Τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη για το 2016: προορισμοί που αξίζουν τα χρήματά σας

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα δείχνει πως οι κορυφαίες επιλογές εκτείνονται και πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τους υπόλοιπους “συνήθεις υπόπτους”.

Εκπαιδευτικά ιδρύματα από 22 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στη λίστα των 200 κορυφαίων πανεπιστημίων, με τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου να κατέχουν κοντά το ένα τέταρτο του συνόλου των θέσεων.

Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη, το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα (Karolinska Institute) στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU) στη Γερμανία είναι τα μόνα μη βρετανικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στο top 10, όμως πέρα από αυτό το όριο η αξιολόγηση γίνεται περισσότερο ποικιλόμορφη.

Η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη θέση έχοντας το μεγαλύτερο αριθμό πανεπτα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη για το 2016ιστημίων στην αξιολόγηση, ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Στην ανώτερη καταχώρηση βρίσκεται η Scuola Normale Superiore di Pisa, η οποία αριθμεί μόλις 462 φοιτητές εγγεγραμμένους σε πλήρες πρόγραμμα σπουδών, το 5% εκ των οποίων προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Ο Sho Takahashi – υποψήφιος διδάκτωρ με καταγωγή από την Ιαπωνία και ιστορικός τέχνης της Αρχαίας Ελλάδας – επέλεξε να σπουδάσει στη Scuola Normale Superiore ύστερα από την παρακολούθηση του σεμιναρίου ενός επισκέπτη-καθηγητή στην Ιαπωνία.

τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη για το 2016Παρακάτω μας αφηγείται: “Πάντα νιώθω πως σε αυτή την τοποθεσία βρίσκομαι περισσότερο κοντά στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και απολαμβάνω την ατμόσφαιρα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα βιβλία του σπουδαστηρίου, μα και με τις εκδρομές. Όσο ήμουν φοιτητής στην Ιαπωνία, είχα ανάγκη από μεγάλα χρηματικά ποσά και χρόνο για εκπαιδευτικές εκδρομές. Ωστόσο, πλέον η Scuola Normale Superiore di Pisa μου δίνει αρκετές ευκαιρίες για την έρευνά μου.

Οι παραδόσεις για την Αρχαία Ελλάδα είναι πάντα ενδιαφέρουσες. Υπάρχουν φορές που μου είναι δύσκολο να καταλάβω το περιεχόμενο των παραδόσεων επειδή οι καθηγητές διδάσκουν στην Ιταλική. Όμως, είναι τόσο ευγενικοί. Μπορώ να τους ρωτήσω το οτιδήποτε. Για αυτό και μπορώ να μάθω πολλά πράγματα στην Πίζα.”

Παρόλο που η Ιταλία υποβάλλει όλους τους φοιτητές σε καταβολή διδάκτρων, το ετήσιο κόστος των σπουδών, 1,500€, είναι αρκετά μικρότερο από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή ακόμα και την Ολλανδία. Αυτό ισχύει και για τους φοιτητές που προέχρονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις χώρες με περισσότερα από ένα πανεπιστήμια στο top 200 της λίστας, μόνο η Γερμανία και η Νορβηγία προσφέρουν εκπαίδευση χωρίς δίδακτρα τόσο σε φοιτητές της ΕΕ, όσο και σε φοιτητές προερχόμενους από χώρες εκτός της Ένωσης. Τα πανεπιστήμια και των δύο χωρών μαζί καταλαμβάνουν 40 θέσεις στο σύνολο των 200 της λίστας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα πανεπιστήμια της Σκωτίας προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση σε Σκωτσέζους και φοιτητές της ΕΕ, ενώ οι φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ πληρώνουν δίδακτρα που ορίζονται από το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η κυβέρνηση της Ουαλίας ορίζει δίδακτρα για τους φοιτητές της ΕΕ (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου).

Υπάρχουν αρκετές οικονομικές επιλογές για τους μετακινούμενους φοιτητές και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τα προγράμματα των 5000 και πλέον πτυχίων που απονέμονται από κορυφαία πανεπιστήμια στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι στην Αγγλική.

Τα περισσότερο ακριβά πτυχία στην Ευρώπη έχουν πάντα να κάνουν με κλινικά ή πραγματοποιήσιμα σε εργαστήριο αντικείμενα, όμως το να σπουδάσεις σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, όπως είναι η εξειδικευμένη Ιατρική Σχολή του Karolinska Institute στη Σουηδία, θα μπορούσε να δώσει αξία στα χρήματά σου με τον καλύτερο τρόπο.

τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη για το 2016Οι προπτυχιακές σπουδές στη Βιοϊατρική κοστίζουν λιγότερο από 2000€ ανά έτος σε φοιτητές προερχόμενους από χώρες εκτός της ΕΕ και είναι δωρεάν για όσους είναι κάτοχοι διαβατηρίου ευρωπαϊκής χώρας. Ο φοιτητής ιατρικής Arvin Chireh χαρακτηρίζει ως αναπάντεχα τα πλεονεκτήματα που προέκυψαν από το κύρος και τη φήμη του πανεπιστημίου.

Μας εξηγεί: “Αυτό που με εξέπληξε, και είναι κάτι που δεν το περίμενα, ήταν τα επιπλέον προνόμια και οι ευκαιρίες που μου προσφέρθηκαν σε ένα υψηλά αξιολογημένο ερευνητικό πανεπιστήμιο. Τελικά, κατέληξα να με ενδιαφέρει η έρευνα, πράγμα το οποίο δεν περίμενα, και υπήρξα τυχερός να βρεθώ σε σχολή της οποίας η έρευνα συνάδει με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε σχεδόν κάθε ιατρικό κλάδο. Επίσης, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να μπεις σε επιχορηγούμενο διδακτορικό πρόγραμμα.

Έτσι, αξιοποίησα την ευκαιρία να ταξιδέψω στο εξωτερικό αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, μια φορά για λόγους έρευνας, πράγμα που είχε ευνοηθεί μερικώς χάρη στο κύρος της σχολής μου και τα δίκτυα διεθνών διασυνδέσεων μεταξύ των καθηγητών του πανεπιστημίου μου.”

τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη για το 2016Ο Tobias Jones από το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να κάνει το μεταπτυχιακό του στο αντικείμενο των σπουδών της Μέσης Ανατολής στο Leiden University της Ολλανδίας.

Μας εξηγεί: “Επέλεξα το Leiden University επειδή μου το είχαν συστήσει οι καθηγητές μου από το St Andrews, οι οποίοι ήξεραν πως το πρόγραμμα των σπουδών σε ζητήματα Μέσης Ανατολής ήταν πολύ καλό. Επίσης, μου άρεσε η αλλαγή σκηνικού μετά την παραμονή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο για δέκα χρόνια, και η Ολλανδία και το Leiden έδειχναν να είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσω. Τα πολύ οικονομικά δίδακτρα φυσικά και με βοήθησαν στο να πάρω μια απόφαση!

Οι εμπειρίες εδώ είναι απίστευτες. Μου αρέσουν οι διδακτικές ενότητες που προσφέρονται, και ήταν αρκετά διαφορετικές σε σχέση με ό,τι έχω παρακολουθήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πολιτισμός εδώ είναι πολύ ευχάριστος, και έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και συναρπαστικές ιστορίες από τη ζωή τους και προσανατολισμούς στο πεδίο της έρευνάς τους. Επίσης, η πόλη ασφαλώς και προσφέρει έντονη αντίθεση στη φασαρία μιας μεγαλούπολης, όπως του Λονδίνου.”

Πιστεύει πως το Leiden έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία το κάνουν να ταιριάζει στους υποψήφιους φοιτητές, λέγοντας: “Πραγματικά πιστεύω πως το Leiden ευημερεί ως πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές μελετούν σε πάρκα πλάι σε διερχόμενα ρυάκια, ή πίνοντας μια μπύρα στη βεράντα τη στιγμή που τα ποδήλατα περνούν από δίπλα και οι βάρκες κυλούν κατά μήκος ενός από τους παραποτάμους – όλα αυτά σε κάνουν να πιστεύεις πραγματικά πως συμμετέχεις σε κάτι ξεχωριστό. Άλλα πανεπιστήμια θα έχουν δικές τους ξεχωριστές πλευρές, αλλά το Leiden είναι μοναδικό και δεν μετανιώνω που διάλεξα αυτό το πανεπιστήμιο ανάμεσα σε άλλα της Ευρώπης.

Επιμέλεια και μετάφραση από τα αγγλικά: Κατερίνα Ρομανένκο

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!