Είναι το Hip Hop η λαϊκή μουσική της εποχής μας;

της Αργυρώς Μπούρμπουλα

Από μια γρήγορη ματιά στις τάσεις του ελληνικού Youtube, φαίνεται πως το Hip Hop έχει καταλάβει επάξια μια θέση στις μουσικές μας επιλογές. Επίδειξη πλούτου, ωμή βία, ναρκωτικά και μισογυνισμός, είναι οι βασικοί άξονες που χαρακτηρίζουν την πιο εμπορική πλευρά του ελληνικού Hip Hop. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα ανθίζει και μια διαφορετική του όψη. Πιστή στις κοινωνικές της ρίζες και στις αξίες της, που σταθερά κερδίζει περισσότερο κόσμο,  αποτελεί φωτεινό φάρο για την εξέλιξη του είδους.

Πώς ξεκίνησε…

Για την ιστορία, η Hip Hop κουλτούρα γεννήθηκε πριν τέσσερις δεκαετίες στις φτωχογειτονιές του Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Αποτελούσε τρόπο έκφρασης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, που ζούσαν μέσα σε μια ασφυκτική πραγματικότητα. Ρατσισμός, ανέχεια, βίαιες συμπλοκές μεταξύ συμμοριών, ναρκωτικά, όπλα και αστυνομική βία αποτελούσαν τα ερεθίσματα των καλλιτεχνών που έψαχναν διέξοδο μέσω της τέχνης τους. Τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε το στάδιο της εμπορευματοποίησης του είδους, με την εκπομπή Yo! MTV Raps να συστήνει το Hip Hop στο ευρύ κοινό, οδηγώντας το σε μια σταθερά ανοδική πορεία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Από τα πάρτι των αφροαμερικανών στα γκέτο της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’70, μέχρι τα γεμάτα στάδια στην Αθήνα του 2019, υπάρχει ένα νήμα που δένει το Hip Hop με τις ιστορικές του ρίζες και, συγχρόνως, το κάνει να εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι η ανάγκη να εκφραστεί η οργή, η διάθεση για σύγκρουση με το κατεστημένο και η θέληση για ανατροπή. Είναι η αυθεντικότητα και ο βιωματικός στίχος, χωρίς ωραιοποιήσεις και εντυπωσιασμούς.

Το Hip Hop στην Ελλάδα

To Hip Hop στην Ελλάδα άρχισε να κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του ’90, χωρίς μεγάλη απήχηση. Σήμερα, η πλειονότητα των ακροατών, και κυρίως οι νεότερες ηλικίες, έχουν εξοικειωθεί με τον κάποτε πρωτότυπο και «αντιαισθητικό» ήχο του και έχουν γοητευτεί από τον φρέσκο και επίκαιρο χαρακτήρα του.  Όταν τα άλλα είδη μένουν προσκολλημένα σε νόρμες του παρελθόντος και σε δοκιμασμένες συνταγές επιτυχίας, το Hip Hop δεν φοβάται να πειραματιστεί, να γίνει αντισυμβατικό, να ακολουθήσει την κοινωνία στην οποία αναπτύσσεται και να γίνει η αντανάκλασή της.

Γίνονται πολλές προσπάθειες από τους καλλιτέχνες να εξελίξουν το είδος στιχουργικά και μουσικά, με σκοπό να απαγκιστρωθεί από ξένα πρότυπα και να τραβήξει δική του ρότα.  Ο πειραματισμός περιλαμβάνει το «πάντρεμα» της ραπ με το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, την εισαγωγή ήχων από παραδοσιακά μουσικά όργανα και τον ταξικό-πολιτικό στίχο. Πρόκειται για μια «συνταγή» που συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με την επικαιρότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε το Hip Hop στην Ελλάδα να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση, αποδεικνύοντας στους πιο δύσπιστους πως δεν είναι άλλο ένα σημείο των καιρών.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

΄