storytelling marketing

Το storytelling στο marketing

της Ευρυδίκης Μακροπούλου

storytelling στο marketingΣτις μέρες μας, οι καταναλωτές επιδιώκουν να ενημερώνονται σχετικά με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες, τα οποία τα ξεχωρίζουν. Το παράδοξο είναι πως αυτό το γεγονός δεν μεταφράζεται απόλυτα στο marketing. Οι άνθρωποι δεν συνδέονται με ένα brand μόνο μέσω των χαρακτηριστικών του, αντιθέτως, αναζητούν την ανθρώπινη πλευρά του. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει στα εργαλεία του marketing το storytelling, δηλαδή η δημιουργία ενός αφηγήματος σχετικά με την επιχείρηση και το προϊόν/ υπηρεσία.

Γιατί storytelling;

  • storytelling στο marketingΜέσα σε μία πληθώρα προϊόντων και επιχειρήσεων με παρόμοια χαρακτηριστικά, είναι πολύ εύκολο για τον καταναλωτή να χαθεί. Ωστόσο, η οργάνωση της πληροφορίας σε μία ιστορία όχι μόνο προσδίδει σε μια επιχείρηση μοναδικό προφίλ, αλλά επικαλείται τη συναισθηματική πλευρά του κοινού της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το brand να είναι ως 22 φορές πιο αξιομνημόνευτο.
  • Μία διήγηση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έχει απήχηση σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Εφόσον μία επιχείρηση γνωρίζει σε βάθος το κοινό που επιθυμεί να προσελκύσει, μπορεί να “γράψει” μία κατάλληλη ιστορία. Επίσης, το storytelling προβάλλει τις αρχές και τις αξίες με τον πιο άμεσο και κατανοητό τρόπο.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές ζητούν από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν κάποιο ρόλο ή να υιοθετήσουν στάση απέναντι σε σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. To storytelling καταφέρνει να επικοινωνήσει την ανθρώπινη πλευρά μια επιχείρησης, που προσελκύει περισσότερους πελάτες.

Πώς γράφονται οι ιστορίες;

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα, προκειμένου να εντάξει κανείς το storytelling στο marketing:

1. Καθορισμός του κοινού

Κάθε ιστορία έχει απήχηση σε διαφορετικό κοινό. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως προκειμένου να παρακινήσει κανείς τους πελάτες του να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα, οφείλει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά τους. Κάνοντας μία έρευνα αγοράς και δημιουργώντας την περσόνα του ιδανικού πελάτη, γίνεται μία σκιαγράφηση του κοινού. Έτσι, η επιχείρηση γνωρίζει ακριβώς που πρέπει να στοχεύσει.

2. Το μήνυμα της ιστορίας-αλλά καλύτερο!

Το επόμενο βήμα είναι να αποκρυσταλλωθεί το μήνυμα που θέλει να διαδοθεί στο κοινό. Όμως αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως το ποιος διηγείται την ιστορία, τι εντύπωση θέλει να αφήσει, ποια συναισθήματα θα προκαλέσει, κ.α. Οι παράγοντες αυτοί θα βοηθήσουν στο “ραφινάρισμα” της ιστορίας, κάνοντας την πιο ζωντανή και πειστική.

3. Ο ήρωας

Κάθε ιστορία έχει έναν ήρωα. Τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίσει; Είναι σημαντικό το κοινό να ταυτιστεί μαζί του και να έχουν κοινά, όπως ο τρόπος ζωής, οι προσδοκίες και τα προβλήματα. Ο κατάλληλος ήρωας θα ζωντανέψει την ιστορία, προσελκύοντας περισσότερους πελάτες.

4. Call to action

Το τελευταίο βήμα είναι φυσικά να γραφτεί η ιστορία και να αξιολογηθεί από πιθανούς πελάτες. Βέβαια, δεν πρέπει να παραλειφθεί το call to action, δηλαδή το κάλεσμα για συμμετοχή σε κάποια δράση, προωθητική ενέργεια κ.α. Το storytelling θα πρέπει να κινητοποιήσει τους πελάτες ώστε να μεταβούν από την παθητική στην ενεργητική στάση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!