#Debate: Dating Apps

της Γιώτας Διαμαντή και του Δήμου Αναγνώστου

Dating apps … τα υπέρ

Δήμος Αναγνώστου

Πώς προκύπτει σαν φαινόμενο ;

Στη σημερινή εποχή, από τη μία η εξέλιξη της τεχνολογίας και από την άλλη οι γρήγοροι, κοινωνικοί ρυθμοί έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ένα είδος κοινωνικής απομόνωσης. Σε μια πραγματικότητα που εξελίσσεται διαρκώς σε όλους τους τομείς της βιωσιμότητας, έχει παρατηρηθεί έντονα η μείωση των διαπροσωπικών σχέσεων και η τάση του ατόμου να αναζητά άμεσα ένα εύκολο μέσο επικοινωνίας, όπως οι εφαρμογές των social media. Μάλιστα η ικανότητα να μοιράζεσαι κομμάτια της καθημερινότητάς σου ενισχύει τη χρήση τους.

Τα πλεονεκτήματα των dating apps:

Αναμφισβήτητα, οι εφαρμογές γνωριμιών διαθέτουν αρκετά και ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα. Αρχικά προσφέρουν μια διέξοδο για άτομα που διαθέτουν ελάχιστες κοινωνικές δεξιότητες. Παρατηρείται κυρίως επικοινωνία μεταξύ ατόμων με συναφείς ιδιαιτερότητες, αποδεικνύοντας ότι στη ζωή όλα έχουν δύο όψεις, μια θετική και μια αρνητική. Είναι επιλογή των ανθρώπων να εστιάσουν είτε στη μια είτε στην άλλη πλευρά. Αυτοί που επιλέγουν τη θετική, προωθούν την ανθρώπινη επικοινωνία με μια εναλλακτική οπτική της επαφής μέσα από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η γραπτή επικοινωνία βοηθά αυτά τα άτομα να εκφράσουν τα βαθύτερα και πιο ενδόμυχα συναισθήματά τους, χωρίς το κοινωνικό άγχος και η φυσική αδεξιότητα που τους διακρίνει να τους νικά.

Επιπλέον οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό dating appsδωρεάν ή αντί ενός πενιχρού ποσού, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση στις εκάστοτε πλατφόρμες επικοινωνίας. Η δυνατότητα αυτή μειώνει ακόμη περισσότερο το άγχος και το ρίσκο των ατόμων που επιλέγουν αυτή την μορφή επικοινωνίας αφού οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και τρομερά ευέλικτες.

Επομένως, έχει προσφέρει στον άνθρωπο πληθώρα επιλογών όσο αφορά την ανθρώπινη επικοινωνία, έτσι ώστε, ακόμη και ένας μοναχικός και κλειστός συναισθηματικά άνθρωπος, να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις σκέψεις και συναισθήματα του, να διευκολυνθεί μέσω των εφαρμογών κάνοντας το πρώτο βήμα για να προσεγγίσει το άτομο που τον ενδιαφέρει. Ακόμα και η ανταπόκριση που έχει από τους διαδικτυακούς του φίλους σε σημαντικές για αυτόν στιγμές, είναι αρκετά ενθαρρυντικό!!

Dating Apps… τα κατά

Online ή Διαπροσωπικές σχέσεις;

Στην εποχή της τεχνολογίας όλα έχουν γίνει ηλεκτρονικά! Από τη δουλειά, τη διαφήμιση και την πληρωμή των λογαριασμών, μέχρι τη διασκέδαση, τις παρέες και τις σχέσεις… Τα dating apps λοιπόν προσπαθούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη που προκύπτει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρουν επιστήμονες μία στις πέντε σχέσεις σήμερα, ξεκινάει online. Τι γνωρίζουμε όμως για αυτά;

Ποιος ο στόχος τους;

Τα dating apps, όπως λέει και το όνομά τους, είναι εφαρμογές που στοχεύουν στη γνωριμία ατόμων. Κάθε χρήστης μπορεί να εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία, να δηλώσει τις προτιμήσεις του και να «επιδοθεί» στην αναζήτηση συντρόφου. Είναι δηλαδή σαν να εμπιστεύεσαι την ερωτική σου ζωή σε αλγορίθμους και προγράμματα. 

Κάποιοι θα υποστηρίζουν ότι είναι ο πιο γρήγορος, εύκολος και σύγχρονος τρόπος για να βρουν την αγάπη. Ωστόσο, είναι πράγματι έτσι; Δυστυχώς ή ευτυχώς οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν είναι ακριβώς αυτή που φαίνεται. Αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που εγγράφονται σε αυτές τις εφαρμογές χρησιμοποιούν ψεύτικα προσωπικά στοιχεία ή ακόμη και ψεύτικες φωτογραφίες. Ωραιοποιούν τη ζωή τους και εν τέλει προβάλλουν ένα διαφορετικό άτομο από αυτό που είναι.

Κάποια ακόμα μειονεκτικά χαρακτηριστικά

Πέραν τούτου, υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα. Οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών, οπότε πολύ εύκολα μπορείς να απορρίψεις ή να πας στον επόμενο «υποψήφιο». Και πολλοί θα σκεφτούν… πού είναι το κακό σε αυτό; Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως η επιλογή αυτή είναι επιφανειακή και βασίζεται στην κατηγοριοποίηση των χαρακτηριστικών των ατόμων. Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση και εμβάθυνση, επικοινωνία και επαφή. Απλά απορρίπτουμε έναν άνθρωπο, όπως για παράδειγμα απορρίπτουμε μια συσκευασία μπισκότων στο σούπερ μάρκετ γιατί έχει πολλές θερμίδες! Αυτή η λογική της κατανάλωσης και της «υπερκατανάλωσης» οδηγεί σε πολύ αρνητικές καταστάσεις.

Εναλλακτικές Λύσεις

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εναλλακτικά; Αρχικά δεν θα πρέπει κανείς να ντρέπεται για την προσωπικότητά του και τα στοιχεία του. Αν εντοπίζει κάτι που δεν του αρέσει στον εαυτό του τότε το καλύτερο θα ήταν να προσπαθήσει να το διορθώσει και όχι να γράφει ψεύτικες πληροφορίες στο προφίλ του. Επιπλέον τα social media πλέον αποτελούν από μόνα τους χώρο γνωριμιών, αφού ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Δείχνοντας εκεί κανείς τις πραγματικές του ιδέες, την καθημερινότητά του και τον αληθινό του χαρακτήρα, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος που θα το εκτιμήσει αυτό! Εξάλλου μην ξεχνάτε, όταν είμαστε αληθινοί είμαστε περισσότερο ερωτεύσιμοι!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!