“Soft Skills For Success”: Μια εμπειρία δύναμης!

του Κωνσταντίνου Σαξιώνη*

Πριν από μερικούς μήνες είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το Workshop της Αναστασίας Αδάμ, Ψυχολόγου – Βιοχημικού (M.Sc. – MBA), με θέμα «Soft Sills Workshop for Success». Το Workshop αυτό με βοήθησε να συνειδητοποιήσω τη μεγάλη σπουδαιότητα των κοινωνικών δεξιοτήτων στην καθημερινότητα και στη αγορά εργασίας, αποτελώντας μια εμπειρία δύναμης και ενδυνάμωσης του εαυτού μου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις βιωματικές εργασίες με βοήθησε να εξερευνήσω πτυχές μου, τις οποίες έως τώρα δε γνώριζα. Κατάλαβα πως για να έχεις επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις, πρέπει να μπορείς να εκδηλώσεις τον εαυτό σου με αυτοπεποίθηση και χωρίς ντροπή. Πέρα από αυτό, είναι απαραίτητο να ακούς προσεκτικά τον συνάνθρωπό σου και να προσπαθείς αληθινά να κατανοήσεις όσα θέλει να σου πει. Έτσι, στο Workshop αναδείχθηκε η ανάγκη για ικανότητες διαπραγμάτευσης, προκειμένου να πετύχουμε όσα επιθυμούμε στη συναναστροφή μας με τους άλλους συνανθρώπους μας.

Ενδυνάμωση εαυτού και ενσυναίσθηση

Μερικές από τις κοινωνικές δεξιότητες που μελετήσαμε και επεξεργαστήκαμε στο Workshop, ήταν η ενδυνάμωση του εαυτού, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια σε διάφορες καταστάσεις και η μείωση του άγχους σε κοινωνικές περιστάσεις και στον επαγγελματικό χώρο. Τις παραπάνω έννοιες και δεξιότητες τις επεξεργαστήκαμε τόσο μέσω συζήτησης με την εισηγήτρια, όσο και με βιωματικές ασκήσεις, που προϋπέθεταν τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου, ένιωσα πιο ενδυναμωμένος και έτοιμος να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της ζωής, αλλά και να δεχτώ τις ευκαιρίες που θα μου παρουσιαστούν. Στις συναναστροφές μου με τους φίλους μου προσπαθώ πια να ακούω αυτά που μου λένε και να απαντώ έχοντας στο μυαλό μου ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση σε κάθε πρόβλημα ή πρόκληση της ζωής. Αντιθέτως, υπάρχει η λύση που ταιριάζει στον κάθε έναν από εμάς. Η ενσυναίσθηση ορίζει πως πρέπει να «μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου». Μόνο έτσι μπορούμε να τον/την κατανοήσουμε καλύτερα και να συνδεθούμε μαζί του/της. Αυτή είναι μια αρχή που ακολουθώ στη ζωή μου μετά το Workshop και με έχει βοηθήσει ιδιαίτερα σε πολλούς τομείς της ζωής μου.

Soft Skills στο εργασιακό περιβάλλον και στις διαπροσωπικές σχέσεις

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στον επαγγελματικό τομέα, το Workshop με βοήθησε να αποκτήσω την ικανότητα να εκφράζω την άποψη μου αλλά και να ακούω τις απόψεις των άλλων. Δεξιότητες πολύ σημαντικές σε ένα εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο διαφορετικοί άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν και να φέρουν εις πέρας μια συγκεκριμένη αποστολή. Προσωπικά, μετά το σεμινάριο έμαθα να ακούω και στον χώρο εργασίας, να δίνω χρόνο και χώρο ώστε έπειτα να συναποφασίζουμε ποια θα είναι η καλύτερη δυνατή ενέργεια για την εταιρεία τη δεδομένη στιγμή.

Οι κοινωνικές δεξιότητες ή αλλιώς “Soft Skills”, είναι απολύτως απαραίτητες για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις στη σημερινή εποχή. Οι ρυθμοί είναι πολύ πιο γρήγοροι και οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται. Επομένως, όλοι χρειάζεται να μάθουμε να ελισσόμαστε σωστά και επιδέξια σε κάθε δυσκολία. Να ακούμε τη διαφορετική άποψη και να εξετάζουμε την πραγματικότητα από πολλές διαφορετικές πλευρές. Τότε θα μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία στην καθημερινότητα μας, αλλά και στον επαγγελματικό μας χώρο.

Σας προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε τον επόμενο κύκλο «Soft Sills Workshop for Success» με εισηγήτρια την Αναστασία Αδάμ και να καρπωθείτε όλες τις πολύτιμες δεξιότητες που έχει να σας προσφέρει, για μια πιο ολοκληρωμένη και δημιουργική ζωή!

* Ο Κωνσταντίνος Σαξιώνης είναι Απόφοιτος Marketing Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Digital Marketer

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!