16 μεταδιδακτορικές υποτροφίες για έρευνα σε πανεπιστήμια της συμμαχίας CIVIS

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Το CIVIS3i δίνει την δυνατότητα σε 16 ερευνητές που κατέχουν διδακτορικό να κερδίσουν μία 24μηνη υποτροφία για τις έρευνές τους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στις 17:00(UTC+2).

Το CIVIS3i είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα όσον αφορά την ανάδειξη και των δυνατοτήτων των ερευνητών σε διεθνές, διεπιστημονικό και διατομεακό επίπεδο. Το CIVIS3i προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης και δικτύωσης, ενσωματώνοντας τη διεπιστημονικότητα και τη διατομεακότητα στην έρευνα, καθώς και δεξιότητες εργασίας σε ένα διεθνές περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την αύξηση των προοπτικών σταδιοδρομίας των υποτρόφων. Για το λόγο αυτό προσφέρει στους ερευνητές ένα ελκυστικό περιβάλλον για έρευνα, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τη μελλοντική γενιά ερευνητών.

Οι υποψήφιοι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα πανεπιστήμια (AMU, ULB, SUR, UAM), όπου θα φιλοξενηθούν. Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπεριλάβουν στοιχεία διατομεακής κινητικότητας και διεπιστημονικότητας στην αίτησή τους, όπως 3μηνη απόσπαση και σύντομες επισκέψεις σε έναν από τους ακαδημαϊκούς ή μη ακαδημαϊκούς εταίρους και μια συν-εποπτεία σε ένα από τα 9 πανεπιστήμια CIVIS.civis

Οι παραπάνω υποτροφίες έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να προωθήσουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση των υποτρόφων δίνοντας  πρωταρχική έμφαση στην ερευνητική υπόσχεση του ατόμου. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της μελλοντικής τους καριέρας εντός ή εκτός ακαδημαϊκού χώρου. Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όλους τους τομείς έρευνας οι οποίοι οργανώνονται σε πέντε θεματικούς κόμβους του CIVIS. Οι κόμβοι ενσωματώνουν πολλαπλά θέματα, δίνοντας στους υποτρόφους την ελευθερία να διεξάγουν έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, για παράδειγμα:

  • Τομέας υγείας: Ευεξία, Επιδημιολογία, Ανοσολογία, Δημόσια υγεία, Ιατρικές Σπουδές, Νευροεπιστήμες, Φαρμακολογία, Επιστήμη του αθλητισμού και της κίνησης.
  • Τομέας Γεωλογίας: Ωκεανογραφία, Βιοποικιλότητα, Μετανάστευση και οικισμοί, Βιώσιμη ενέργεια, κλιματολογία, Ρύπανση, Αστρονομία.
  • Κοινωνικός τομέας: Πολιτισμός, Κληρονομιά.
  • Ιστορικός τομέας: Λογοτεχνία, Κοινωνιολογία, Αρχαιολογία, Τέχνες, Μετανάστευση, Θρησκείες, Φιλοσοφία,  Πολιτικές επιστήμες,  Γλώσσες.
  • Τομέας μεταφορών: Επιμελητεία, Μετανάστευση, Διακυβέρνηση.

Αναλυτικά η προκήρυξη

https://civis3i.univ-amu.fr/en/call-information#section-2526

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!