φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα

Φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα!

Της Κατερίνας Γιαννοπούλου.

Η Λισαβόνα, ως πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και πιο πολυσύχναστη πόλη της.

Φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα: Τι γνώμη έχουν οι ξένοι για τους Έλληνες, μετά την κρίση;

Πέρα από τη λέξη δημοκρατία και τον Αριστοτέλη, οι Πορτογάλοι, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι, δεν γνωρίζουν τίποτα για την Ελλάδα του 2014. Οι αντιδράσεις τους είναι πολλών ειδών, καθώς είναι επηρεασμένοι από τα στερεότυπα που τα μίντια μεταδίδουν. Γενικά είναι θετικά διακείμενοι και συνηθίζουν να αναφέρονται στα νησιά μας με ενθουσιασμό.

Με τους Πορτογάλους έχουμε κάποιες διαφορές. Διασκεδάζουν διαφορετικά, πίνουν πιο πολύ, τραγουδάνε στους δρόμους και γενικότερα είναι πιο ευγενικοί και ήρεμοι. Είναι ανοιχτοί σε άλλες κουλτούρες, μιλάνε πολύ καλά αγγλικά και είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν στα πάντα. Ο Ατλαντικός είναι βασικό κομμάτι της κουλτούρας τους και μάλιστα ένα από τα είδη μουσικής, το Fado, είναι επηρεασμένο από τις περιόδους που οι άνδρες έφευγαν με τα καράβια για τις ανακαλύψεις και δεν γυρνούσαν ποτέ. Στα στέκια της Λισαβόνας μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές φωνές να τραγουδούν τα εν λόγω τραγούδια.

Φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα – Η πόλη των ”Επτά Λόφων” με τα εκπληκτικά χρώματα και τις αμέτρητες επιλογές!

Η Λισαβόνα είναι μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι ιδιαίτερη, με όμορφα σπίτια, πολλά γκράφιτι στους τοίχους και με μία διαφορετική αισθητική που δεν συναντάς στις διάσημες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο καιρός είναι κυρίως καλός και ηλιόλουστος. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου, του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής χερσονήσου.Μπρεί κανείς να τον διασχίσει με το φέρι-μποτ από το Cais de Sodre και να περάσει απέναντι, στην Cacilhas. Χαρακτηριστικοί είναι οι κήποι της Βοτανικός, Estrela και Torel. Φημίζεται επίσης για το παζάρι της, το Feira da Ladra, καθώς και για τον εμπορικό της δρόμο rua Garret, όπου οι ντόπιοι λένε πως στα τραπεζάκια του διάσημου καφέ A Brasileira κάθονται μόνο τουρίστες, ενώ στα αντίστοιχα του γειτονικού Pastelaria Bernard μόνο Πορτογάλοι.

Το παζάρι Feira da Ladra

Φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα Feira da ladra

Ο εξώστης – παρατηρητήριο Miradouro da Senhora do Monte προσφέρει μαγευτική θέα οποιαδήποτε ώρα της μέρας, αλλά κυρίως το ηλιοβασίλεμα. Μεγάλη φήμη χαρίζουν επίσης στη Λισαβόνα τα πανευρωπαϊκής φήμης ζαχαροπλαστεία της. Το ατμοσφαιρικό Pastelaria Versailles σερβίρει σε art nouveau περιβάλλον υπέροχα γλυκά, σνακ και τσάι Μοζαμβίκης, ενώ το O Careca φτιάχνει από τη δεκαετία του ’50 τα καλύτερα κρουασάν βουτύρου της πόλης και λαχταριστά palmiers (γλυκίσματα σφολιάτας με κρυσταλλική ζάχαρη). Σχετικά με το φαγητό, απλά και γευστικά πιάτα πορτογαλικής κουζίνας θα βρείτε στο Α Primaveira do Jeronimo στο Bairro Alto και το Joao do Grao, που φημίζεται για τις γενναίες μερίδες του. Για φρεσκότατα θαλασσινά κάντε μια στάση στο Ramiro, αλλά αποφύγετε τις ώρες αιχμής αν δεν θέλετε να στηθείτε στην ουρά που φτάνει μέχρι το δρόμο. Για πορτογαλικά κρασιά η καλύτερη επιλογή είναι το Deli Delux. Οι κάτοικοι της Λισαβόνας το τιμούν και για την εξαιρετική συλλογή γκουρμέ προϊόντων εισαγωγής που διαθέτει. Μπορείτε να αγοράσετε το κρασί σας και να το πιείτε στην ωραία σάλα δίπλα στο ποτάμι με μια επιπλέον χρέωση. Τις Πέμπτες διοργανώνονται γευσιγνωσίες με τη συμμετοχή οινοποιείων από όλη τη χώρα.

Μουσείο Fundaçao Calouste Gulbenkian

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Fundaçao Calouste Gulbenkian. Το συγκεκριμένο μουσείο δεν είναι φτιαγμένο για να εντυπωσιάζει δείχνοντας τα αποκτήματά του, αλλά για να το απολαμβάνει ο επισκέπτης. Διαθέτει επίσης Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις και μια εξαιρετική συλλογή αβάν-γκαρντ Πορτογάλων εικαστικών του 20ού αιώνα. Αν έχετε χρόνο, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας το Εθνικό Μουσείο Αρχαίας Τέχνης. Ο 3ος όροφος αφηγείται την ιστορία της πορτογαλικής ζωγραφικής και γλυπτικής. Tέλος, αν σας αρέσουν οι γκαλερί, περάστε μια βόλτα από την Galeria Caros Carvalho και την Galeria Filomena Soares.

Φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα: Χρήσιμες πληροφορίες για την καθημερινότητα

Οι τιμές των ενοικίων στα διαμερίσματα έχουν ως εξής: μια γκαρσονιέρα στο κέντρο ανέρχεται στα 566 € τον μήνα, ενώ έξω απο το κέντρο η τιμή πέφτει στα 360€. Για διαμέρισμα με τρία υπνοδωμάτια στο κέντρο η τιμή ανέρχεται στα 986€, ενω έξω απο το κέντρο η τιμή είναι περίπου 640€. Εαν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει διαμέρισμα στην Λισαβόνα πρέπει να γνωρίζει πως οι τιμές για μέσα στο κέντρο ανέρχονται σε 2.260€ ανά τ.μ. ενώ έξω από το κέντρο το κόστος είναι περίπου 1.414€ ανά τ.μ.

Για γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο, με τρία πιάτα το κόστος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο ενώ για «γρήγορο φαγητό», το κόστος μειώνεται στα 5.50€ ανά άτομο. Στο σούπερ μάρκετ οι τιμές είνια πάνω-κάτω παρόμοιες με τις ελληνικές. Ενδεικτικά: ένα λίτρο γάλα ανέρχεται στα 0.60€, μια φρατζόλα ψωμί 1.10€, μια δωδεκάδα αυγά 1.80€ και ενάμισι λίτρο νερό περίπου 0.50€. Το μηνιαίο πάσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς κοστίζει 35.60€, ενώ η βενζίνη ανέρχεται στα 1.50€ το λίτρο.

Μην πάτε στη Λισαβόνα για φασαρίες και τσαμπουκάδες. Δεν θα βρείτε αντίπαλο γιατί οι Πορτογάλοι είναι τόσο κουλ που μπορεί να τους χτυπάς και αυτοί να σε αγκαλιάζουν.

Οι ταξιτζήδες είναι σωστοί. Ακόμα κι αν αντιληφθούν ότι είσαι ξένος, θα σε πάνε από την συντομότερη διαδρομή. Αν είστε πάνω από 3 άτομα συμφέρει να μετακινείστε με ταξί παρά με λεωφορεία.

Μην ψάξετε για ελληνικό τύπο. Δεν υπάρχει πουθενά, παρά μόνο στο γραφείο τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο μπελέμ (κι εκεί μόνο τα κυριακάτικα φύλλα της περασμένης εβδομάδας).

Καλή διαμονή!

φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα 2

Δείτε και το άρθρο μου: Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: πλήρης οδηγός

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.