Thessismun

Της Ντένιας Μπιλιράκη

Thessismun

Για ακόμα μία χρονιά το THESSISMUN, που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη από το 2002 και αποτελεί μία προσομοίωση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 15 – 19 Απριλίου. Ο θεσμός αυτός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς της Ευρώπης καθώς καταφέρνει κάθε χρόνο και συγκεντρώνει περίπου 400 προπτυχιακούς αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο το κόσμου για να συζητήσουν στη Σύνοδο κορυφής για διάφορα επίκαιρα θέματα ανάλογα με τη χώρα που πρεσβεύουν. Το THESSISMUN είναι το εργαλείο που θα σου μάθει την πολυπλοκότητα αυτού του συστήματος καθώς και πώς η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις. Μέσα από αυτό το συνέδριο θα κερδίσεις πολλές εμπειρίες και θα έρθεις σε επαφή με άτομα από άλλες χώρες με τα οποία θα πρέπει να διαπραγματευτείς ή και να διαφωνίσεις για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή η προαγωγή της δημοκρατίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το συνέδριο χωρίζεται σε 5 Committees: UNESCO, United Nations, North Atlantic Treaty Organization, Council of Europe και ASSEMBLY OF EUROPEAN REGIONS (το οποίο είναι στα γαλλικά). Ειδικότερα, κάθε επιτροπή θα συζητήσει δύο διαφορετικά θέματα (topics) ανάλογα με την committee που θα βρίσκεται ο κάθε συμμετέχων. Για παράδειγμα, φέτος, σε μία από τις επιτροπές του THESSISMUN (1st Committee of the General Assembly) ως πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι Protracted conflicts in the Georgia-Ukraine-Azerbaijan-Moldova (GUAM) area and their implications for international peace, security and development ενώ το δεύτερο θα αφορά The question of militarization in the Arctic. Μέσα σε πέντε μέρες, ο πρεσβευτής της εκάστοτε χώρας θα πρέπει να συνομιλήσει με τους υπόλοιπους πρεσβευτές και μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας να αποφασίσει αλλά και να προτείνει αλλαγές για θέματα εθνικής ασφέλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παιδείας, τεχνολογίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Προτού κάνεις την αίτησή σου καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι θα πρέπει να διαβάσεις τα study guides που αφορούν το κάθε θέμα για να διαλέξεις ποιο σε ενδιαφέρει περισσότερο αλλά και τους rules of procedure που είναι οι κανόνες για κάθε committee. Τέλος, υπάρχει και ένα έγγραφο που αφορά οδηγίες (guidelines) ως προς το speaking και το writting. Οι αιτήσεις για το συνέδριο έχουν ήδη ανοίξει και μπορείς να τις βρεις εδώ ακολουθώντας τις ακόλουθες οδηγίες http://www.thessismun.org/2015/application-form/ και θα έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις συμμετοχή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι είναι φοιτητές των ακόλουθων Πανεπιστημίων, θα πρέπει να ενημερωθούν από τη γραμματεία της σχολής τους, καθώς θα συμμετέχει κάθε Πανεπιστήμιο ως group. Tα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια είναι: ΠΑΜΑΚ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιτήμιο, Παντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιονίου, Κρήτης και Πελοποννήσου. Τα fees είναι 60 ευρώ.

To THESSISMUN στοχεύει στην ανάδειξη των μελλοντικών διπλωματών και αρχηγών κρατών του κόσμου.

Κάνε like στη σελίδα του THESSISMUN στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα από πρώτο χέρι.

EUropa.S. 2015

Μία ακόμα προσομοίωση αυτή τη φορά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και θα πραγματοποιηθεί στις 3-6 Απριλίου. Από το 2010, ο θεσμός αυτός προσπαθεί να φέρει σε επαφή τους νέους Ευρωπαίους με τους θεσμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γνωρίσουν εκ των έσω πώς είναι να λαμβάνεις αποφάσεις ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν φέτος στο EUropa.S. ανά όργανο είναι:

1) DROI Committee Agenda: “Le trafic d’êtres humains: mesures contre ce fléau”

2) ITRE Committee Agenda: “Discussing the possibility of the EU Energy Union towards a model of European energy independence”

3) INTA Committee Agenda: “Commercial relations with third parties and the role of companies: banning illicit trading of goods”

4) European Council 2015 Agenda: “The rise of secessionism and the issue of self-determination within the EU member states; aspects affecting the grounds of the European Union”

5) ECOFIN 2015 Agenda: “EU Multilateral Trading System: discussing the potential of the TTIP agreement and reviewing the current nature of the negotiations”

Οι αιτήσεις έχουν ήδη ανοίξει και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου και μπορείς να μπεις για περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.europas.irtea.gr/?page_id=201. Το κόστος συμμετοχής είναι στα 45 ευρώ.

Κάνε like στη σελίδα του EUropa.S στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα από πρώτο χέρι.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!