Της Αργυρώς Κασώτη*

Το European Institutions Simulation που διοργανώνει το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ.) τα τελευταία 7 χρόνια, θα διεξαχθεί και φέτος στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η προσομοίωση θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Απριλίου 2016.

Το European Institutions Simulations αποτελεί την πρώτη προσομοίωση Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό υποψηφίων από τους τομείς των Διεθνών και Ευρωπαϊκών σχέσεων, της Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής και άλλων ανθρωπιστικών σπουδών. Η προσομοίωση έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο εντός της χώρας μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλοί φοιτητές από όλη την Ευρώπη συναντιούνται κάθε χρόνο σε αυτή την διοργάνωση. Το European Institutions Simulations έχει την στήριξη πολλών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων όπως είναι η Κοσμητεία της Σχολή Επιχειρηματικών Οικονομικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οι θέσεις που καλούνται οι υποψήφιοι να διεκπεραιώσουν είναι κυρίως αυτές των Ευρωβουλευτών, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, των μελών του δικαστηρίου, των υπουργών οικονομικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά υπάρχουν και οι θέσεις  των μεταφραστών, των δημοσιογράφων και τέλος των μελών του επικουρικού προσωπικού. Οι φοιτητές θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες ανάλογα με την θέση και τη χώρα που καλούνται να εκπροσωπήσουν. Κάθε υποψήφιος υποχρεούται να ακολουθεί την πολική που έχει χαράξει η χώρα που εκπροσωπεί και να μην προσθέτει άλλα στοιχεία τα οποία να προέρχονται από την προσωπική του γνώμη σχετικά με το θέμα. Στην τελευταία διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015, 328 άτομα έλαβαν μέρος στο European Institutions Simulation, που εδώ και 7 χρόνια δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκομίσουν νέες και δημιουργικές εμπειρίες και να συμβάλλουν και αυτοί με την σειρά τους στην ανάπτυξη νέων πολιτικών.

Οι προσομοιώσεις ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών συμβάλλουν στην κατανόηση και την εξοικείωση των νέων τόσο με τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών όσο και με την διαδικασία λήψης αποφάσεων που ακολουθούν. Επιπλέον οι φοιτητές εξασκούν τις ικανότητες έκφρασής τους στην αγγλική γλώσσα καθώς και την δομή του λόγου τους. Επίσης δίνεται η ευκαιρία στους υποψήφιους να διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντές τους καθώς έρχονται σε επαφή με φοιτητές από όλο τον κόσμο και με φοιτητές από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς.  Τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι αξιοσημείωτες και εποικοδομητικές για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ακόμη και για τα ίδιους τους θεσμούς που εκπροσωπούνται. Αν και η περίοδος αιτήσεων για το European Institutions Simulation 2016 έχει λήξει, είναι μία καλή ευκαιρία οι νέοι φοιτητές να μάθουν περισσότερα για τις διαδικασίες και για τον τρόπο διεξαγωγής παρόμοιων προσομοιώσεων, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για το European Institutions Simulation 2017. Για περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσαν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.europas.irtea.gr του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ.).

* Η Αργυρώ Κασώτη παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!