστοί φυσικοί όπως ο Ισαάκ Νιούτον, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και πολλοί άλλοι φυσικοί στην ιστορία μας.

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον κλάδο της φυσικής αποσκοπεί στην εξειδίκευση σε τομείς όπως της γεωφυσικής, της πυρηνικής φυσικής, της νανοτεχνολογίας και πολλών άλλων υπό κλάδων.

Ελληνικά Τμήματα

Καταρχήν υπάρχουν πολλά τμήματα Φυσικής σε όλη την Ελλάδα. Το κάθε τμήμα διαμορφώνουν το πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με την εξειδίκευση του κάθε τμήματος. Επιπλέον, ανήκουν στο 2ο πεδίο ‘’Θετικών & Τεχνολογικών επιστημών’ και είναι τα εξής:

Φυσική: Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι επαγγελματικές και οι επιλογές ενασχόλησης των αποφοίτων μετά το πέρας των σπουδών τους στον τομέα της φυσικής είναι πολλές και ποικίλες δίνοντας στον κάθε φοιτητή την δυνατότητα να εξειδικευτεί και να εκφραστεί μέσω του επαγγέλματος που ταιριάζει περισσότερο στον ίδιο και στις γνώσεις του.

Συγκεκριμένα, παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι τομείς εργασίας για τους αποφοίτων σχολών φυσικής επιστήμης:

  • Φυσικός
  • Νανοτεχνολόγος
  • Γεωφυσικός
  • Βιοφυσικός
  • Σεισμολόγος
  • Φυσικός Περιβάλλοντος
  • Φυσικός Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Οι πτυχιούχοι των παραπάνω σχολών δύναται να απασχοληθούν, μετά την λήψη του πτυχίου τους, με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους και μετά την λήψη της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων στον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Έχουν επίσης δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι αυτόνομα και χωρίς περιορισμούς.

Συνέντευξη με μία Απόφοιτη

(Κατερίνα, 23)

Η αλήθεια είναι ότι δεν έκατσα να το σκεφτώ πολύ προτού επιλέξω το τμήμα της Φυσικής στην Αθήνα, ούτε θεωρώ ότι έχω κατασταλάξει στο τι θέλω να κάνω αφού πάρω το πτυχίο μου. Ακολούθησα αυτήν την πορεία σπουδών απλά γιατί πάντα μου άρεσε η φυσική και ήμουν πάντοτε καλή σε αυτό. Στο σχολείο δυσκολευόμουν αρκετά με το να θυμάμαι ημερομηνίες και γεγονότα της ιστορίας αλλά ένιωθα ότι η φυσική μου έβγαινε πάντα φυσικά και είναι κιόλας ένας μάθημα και κλάδος που πάντοτε μου κινούσε την περιέργεια και μου άρεσε να πειραματίζομαι και να προσπαθώ να ανακαλύψω κάτι καινούργιο. Θεωρώ ότι όπως και άλλοι κλάδοι έτσι κι αυτός είναι απαιτητικός με τον τρόπο του και ίσως δεν είναι για όλους αλλά για όσους είχαν πάντα ένα ‘’ταλέντο’’ στο κομμάτι της φυσικής και μια τρέλα να την ακολουθήσουν.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!