Υποτροφίες για σπουδές στη Σλοβακία για το έτος 20162017

Της Δανάης Τσαντήλα

Υποτροφίες για σπουδές στη ΣλοβακίαΤο SAIA (Slovak Academic Information Agency) ανακοίνωσε στο Υπουργείο Παιδείας υποτροφίες του Σλοβακικού Εθνικού Προγράμματος για το καλοκαιρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-17. Αφορά φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, καθηγητές, ερευνητές και καλλιτέχνες. Οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται στο http://www.scholarships.sk/ όπου οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν και την αίτησή τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 (για το καλοκαιρινό εξάμηνο) και στις 30 Απριλίου 2017 για το ακαδημαϊκό έτος 2017/18.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Σλοβακικό Εθνικό Πρόγραμμα στηρίζει την κινητικότητα των διεθνών φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων, των καθηγητών, των ερευνητών και των καλλιτεχνών, καθώς θα μπορούν να διαμένουν στα Πανεπιστήμια της Σλοβακίας καθώς και στους ερευνητικούς της οργανισμούς. Επιπλέον, οι μαθητές, οι φοιτητές πλήρους φοίτησης PhD, οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι ερευνητές και οι καλλιτέχνες από τη Σλοβακική Ακαδημία Επιστημών, οι οποίοι έχουν μόνιμη κατοικία στη Σλοβακία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να τους επιχορηγηθούν ταξίδια για σπουδές ή αναζήτηση της διαμονής τους στο εξωτερικό.

Οι υποτροφίες λοιπόν παρέχονται σε φοιτητές για 1 ή 2 εξάμηνα καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους για την απόκτηση master. Επίσης, υποτροφίες για σπουδές και έρευνες παρέχονται σε υποψήφιους διδάκτορες από ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς για να συμμετέχουν σε διδακτορικό πρόγραμμα στη Σλοβακία για 1-12 μήνες. Τέλος, καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές και καλλιτέχνες δικαιούνται υποτροφία για 1-12 μήνες για να συμμετέχουν σε διδακτορικό πρόγραμμα ή σε κάποια μη κερδοσκοπική οργάνωση στη Σλοβακία.

Το κόστος των υποτροφιών ποικίλλει: Για μεταπτυχιακούς φοιτητές το κόστος αγγίζει τα 350 ευρώ. Για τους υποψήφιους διδάκτορες, το κόστος ανέρχεται στα 580 ευρώ. Όσον αφορά τους καθηγητές πανεπιστημίου, τους ερευνητές και τους καλλιτέχνες το κόστος διαφέρει: Για όσους δεν έχουν διδακτορικό και διαθέτουν λιγότερο από τέσσερα χρόνια επαγγελματική εμπειρία, το κόστος είναι 580 ευρώ. Για όσους έχουν διδακτορικό και λιγότερο από 10 χρόνια επαγγελματική εμπειρία, το κόστος αγγίζει τα 850 ευρώ. Τέλος, για όσους έχουν διδακτορικό και επαγγελματική εμπειρία που ξεπερνά τα 10 έτη, το κόστος ανέρχεται στα 1000 ευρώ.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι οι υποτροφίες παρέχονται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες όπως: Τα κράτη που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες όπως Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ισλανδία, Καζακστάν, Λιχτενστάιν, Σκόπια, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία (συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου), Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Βατικανό. Επιπλέον, κράτη που μπορούν να συμμετέχουν στις υποτροφίες της Σλοβακίας είναι το Ουζμπεκιστάν, ο Καναδάς, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, οι χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, η Αυστραλία, η Κίνα (συμπεριλαμβανομένης και της Ταϊβάν), η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η  Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Τα δικαιολογητικά, τα οποία οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους είναι τα εξής:

Για τους φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες:

Βιογραφικό σημείωμα, συνοδευτική επιστολή (στο οποίο οι υποψήφιοι θα γράφουν τα κίνητρά τους για την υποτροφία), αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στην περίπτωση των φοιτητών (όπου αναφέρονται η ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας τους, η περίοδος της διαμονής τους, ο κατάλογος των μαθημάτων που θα ήθελαν να επιλέξουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και ο αριθμός των χρημάτων που θα απονεμηθεί για τα αντίστοιχα μαθήματα) και λεπτομερές πρόγραμμα έρευνας στην περίπτωση των διδακτορικών φοιτητών (όπου αναφέρονται η ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας, η περίοδος της διαμονής τους και ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της διαμονής τους).

Επιπλέον, στην περίπτωση των φοιτητών, απαιτούνται δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές τους, στην περίπτωση των διδακτορικών φοιτητών, μία συστατική επιστολή από τον / προϊστάμενό του, της– κατά την ημερομηνία της προθεσμίας εφαρμογής, συστατικές επιστολές, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 3 μήνες. Ακόμη, χρειάζεται επιβεβαίωση από το ίδρυμα ότι ο φοιτητής είναι πλήρους απασχόλησης, ή στην περίπτωση των διδακτορικών φοιτητών, μια επιβεβαίωση ότι αυτός/αυτή είναι υποψήφιος διδάκτορας του αντίστοιχου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του θέματος έρευνας, της αναμενόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης των πανεπιστημιακών σπουδών / διδακτορικού. Η βεβαίωση δεν πρέπει να εκδοθεί νωρίτερα από 3 μήνες κατά την προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Επιπλέον, χρειάζεται αντίγραφο του πιστοποιητικού εξέτασης προπτυχιακού ή του μεταπτυχιακού διπλώματος, το συμπλήρωμα διπλώματος και την κατάσταση (αν υπάρχει). Στην περίπτωση των διδακτορικών φοιτητών,  αν υπάρχουν δημοσιεύσεις, απαιτείται η υποβολή τους στην κατάλληλη μορφή.

Απαραίτητη είναι επίσης η πρόσκληση από ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ερευνητικό οργανισμό στη Σλοβακία – ότι δηλαδή το ίδρυμα υποδοχής δεσμεύεται να αποδεχθεί την υποτροφία και τη διαμονή του αιτούντα για μια ερευνητική μελέτη διδασκαλίας (το ακριβές χρονικό διάστημα της διαμονής θα πρέπει να αναφέρεται στο έγγραφο). Η πρόσκληση πρέπει να εκδίδεται σε χαρτί-επιστολή από τον επικεφαλής του ιδρύματος υποδοχής και πρέπει να υπογράφεται από το πρόσωπο που εξέδωσε το έγγραφο. Στην περίπτωση των διδακτορικών φοιτητών, η πρόσκληση δεν πρέπει να είναι απλώς μια τυπική πρόσκληση, αλλά θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον του ιδρύματος υποδοχής στη μελέτη, την  έρευνα ή τη διδασκαλία του αιτούντος στο πλαίσιο της ΕΚΣ. Τέλος, η περίοδος της διαμονής που αναφέρεται στην πρόσκληση πρέπει να ταιριάζει με την περίοδο που αναφέρεται στην on-line αίτηση.

Για τους καλλιτέχνες, τους ερευνητές και τους καθηγητές πανεπιστημίου:

Βιογραφικό σημείωμα, αναλυτική περιγραφή του προγράμματος της υποτροφίας (να δηλωθούν η ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας, η περίοδος διαμονής, και το λεπτομερές ωρολόγιο πρόγραμμά της διαμονής των υποψηφίων), αντίγραφο πτυχίου Ανώτατης εκπαίδευσης, λίστα δημοσιεύσεων στην απαιτούμενη μορφή, πρόσκληση από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ερευνητικό οργανισμό στη Σλοβακία (το ακριβές χρονικό διάστημα της διαμονής θα πρέπει να αναφέρεται στο έγγραφο). Η πρόσκληση πρέπει να εκδίδεται σε χαρτί και να υπογράφεται από το πρόσωπο που εξέδωσε το έγγραφο. Στην περίπτωση των καθηγητών πανεπιστημίου, ερευνητών και καλλιτεχνών, η επιστολή πρόσκλησης δεν πρέπει να είναι απλώς μια τυπική πρόσκληση, αλλά θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον του αιτούντος στον τομέα της έρευνας, της διδασκαλίας,  ή της καλλιτεχνικής διαμονής στο πλαίσιο της ΕΚΣ. Τέλος, η περίοδος της διαμονής που αναφέρεται στην πρόσκληση πρέπει να ταιριάζει με την περίοδο που αναφέρεται στην on-line αίτηση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!