οδηγός επαγγελμάτων βιολογία

Οδηγός Επαγγελμάτων: Βιολογία

της Μαρίας Χαραλαμπάκη

Η Βιολογία είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη επιστήμη στην Ελλάδα και περιλαμβάνει τα πάντα σχετικά με τη μελέτη της ζωής. Η απόκτηση ενός πτυχίου Βιολογίας τείνει να είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή για τους φοιτητές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη γκάμα επιλογών που υπάρχει για τους αποφοίτους στην αγορά εργασίας.

Σπουδές στην Ελλάδα: Βιολογία

Αρχικά, τα τμήματα των επιστημών της Βιολογίας είναι:

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων ορίζονται και προβλέπονται με τον Ν. 716/77, το Π.Δ 541/78, το Π.Δ 256/1998 και το Π.Δ 50 ΦΕΚ 39/5-3-01.

Η άσκηση του επαγγέλματος προϋποθέτει σπουδές σε κάποιο τμήμα Βιολογίας των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που αποκομίζουν οι απόφοιτοι τους δίνουν πολλές επιλογές απασχόλησης, καθώς συνδυάζουν αρκετά επιστημονικά πεδία.

Επιπλέον, οι Βιολόγοι έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελετών:

  • Κατηγορίας 27 Περιβαλλοντικές μελέτες
  • Κατηγορίας 26 Αλιευτικές μελέτες

Επαγγελματικές Προοπτικές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπουδές στην Βιολογία βοηθούν τους αποφοίτους να καλλιεργήσουν ένα ευρύ φάσμα από δεξιότητες. Μεταξύ αυτών είναι η παρατηρητικότητα, η μεθοδικότητα, η ανάλυση δεδομένων, η επίλυση προβλημάτων, η ακρίβεια και η δεξιοτεχνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρεται στους αποφοίτους μια μεγάλη γκάμα επιλογών επαγγελματικής ανέλιξης.

οδηγός επαγγελμάτων βιολογίαΕπίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων Βιολογίας έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, οι γνώσεις που έχουν αποκτήσει στην επιστήμη της Βιολογίας τους καθιστά ικανούς να προάγουν την έρευνα και να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της επιστήμης και της ζωής, δουλεύοντας κυρίως σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και οργανισμούς.

Ακόμα, αν το επιθυμούν, μπορούν να εργαστούν σε επιστημονικά και τεχνικά γραφεία, επιχειρήσεις, φαρμακευτικές ή βιοτεχνολογικές εταιρείες αλλά και στο χώρο της υγείας γενικότερα, δηλαδή σε μικροβιολογικά εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία.

Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, υπάρχουν θέσεις εργασίας σε διάφορα υπουργεία της χώρας και άλλα εργαστήρια, καθώς επίσης και στη Δευτεροβάθμια/Τριτοβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητές Βιολογίας.

Ενδεικτικά Επαγγέλματα

Κάποια από τα επαγγέλματα που μπορεί να ασκήσουν οι Βιολόγοι είναι:

  • Βιολόγος
  • Μικροβιολόγος
  • Βοηθός ή Ειδικός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Καθηγητής/τρια Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Ερευνητής/τρια σε Επιστημονικά Κέντρα και Ινστιτούτα

Συνέντευξη με έναν απόφοιτο (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Νίκος, 25 ετών

Στη αρχή δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος αν ήθελα να επιλέξω την Βιολογία ή την Χημεία, όμως τώρα νιώθω ότι έκανα τη σωστή επιλογή. Συνειδητοποίησα αρκετά νωρίς κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ότι η Βιολογία συνδυάζει διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, όπως η μοριακή βιολογία και γενετική, η βιοτεχνολογία, η ζωολογία, η οικολογία κ.ά.. Επομένως, μου άρεσε που είχα τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με ποικίλα ερευνητικά πεδία και έτσι έχω πλέον περισσότερες επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!