Reload Greece: Από το “brain drain” στο “brain grain”

Της Μαρίας Παπακοσμά

Οι νέοι της διασποράς του Λονδίνου γεμίζουν ξανά την Ελλάδα με αισιοδοξία και καινοτόμες ιδέες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

reload greeceΤο Reload Greece είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 από πέντε νεαρούς Έλληνες της διασποράς. Στόχος τους είναι η ανεύρεση καινούριων επιχειρηματικών ιδεών που θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της χώρας, καθώς επίσης και η υλοποίηση σχεδίων και προγραμμάτων για επενδύσεις σε εταιρίες start-up.

Φέτος διεξήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο το τρίτο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης με θέμα: «Enterprising Diasporas: From Brain-Drain to Brain-Grain», με τη στήριξη του London Business School και του SEESOX (Κέντρου Νοτιοευρωπαϊκών Σπουδών της Οξφόρδης). Συνολικά, συμμετείχαν 28 διακεκριμένοι ομιλητές, όπως επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι και επενδυτές από όλο τον κόσμο, που ανέλυσαν το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων, γνωστό και ως «brain drain». Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδειχτεί μια διαφορετική πτυχή που σχετίζεται με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της διασποράς, που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη της χώρας. Βασικά, πρόκειται για προσπάθεια σύζευξης και αναζήτησης συνεργασιών και δικτύων. Με μοχλό τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ενεργό δράση, θα καταστεί δυνατό να τεθεί ξανά σε λειτουργία η κινητήριος δύναμη για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η Έφη Κυρτάτα, διευθύνουσα σύμβουλος και μέλος των ιδρυτών του Reload Greece, δήλωσε στην εναρκτήρια εισήγησή της: «Η διασπορά παραμένει μια αναξιοποίητη πλούσια πηγή δυναμικού, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ο καθορισμός του μοντέλου της πολλαπλής επιχειρηματικότητας των χωρών, η οποία θα ενδυναμώσει τη Διασπορά, βρίσκεται στον πυρήreload greeceνα του οργανισμού μας και αυτό το γεγονός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για έμπνευση, συζήτηση και σύλληψη πραγματικών λύσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απήχηση και ο αντίκτυπος αυτής της ενέργειας έχουν θέσει γερά θεμέλια στον κλάδο της επιχειρηματικότητας και το όλο εγχείρημα έχει αποκτήσει τη δυναμική μιας ουσιαστικής προσπάθειας για άμεση αλλαγή. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τα ποικίλα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο από σημαντικούς και επιτυχημένους ομιλητές διεθνούς βεληνεκούς, γεγονός που κατέστησε τους διοργανωτές ενθουσιασμένους από την μεγάλη προσέλευση των συμμετεχόντων από πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Θα ήταν, τέλος, χρήσιμο να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από τους Έλληνες της διασποράς είναι άξιες συγχαρητηρίων, καθώς λειτουργούν υπέρ του συνολικού καλού της χώρας, εκπροσωπώντας την στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Reload Greece, όπως επίσης και για τη δυνατότητα εθελοντισμού, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!