δεξιότητες που θέλουν οι εργοδότες

Οι δεξιότητες που θέλουν οι εργοδότες

της Ελίντα Μυφτάρι

Πολλοί είναι οι εργοδότες που εκτιμούν περισσότερο κάποιες δεξιότητες σε σχέση με άλλες, αλλά ποιες είναι τελικά αυτές;

Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα που διεξήγαγε η SQ (Quacquarelli Symonds) και το Institute of Students Employers (ISE), με όνομα The Global Skills Gap in the 21st Century αναφέρεται πως τις τρεις πιο περιζήτητες δεξιότητες αποτελούν η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Λιγότερο σημαντικές είναι η εμπορικότητα, οι διαπραγματευτικές ικανότητες, αλλά”και οι γλωσσικές ικανότητες, προς έκπληξη πολλών.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, πως οι απόφοιτοι δε γνωρίζουν πραγματικά ποιες δεξιότητες ζητά η αγορά εργασίας. Πολλοί είναι αυτοί που υπερεκτιμούν κάποιες από αυτές, όπως, τη δημιουργικότητα και τις ηγετικές ικανότητες, ενώ, υποτιμούν άλλες, όπως την προσαρμοστικότητα και την ομαδικότητα, οι οποίες συνιστούν δεξιότητες που εμφανίζουν ζήτηση.

δεξιότητες που θέλουν οι εργοδότες

Ο διευθύνων σύμβουλος του Institute of Students Employers (ISE) Stephen Isherwood, αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε μια εποχή που η αγορά εργασίας  χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές, ένας απόφοιτος θα πρέπει να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα του δώσουν την δυνατότητα όχι μόνο να βρει τη δουλειά των ονείρων του, αλλά και την ευχέρεια να εξελιχθεί μαζί της.  Ο Isherwood κάνει λόγο, ακόμη, για την έλλειψη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ως αποτέλεσμα, οι απόφοιτοι σχολών δεν αναπτύσσουν προσόντα που ζητά πραγματικά η αγορά.

Τέλος, φαίνεται πως τα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να καλύψουν το κενό δεξιοτήτων που υπάρχει μεταξύ υποψηφίων και αγοράς. Αν κάποιος απόφοιτος επιθυμεί να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να αναπτύξει δεξιότητες που αυτή αποζητά.

Αν θέλεις να αναπτύξεις τις soft skills δεξιότητες σου, μπορείς να παρακολουθήσεις  το σεμινάριο του Citycampus “Soft Skills for Success Workshop”, με οργανωτές την Αναστασία Αδάμ και τον Κωνσταντίνο Πολέμη, CEO – Founder του citycampus.gr. Αποτελεί ένα μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, το οποίο μέσα από βιωματικές ασκήσεις ενδυναμώνει τον εαυτό μας, την ενσυναίσθηση, αλλά και την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια και να διαχειριζόμαστε τόσο το άγχος σε κρίσιμες περιστάσεις, όσο και τις προκλήσεις της ζωής.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!