Η Ιστορία των OSCAR

της Άννας Τριανταφύλλου

Με αφορμή την πρόσφατη προβολή των βραβείων OSCAR, αξίζει αναφορά στην ιστορία των συγκεκριμένων βραβείων. Οι κατηγορίες των βραβείων περιστρέφονται γύρω από τον κόσμο του κινηματογράφου. Η διανομή τους αφορά επιμέρους στοιχεία της έβδομης τέχνης, όπως είναι, για παράδειγμα, οι ρόλοι, τα σενάρια, τα σκηνικά, η φωτογραφία, τα κουστούμια, τα ηχητικά και οπτικά εφέ και άλλα. Στη σημερινή εποχή, τα βραβεία OSCAR αποτελούν ένα φαντασμαγορικό γεγονός, στο οποίο αστέρες του Hollywood δίνουν το παρόν, φορώντας δημιουργίες διάσημων σχεδιαστών για να εμφανιστούν στο Κόκκινο Χαλί.

Η ιστορία των Oscars

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τα βραβεία OSCAR ιδρύθηκαν από τον Louis B. Mayer, επικεφαλή των MGM studios, το 1927. Σκοπός ήταν η άνοδος της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα στο HOLLYWOOD ROOSEVELT HOTEL, στις 16 Μαΐου 1929, μακριά από τα μάτια του κόσμου. Ξεκίνησε ως ένα δεκαπεντάλεπτο gala, το οποίο δεν είχε σαφώς την προβολή που διατηρεί σήμερα. Κανένας εκείνη την εποχή δεν πίστευε ότι μία τόσο μικρή τελετή θα αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο των πιο σημαντικών βραβείων του κόσμου. Απώτερος στόχος πίσω από την ίδρυση των βραβείων ήταν η τιμητική διάκριση των ταλαντούχων καλλιτεχνών της βιομηχανίας Motion Picture.

Στην αρχή οι νικητές ανακοινώνονταν από τα μέσα ενημέρωσης τρεις μήνες πριν. Αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας, ‘οταν τα αποτελέσματα των νικητών δημοσιεύονταν στις εφημερίδες στις 11 το βράδυ, τη βραδιά των βραβείων. Ωστόσο, και αυτό το σύστημα καταργήθηκε, όταν οι Los Angeles Times  δημοσίευσαν τους νικητές πριν ακόμη ξεκινήσει η τελετή. Από το 1941, καθιερώθηκε η αποκάλυψη του ονόματος μέσα από ένα σφραγισμένο φάκελο με την ακόλουθη φράση: ‘And the Oscar goes to…’ .

Όλα για ένα αγαλματίδιο γίνονται…

Όσον αφορά το ποιόν του βραβείου, το OSCAR είναι ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο κατασκευασμένο από χαλκό και κασσίτερο. Σχεδιάστηκε από τον George Stanley. Φήμες λένε ότι το όνομα του αγαλματιδίου προήλθε από μία υπάλληλο της ακαδημίας τη Margaret Henrik. Η ίδια ισχυριζόταν ότι το βραβείο της θύμιζε καταπληκτικά το θείο της τον Oscar. Πάντως, κανείς δεν ξέρει τι ισχύει στα αλήθεια…

Ύστερα από όλη αυτή την ιστορική αναδρομή, αξίζει να σημειωθεί πως τα βραβεία OSCAR αποτελούν σήμερα ένα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός. Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου προς αρχές Μαρτίου στο θέατρο Dolby του Hollywood. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατάκτηση ενός έστω από αυτά τα χρυσά αγαλματίδια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα για έναν καλλιτέχνη.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!