Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Διδακτορική υποτροφία για Νεοελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

της Νάνσυς Παναγουλοπούλου

Το University of Amsterdam ιδρύθηκε το 1632 και αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ολλανδία, συγκεντρώνοντας πάνω από 30.000 φοιτητές και 3.000 υποψηφίους διδακτορικού σε έναν πολυπολιτισμικό ακαδημαϊκό χώρο. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια παγκοσμίως, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Το κοινωφελές πολιτισμικό ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ιδρύθηκε το 2007 από τον Παναγιώτη και τη Μαριλένα Λασκαρίδη με κύριο στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών γραμμάτων, της ιστορικής και ναυτικής έρευνας σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Για αυτόν το λόγο, πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό σχετικών εκπαιδευτικών και πολιτισμικών προγραμμάτων, και πρωτοβουλίες όπως η διδακτορική υποτροφία για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου της έδρας Νεοελληνικών σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Προκήρυξη Ιδρύματος Λασκαρίδη

ίδρυμα ΛασκαρίδηΠροσφέρεται διδακτορική υποτροφία αξίας 43.200€ για 3 έτη του PhD –δηλαδή 1.200 ευρώ το μήνα- που ξεκινά για προγράμματα που αρχίζουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ο υπότροφος θα εκπονήσει εργασία στην αγγλική γλώσσα πάνω στις Νεοελληνικές Σπουδές υπό την εποπτεία της Μαρίας Μπολέτση επί της έδρας  Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του University of Amsterdam.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η 15η Απριλίου 2015 ώρα 23:59 (CET) ενώ ο υπότροφος θα έχει ενημερωθεί ως τα τέλη Μαΐου 2021.

Η πλήρης προκήρυξη του ιδρύματος με οδηγίες για την αίτηση εδώ.

Προαπαιτούμενα

Οι υποψήφιοι για την υποτροφία θα πρέπει να έχουν:

 • Μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση σχετική με το αντικείμενο του διδακτορικού, με βαθμό τουλάχιστον 8/10. Υποψήφιοι που δεν έχουν ακόμη τον μεταπτυχιακό τους τίτλο, μπορούν να υποβάλλουν βεβαίωση σπουδών και επιστολή από τον επιβλέποντα της διπλωματικής, που να προσυπογράφει πως το μεταπτυχιακό θα έχει ολοκληρωθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
 • Εξαιρετική γνώση Αγγλικών.
 • Εξαιρετικές ερευνητικές ικανότητες.
 • Συμπληρωμένη αίτηση για υποτροφία και πρόταση για διπλωματική εργασία με θεματική μία από αυτές που περιγράφονται στην αγγλόφωνη προκήρυξη, και

Δεν πρέπει να εργάζονται/φοιτούν ήδη ως υποψήφιοι διδάκτορες σε πανεπιστήμιο.

Έγγραφα

Στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

 • Ερευνητική πρόταση (έως 1500 λέξεις)
 • Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο PhD (έως 300 λέξεις)
 • Βιογραφικό
 • Αντίγραφα πτυχίου και μεταπτυχιακού/ών μεταφρασμένα στην αγγλική.

Αν το μεταπτυχιακό δεν έχει ολοκληρωθεί, να συμπεριληφθεί βεβαίωση σπουδών σε μεταπτυχιακό και γράμμα από τον υπεύθυνο της διπλωματικής εργασίας που να προσυπογράφει πως το μεταπτυχιακό θα έχει ολοκληρωθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

 • Αντίγραφο πτυχίου Αγγλικής γλώσσας (Cambridge CPE ή CAE, IΕLTS Academic, TOEFL iBT) ή πτυχίου/μεταπτυχιακού με γλώσσα εργασίας την Αγγλική,
 • 1 συστατική επιστολή (αποστολή εδώ info@laskaridisfoundation.org )
 • Δείγμα γραφής (όπως απόσπασμα από μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία).

Για όποια περαιτέρω απορία στείλτε email στο romiou@laskaridisfoundation.org .

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!