Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Πλήρης οδηγός.

Μεταπτυχιακά στην πορτογαλία 1

Της Κατερίνας Γιαννοπούλου.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Λίγα λόγια για τη χώρα

Η Πορτογαλία βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Συνορεύει με την Ισπανία, ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Έχει έκταση 92.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.707.924 κατοίκους, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λισαβόνα και επίσημη γλώσσα της τα πορτογαλικά.

Το κλίμα της Πορτογαλίας είναι μεσογειακό, με ψυχρούς χειμώνες και ήπια καλοκαίρια και χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχοπτώσεις, που τις φέρνουν οι υγροί δυτικοί άνεμοι του Ατλαντικού. Όσο προχωράμε στο εσωτερικό, οι χειμώνες είναι ψυχρότεροι και τα καλοκαίρια θερμότερα, ενώ οι βροχές πέφτουν μόνο το φθινόπωρο.

Η Πορτογαλία έχει καθεστώς Προεδρικής Δημοκρατίας. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την Εθνοσυνέλευση και η Εκτελεστική από την κυβέρνηση. Με εκλογές που γίνονται κάθε 4 χρόνια, εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σήμερα η Πορτογαλία έχει αρκετά πανεπιστήμια, μερικά ινστιτούτα, σχολές μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, πολλές βιβλιοθήκες και μουσεία. Το πανεπιστήμιο της Κόιμπρα ιδρύθηκε το 1290 και παρέμενε το μοναδικό πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας μέχρι το 1911, οπότε ιδρύθηκαν τα πανεπιστήμια της Λισσαβόνας και του Πόρτο. Δέκα νέα πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Η Πορτογαλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ενώ η νομισματική της μονάδα είναι το ευρώ.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Η ζωή στην Πορτογαλία

Το φαγητό, ο καφές, το σουπερμάρκετ, το ποτό είναι φτηνά. Καφές και κρουασάν στις κλειστές αγορές (mercados), μαγειρεμένος μπακαλιάρος σε 1000 διαφορετικές εκδοχές, κρασάκια στα παραδοσιακά tascas (σαν τις δικές μας ταβέρνες). Το βράδυ η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο. Τα μπαρ και οι γύρω δρόμοι γεμάτα, κοκτέιλ σε ταράτσες και μουσικές καραόκε να μην σε αφήνουν να κοιμηθείς το βράδυ… Επιπλέον, για τους μουσικόφιλους, η χώρα φιλοξενεί πολυάριθμα μουσικά φεστιβάλ. Η κρίση έχει χτυπήσει σοβαρά την οικονομία της χώρας, όμως οι άνθρωποι, αν και μελαγχολικοί, δεν είναι ποτέ μίζεροι.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Kόστος Ζωής

Τα ενοίκια κυμαίνονται ανάλογα με την πόλη την οποία θα επιλέξει κανείς. Για παράδειγμα στο Πόρτο ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα 60 τ.μ. ανέρχεται στα 600€ περίπου, ενω στη Λισαββόνα ένα διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων ανέρχεται στα 1000€. Στην Έβορα το κόστος είναι χαμηλότερο, δηλαδή ένα διαμέρισμα 65 τ.μ. κυμαίνεται στα 275€ περίπου και στην Κόιμπρα ένα αντίστοιχου μεγέθους διαμέρισμα στα 350€.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης, οι τιμές είναι σχετικά παρόμοιες με τα ελληνικά δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο supermarket ένα λίτρο γάλα κοστίζει γύρω στα 0.61 €, μια φραντζόλα ψωμί 1.03 €, μια δωδεκάδα αυγά 1.68 €, ένα κιλό τομάτες 1.10 € ενώ ένα κιλό πατάτες 0.75 €. Το νερό ανέρχεται στα 0.50€ το 1,5 λίτρο.

Όσον αφορά στη μεταφορά, ένα εισιτήριο μιάς διαδρομής κοστίζει 1.52€ ενώ ένα μηνιαίο πάσο κοστίζει 35.65 €. Η βενζίνη ανέρχεται στα 1.49 € ανά λίτρο.

Μέσο κόστος εξόδων για ηλεκρικό, νερό και θέρμανση, για ένα διαμέρισμα 85τ.μ. ανέρχεται μηνιαίως στα 86.96 €, ενώ το Internet (6 Mbps, Cable/ADSL) μηνιαίως κοστίζει 23.23 €.

Μηνιαία συνδρομή στο γυμναστήριο κοστίζει γύρω στα 37.80€, ενω ένα εισιτήριο σινεμά ανέρχεται στα 6.10 €.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Τα πανεπιστήμια της χώρας

Αναγνωρίζονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Διεπανεπιστημιακό Οργανισμό Αναγνωρίσης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) τα μεταπτυχιακά στα εξής Πανεπιστήμια:

 • Universidade do Minho στηνπόλη Braga
 • Universidade de Coimbra στηνπόλη Coimbra
 • Universidade de Evora στηπόληEvora
 • Universidade do Algarve–SistemaUniveritario στην πόλη Faro
 • Universidade Nova de Lisboa στην πρωτεύουσα Lisboa
 • Universidade do Porto στηνπόλη Porto

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Προϋποθέσεις αναγνώρισης του μεταπτυχιακού απο τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας:

α) Η διδασκαλία και η εξέταση περιλαμβάνει τα αναγκαία για την αντίστοιχη επιστήμη μαθήματα.

β) Το ανώτατο ίδρυμα απονέμει ως τίτλους σπουδών πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικά διπλώματα. Κατ’ εξαίρεση θεωρούνται ως ομοταγή και τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν ως τίτλους σπουδών μόνο πτυχία.

γ) Το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών έχει διδακτορικό δίπλωμα.

δ) Όταν οι απονεμόμενοι τίτλοι οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα αυτά αναγνωρίζονται στη χώρα που λειτουργεί το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

ε) Η διάρκεια σπουδών είναι τουλάχιστον τριετής για το προπτυχιακό και ενός έτους για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι δε σπουδαστές έχουν περατώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Minho

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 2

Ξεκινώντας απο το Πανεπιστήμιο του Minho, αναφέρουμε πως προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Σχετικά με τις Νομικές επιστήμες υπάρχει το μεταπτυχιακό European and Transglobal Business Law. Διαρκεί ένα χρόνο και τα δίδακτρα ανέρχονται στα 8.500€, ενω διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα.
 2. Σχετικά με τις επιστήμες υγείας υπάρχει το μεταπτυχιακό Health Sciences, το οποίο διαρκεί 2 χρόνια και το κόστος του είναι στα 1.037€ τον χρόνο. Επίσης στην αγγλική γλώσσα.
 3. Στον τομέα της Φυσικής υπάρχουν δύο προσφερόμενα μεταπτυχιακά το Mestrado em Física de Materiais Avançados και Mestrado Em Física. Και τα δυο διαρκούν δύο χρόνια και το κόστος ανέρχεται στα 999€ τον χρόνο, ενω οι γλώσσες στις οποίες διδάσκονται είναι τα αγγλικά αλλά και τα πορτογαλικά.
 4. Στον τομέα των πολιτικών μηχανικών υπάρχει το μεταπτυχιακό Advanced Masters in Structural Analysis o Monuments and Historical Constructions, με διάρκεια ένα χρόνο, κόστος 8.000€ και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά.
 5. Στον τομέα των επιστημών της γης υπάρχουν τα μεταπτυχιακά Mestrado Em Ordenamento E Valorização de Recursos Geológicos και Património Geológico e Geoconservação, τα οποία διαρκούν 2 χρόνια, το κόστος είναι στα 999€ τον χρόνο, ενώ η γλώσσα διδασκαλίας και στα δυο είναι τα πορτογαλικά μόνο.
 6. Στον τομέα της Βιολογίας οι σπουδαστές έχουν τέσσερις επιλογές, το Mestrado Em Biologia Molecular, Biotecnologia E Bioempreendedorismo Em Plantas, το Mestrado em Genética Molecular, το Mestrado em Ecologia και το Mestrado em Bioinformática. Η διάρκεια όλων είναι δυο χρόνια και το κόστος 999€. Ωστόσο και εδω οι μόνη γλώσσα διδασκαλίας είναι η πορτογαλική.
 7. Τέλος, όσον αφορά στην Αρχιτεκτονική, υπάρχει το μεταπτυχιακό Mestrado Integrado em Arquitectura, το οποίο διαρκεί πέντε χρόνια ένω το κόστος ου δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Διδάσκεται στην αγγλική και την πορτογαλική.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους:

http://www.mastersportal.eu/universities/330/university-of-minho.html

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Coimbra

Μεταπτυχιακά στην πορτογαλία 3

Στο πανεπιστήμιο της Coimbra προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Στις τεχνολογικές επιστήμες προσφέρονται τα μεταπτυχιακά:
  • Automotive Engineering, διαρκεί δύο χρόνια και ανέρχεται στα 1.500€ τον χρόνο, με γλώσσες διδασκαλίας τα αγγλικάκαι τα πορτογαλικά,
  • Electrical and Computer Engineering διαρκεί πέντε χρόνια, με κόστος 1.065€ τον χρόνο και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
  • Energy for Sustainability και Software Engineering με διάρκεια ένα χρόνο και έξι μήνες, κόστος 1.600€ τον χρόνο και γλώσσα τα αγγλικά, ενω το τελευταίο διαρκεί ένα χρόνο και τέσσερις μήνες, το κόστος του δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ενω διδάσκεται επίσης στα αγγλικά.
 2. Στην επιστήμη της Ιατρικής το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεταπτυχιακό Legal Medicine and Forensic Sciences, το οποίο διαρκεί δυο χρόνια, κοστίζει 1.500€ τον χρόνο και διδάσκεται στα αγγλικά και τα πορτογαλικά.
 3. Στον τομέα της κοινωνιολογίας/ψυχολογίας προσφέρεται το μεταπτυχιακό Master WOP-P-Master on Work, Organizational and Personnel Psychology, το οποίο διαρκεί δύο χρόνια και ανέρχεται στα 2.600€ τον χρόνο. Διδάσκεται στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά.
 4. Τέλος στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών το πανεπιστήμιο προσφέρει το μεταπτυχιακό Sc. Classical Studies, το οποίο διαρκεί τρία χρόνια, ανέρχεται στα 1.065€ τον χρόνο και διδάσκεται στα αγγλικά καθώς και στα πορτογαλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους:

http://www.mastersportal.eu/universities/599/university-of-coimbra.html

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Evora

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 4

Το πανεπιστήμιο της Evora διαθέτει το μεταπτυχιακό Grad.Dip. Economics που αφορά τον τομέα των οικονομικών, διαρκεί δυο χρόνια και διδάσκεται στα πορτογαλικά, ενω κόστος δεν έχει οριστεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το συκεκριμένο μεταπτυχιακό και το περιεχόμενό του:

http://www.mastersportal.eu/universities/1485/the-university-of-evora.html

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Algarve

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 5

To πανεπιστήμιο διαθέτει τα εξης μεταπτυχιακά:

 1. Όσον αφορά τις επιστήμες υγείας υπάρχει το μεταπτυχιακό Master Social Gerontology, με διάρκεια δυο έτη και κόστος 980€ανα έτος. Διδάσκεται στα πορτογαλικά.
 2. Στοντομέατων επιστημών της θάλασσας έχουμε τα μεταπτυχιακά:
  • Aquaculture and Fisheries, με διάρκεια δύο έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και κόστος 1.250€
  • MaCS – Marine and Coastal Systems, με διάρκεια δύο έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και κόστος 1.200€
  • Marine Biology με διάρκεια δύο έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και κόστος 1.250€
  • Erasmus Mundus Master of Science in Ecohydrology, με διάρκεια δύο έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και κόστος 4.000 ανα έτος.
 3. Στον τομέα της πληροφορικής προσφέρεται το μεταπτυχιακό Master Informatics Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 900€ τον χρόνο και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά.
 4. Στον τομέα του περιβάλλοντος προσφέρεται το μεταπτυχιακό Environmental Contamination and Toxicology, με διάρκεια δύο χρόνια, κόστος 1.150€ τον χρόνο και γλώσσα διδασκαλίας επίσης την αγγλική.
 5. Αναφορικά με την επιστήμη της χημείας υπάρχουν τα μεταπτυχιακά:
  • European Master in Quality in Analytical Laboratories με διάρκεια δυο χρόνια, κόστος 3.000€το έτος και διδασκαλία στην αγλική γλώσσα,
  • Chemical Innovation and Regulation, που επίσης διαρκεί 2 έτη, κυμαίνεται στα 4.000€ ανα έτος και διδάσκεται στα αγγλικά.
 6. Στον τομέα των οικονομικών προσφέρεται το μεταπτυχιακό Tourism Economics and Regional Development, που διαρκεί ενάμιση χρόνο και κοστίζει 2.750€ ανα έτος, ενώ επίσης γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.
 7. Τέλος, στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, το πανεπιστήμιο προσφέρει το μεταπτυχιακό Ιnternational Masters in Natural Language Processing and Human Language Technologies, το οποίο διαρκεί δύο έτη, κοστίζει 3.500€ τον χρόνο και διδάσκεται στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους:

http://www.mastersportal.eu/universities/327/university-of-algarve.html

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Lisboa

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 6

To πανεπιστήμιο αυτό προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών υπάρει το μεταπτυχιακό História Do Império Português, με διάρκεια δυο έτη, κόστος 1.250 ανα χρόνο και γλώσσα τα πορτογαλικά (το συγκεκριμένο παραδίδεται online).
 2. Στον τομέα της τεχνολογίας και των επιστημών πληροφορικής προσφέρεται το μετατυχιακό Glass Art and Science καθώς και το MSc in Electrical Engineering, Systems and Computers. Και τα δυο διαρκούν δυο χρόνια, στο μεν πρώτο το κόστος ανέρχεται στα 3.000€ ενω στο δεύτερο στα 980€ ανα έτος, ενω διδάσκονται το πρώτο μόνο στα αγγλικα και το δεύτερο σε αγγλικά και πορτογαλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους:

http://www.mastersportal.eu/universities/171/universidade-nova-de-lisboa.html

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Porto

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 7

To πανεπιστήμιο του Porto προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Στον τομέα των οικονομικών υπάρχουν τα μεταπτυχιακά:
 • Finance and Taxation, με διάρκεια 2 έτη, κόστος 1.500€ ανα χρόνο και γλώσσα διαλέξεων την πορτογαλική,
 • Management, με διάρκεια 2 έτη, κόστος ανα έτος 1.250€ και γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική,
 • Economics, με διάρκεια δύο χρόνια, κόστας στα 1.250€ ανα χρόνο και γλώσσες διδασκαλίας την αγγλική και την πορτογαλική,
 • Data Analytics, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική,
 • Environment Economics and Management, με διάρκεια δύο χρόνια, κόστος 1.500€ ανά έτος και γλώσσα την πορτογαλική,
 • Marketing, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.500€ το έτος και γλώσσες διδασκαλίας αγγλικά και πορτογαλικά,
 • Services Management με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
 • Economics and Management of Organizations με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
 • Finance με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500 το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική,
 • Human Resources Management με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
 • Accounting and Management Control με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
 • Sales Management με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
 • Economics and Management of Innovation με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
 • International Business με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.500 €το έτος και γλώσσες διδασκαλίας αγγλικά και πορτογαλικά.
 1. Στον τομέα της ιατρικής (στο γνωστό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών Abel Salazar) υπάρχουν τα μεταπτυχιακά:
 • Contaminação e Toxicologia Ambientais, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999 € ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική,
 • Gestão Ecológica da Bacias Hidrográficas, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.875€ και γλώσσες τα αγγλικά και τα πορτογαλικά,
 • Ciênciasdo Mar – Recursos Marinhos, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.500 € και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά,
 • Medicina Tradicional Chinesa, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.750€ και γλώσσες διδασκαλίας τα αγγλικά και τα πορτογαλικά,
 • Ciências de Enfermagem, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1500€ το έτος και γλώσσα διδασκαλίας την πορτογαλική.
 1. Στον τομέα της Αστρονομίας υπάρχει το μεταπτυχιακό ΜSc. Astronomy, με διάρκεια δύο χρόνια, κόστος 999€ τον χρόνο και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά.
 2. Στον τομέα της Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης προσφέρονται τα μεταπτυχιακά:
 • Educational Sciences με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.250€ το χρόνο και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά,
 • Integrated Master in Psychology, με διάρκεια πέντε έτη, κόστος 999€ και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά,
 • Teaching of Visual Arts for Teachers of the 3rd Cycle of Basic Education and of Secondary Education, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά,
 • Adult Education and Training, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1.250€ και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά,
 • Psychology Themes, με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά.
 1. Στον τομέα της Φαρμακευτικής το πανεπιστήμιο του Porto προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά:
 • Clinical Analysis, με διάρκεια 2 έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά, ενω το κόστος δεν έχει ακόμα οριστεί,
 • Integrated Master in Pharmaceutical Sciences με διάρκεια 5 έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά, ενω το κόστος δεν έχει ακόμα οριστεί,
 • Pharmaceutical Technology με διάρκεια 2 έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά, ενώ το κόστος δεν έχει ακόμα οριστεί.
 • Quality Control με διάρκεια 2 έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά, ενω το κόστος δεν έχει ακόμα οριστεί,
 • Analytical, Clinical and Forensic Toxicology, με διάρκεια 2 έτη, γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά, ενω το κόστος δεν έχει ακόμα οριστεί.
 1. Στον τομέα της διαιτολογίας προσφέρονται τα μεταπτυχιακά:
 • Clinical Nutrition, με διάρκεια ενάμιση έτος, γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά, ενώ το κόστος δεν έχει ακόμα οριστεί,
 • Food Service Management, με διάρκεια ενάμιση έτος, κόστος 2.800€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά,
 • Consumer Sciences in Food and Nutrition, με διάρκεια ένα έτος, κόστος 972 και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά.
 1. Στον τομέα της ιατρικής προσφέρονται τα μεταπτυχιακά:
 • Health Evidence and Decision με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Bioethics με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Health Education με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Sc. Public Health με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Palliative Care με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Medicine (Integrated) με διάρκεια έξι χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Sociology and Health με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Epidemiology με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Medical Informatics με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Molecular Medicine and Oncology με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική και κόστος 1.250€ ανα έτος,
 • Ortodontia με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσες τα αγγλικά και τα πορτογαλικά και κόστος 7.500€ ανα έτος,
 • Master Protes e Fixa Implantare Convencional διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Reabilitação Oral με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσες τα αγγλικά και τα πορτογαλικά και κόστος 7.500€ ανα έτος.
 1. Στις νομικές επιστήμες προσφέρονται τα μεταπτυχιακά:
 • Master Criminology με διάρκεια ενάμιση χρόνο, γλώσσα τα πορτογαλικά, ενώ κόστος δεν έχει οριστεί,
 • M. Law με διάρκεια δυο χρόνια, γλώσσα τα πορτογαλικά και κόστος 975€
 1. Στον τομέα των καλών τεχνών υπάρχουν τα μεταπτυχιακά:
 • Art and Design for the Public Space με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα τα πορτογαλικά και κόστος 1.200€ το έτος,
 • Sculpture με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Art Studies με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Contemporary Artistic Practices με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Drawing and Printmaking με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται.
 1. Στον τομέα της μηχανικής προσφέρονται τα μεταπτυχιακά:
 • Innovation and Technological Entrepreneurship με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Mechanical Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Civil Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Spatial Planning and Urban Project με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Electrical and Computer Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Informatics and Computing Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Industrial Engineering and Management με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999 ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Services Engineering and Management με διάρκεια δύο έτη, κόστος 986€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και τα πορτογαλικά,
 • Metallurgical and Materials Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999 €ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Occupational Safety and Hygiene Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και τα πορτογαλικά,
 • Computational Mechanics με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και τα πορτογαλικά,
 • Master Sustainable Energy Systems (SES) Executive Master με διάρκεια ένα χρόνο, κόστος 1000€ και γλώσσα τα αγγλικά,
 • Information Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Information Science με διάρκεια δύο έτη, κόστος 1000€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και τα πορτογαλικά,
 • Chemical Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Biomedical Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999 ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και τα πορτογαλικά,
 • Sc. Multimedia με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Environmental Engineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά,
 • Eng. Bioengineering με διάρκεια δύο έτη, κόστος 999€ ανά έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά.
 1. Στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών προσφέρονται τα μεταπτυχιακά:
 • Μaster History and Heritage με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Medieval and Renaissance History με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Mother Tongue and Foreign Languages Didactics and Pedagogical Supervision in Languages μεδιάρκεια δύοχρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Translation and Language με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master History and Geography in the 3rd Cycle of Basic Education and in Secondary Education Teaching μεδιάρκεια δύοχρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Medieval Studies με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Portuguese and Classical Languages in the 3rd Cycle of Basic Education and in Secondary Education Teaching με διάρκεια δύοχρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Theatre Studies με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Linguistics με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Literary, Cultural and Interart Studies με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Sc. Communication Sciences με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • MasterHazards, CitiesandSpatialPlanning με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενω το κόστος δεν ορίζεται
 • Master Contemporary History με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master German Studies με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική και τη γερμανική, ενώω το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Anglo-American Studies με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική και την αγγλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Geographical Information Systems and Spatial Planning με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Portuguese as Second Language/ForeignLanguage με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Contemporary History με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Information Science με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Philosophy in Secondary Education Teaching με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Sociology με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master History of Portuguese Art με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master English and German/French/Spanish in Basic Education Teaching με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, αγγλική, γαλική, γερμανική και ισπανική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Tourism με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master English and German/French/Spanish in the 3rd Cycle of Basic Education and in Secondary Education Τeaching με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την ισπανική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Museology με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master History, International Relations and Cooperation με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται,
 • Master Philosophy με διάρκεια δύο χρόνια, γλώσσα την πορτογαλική, ενώ το κόστος δεν ορίζεται.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους:

http://www.mastersportal.eu/universities/486/university-of-porto.html

Πρέπει να τονισθεί πως για την παρακολούθηση των παραπάνω μεταπτυχιακών απαιτείται πιστοποίηση μέσω IELTS test στην αντίστοιχη γλώσσα στην οποία διδασκεται το μεταπτυχιακό.

Δείτε και το άρθρο μου για τη φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα!

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.