Από το πανεπιστήμιο στο γραφείο: Οδηγός επιβίωσης

 Της Μαρινίκης Πούλιου

Για όσους αποφοίτησαν πρόσφατα, η μετάβαση από τη φοιτητική ζωή σε ένα εργασιακό περιβάλλον είναι συχνά δύσκολη. Η αντικατάσταση του φοιτητικού τρόπου ζωής  από μία δουλειά πλήρους απασχόλησης αποτελεί δραστική αλλαγή, ειδικά αν δεν είστε προετοιμασμένοι.

Ακολουθούν παρακάτω μερικές συμβουλές ώστε να επιβιώσετε από αυτή τη μεγάλη αλλαγή, ώστε να μπορέσετε να μεταβείτε όσο το δυνατόν ομαλότερα στον εργασιακό κόσμο.

Κατανοήστε το χάσμα γενεών

Οι άνθρωποι που θα συναντήσετε στο γραφείο είναι διαφορετικοί από τους συμφοιτητές σας, όπου όλοι συνήθως ανήκετε στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Στο εργασιακό περιβάλλον θα συναντήσετε συναδέλφους από όλες τις ηλικιακές ομάδες, άλλους σε κατώτερες θέσεις και άλλους σε διευθυντικές. Η κατανόηση του χάσματος γενεών αποτελεί πιθανόν το πρώτο βασικό σας βήμα.

Πώς θα το επιτύχετε: Να είστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε με τους συναδέλφους σας (πιο απλά, «πηγαίνετε με το μαλακό»). Βελτιώστε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες ώστε να δημιουργήσετε μια αρμονική σχέση με τους συναδέλφους σας και δείξτε ενδιαφέρον για αυτά που κάνουν αντί να καταπιάνεστε με τις συζητήσεις που είχατε συνηθίσει ως φοιτητές. Δείξτε σεβασμό και να είστε ευπρεπείς στο χώρο εργασίας σας.

Εξοικειωθείτε με το καθημερινό πρόγραμμα

Το καθημερινό σας πρόγραμμα και η κοινωνική σας ζωή αλλάζουν από τη στιγμή που εργάζεστε σε μία εταιρεία. Αντί να βγαίνετε τις καθημερινές με φίλους, στηρίζετε πλέον το καθημερινό σας πρόγραμμα σε 8 ή ακόμη περισσότερες ώρες εργασίας στο γραφείο. Αυτή η συμβουλή προϋποθέτει την κατανόηση της εμφανούς αυτής αλλαγής  και τη συνειδητοποίηση ότι αυτή είναι επακόλουθο της φοιτητικής ζωής.

Πώς να το επιτύχετε: Προφανώς, ξοδέψατε αρκετά χρόνια στο πανεπιστήμιο για να αποκτήσετε την θέση εργασίας των ονείρων σας, σωστά; Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε προσωπική ζωή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διατηρήσετε μια ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή. Να τρέφεστε υγιεινά, και να ασκείστε, ώστε να αντισταθμίζετε τις επιπτώσεις του στρες και να αξιοποιείτε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο του Σαββατοκύριακου.

Κάντε έναν προϋπολογισμό

από το πανεπιστήμιο στο γραφείοΑυτή είναι η πρώτη σας θέση εργασίας και αυτός ο πρώτος σας μισθός (λογικά είχατε πολλά όνειρα για αυτά).  Ναι, μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε ακριβά ταξίδια, να αγοράσετε ρούχα σχεδιαστών και να νοικιάσετε ένα ωραίο διαμέρισμα, αλλά ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού σας είναι ζωτικής σημασίας.  Πολλοί νέοι επαγγελματίες δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν τα έξοδά τους και έτσι δεν είναι σε θέση να εξοικονομήσουν ένα σημαντικό ποσό.

Πώς να το επιτύχετε: Αντί να φτάσετε στο σημείο να μην έχετε κάνει επαρκή αποταμίευση και να αντιμετωπίζετε άγχος αργότερα, δημιουργήστε και επιμείνετε σε ένα προσωπικό σχέδιο προϋπολογισμού. Ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού περιλαμβάνει απλά βήματα, όπως τον υπολογισμό του μηνιαίου εισοδήματος σας, την προσθήκη των πάγιων εξόδων, τον καθορισμό ενός οικονομικού στόχου και την παρακολούθηση του προϋπολογισμού σας. Θυμηθείτε, οι σωστές αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό το στάδιο πρόκειται να επηρεάσουν θετικά όλη σας τη ζωή.

Αναλάβετε νέες ευθύνες

Όπως ακριβώς σας άρεσε να αναλαμβάνετε νέες εργασίες (εθελοντική εργασία σε εκδηλώσεις του πανεπιστημίου, διοργάνωση μίας αθλητικής εκδήλωσης κλπ.) στο πανεπιστήμιο, η αναζήτηση νέων προκλήσεων στο πλαίσιο της δουλειάς θα σας κρατήσει ενθουσιώδεις και γεμάτους ενέργεια.

Πώς να το επιτύχετε: Η αναζήτηση και η ανάληψη πρωτοβουλιών, αναμφισβήτητα, βοηθά στην αλλαγή της σταδιοδρομίας σας. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, μαθαίνετε κάτι καινούριο και αποφεύγετε τη μονοτονία στον εργασιακό χώρο. Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι να είστε δραστήριοι, να παρακινείτε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που είναι έξω από το στοιχείο σας και να αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες. Μην περιμένετε το αφεντικό σας να σας δώσει το πράσινο φως για οποιαδήποτε νέα εργασία. Μιλήστε μαζί του για τα νέα ή πρόσθετα έργα που θέλετε να αναλάβετε. Αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος να εξελιχθείτε τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Να είστε υπομονετικοί και αποτελεσματικοί

Μην αποκλίνετε από το επαγγελματικό σας πλάνο. Οι νέοι συχνά θέλουν να αποκτήσουν επαγγελματική εξέλιξη αμέσως. Η προαγωγή στο χώρο εργασίας, όμως, δεν είναι κάτι που θα επιτευχθεί άμεσα. Θυμηθείτε: «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα». Είναι, επίσης, σημαντικό να καταλάβετε ότι η προαγωγή σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η δομή της εταιρείας, οι νέες ευκαιρίες και τα συνολικά κέρδη του οργανισμού.

Πώς να το επιτύχετε: Αρχικά, αφιερώστε χρόνο ώστε να κατανοήσετε αυτούς τους παράγοντες και αναπτύξτε τις ικανότητες σας για να προστεθούν στα προσόντα σας. Η αποτελεσματικότητα στη δουλειά πάντα συμβάλλει στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας. Αλλά πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε κάποια ευκαιρία, και συγχρόνως  θα γίνετε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά σας; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας μία ολιστική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον καθορισμό προτεραιοτήτων, την υιοθέτηση μίας θετικής στάσης, την οικοδόμηση βασικών δεξιοτήτων και, κυρίως, την απόκτηση γνώσεων από την εργασία. Η απόκτηση γνώσεων στο χώρο εργασίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο

Να θυμάστε, η πρώτη σας δουλειά δεν θα κρατήσει για πάντα. Μερικές φορές θα θελήσετε να προχωρήσετε σε μια νέα θέση εργασίας ή κάποιες απρόβλεπτες καταστάσεις μπορεί να προκύψουν, όπως απολύσεις. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο (επίσης γνωστό ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης) για την καριέρα σας.

Πώς να το επιτύχετε: Να είστε ενήμεροι για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ώστε να νικήσετε τον σκληρό ανταγωνισμό. Η κατανόηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που οι εργοδότες αναζητούν είναι μία από αυτές τις απαιτήσεις. Οποιοδήποτε επάγγελμα ή οποιοδήποτε τομέα επιλέξετε, είναι πάντα σημαντικό να επιλέγετε ένα επάγγελμα που δεν έρχεται σε αντίθεση με τους επαγγελματικούς σας στόχους.

Αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς έχετε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσετε. Ο προορισμός σας σίγουρα δεν είναι πολύ μακριά!

Καλή επιτυχία.

*Το άρθρο αποτελεί μετάφραση από το www.topuniversities.com. 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!