Πώς θα γράψετε ένα τέλειο βιογραφικό σημείωμα;

Δείξτε στους εργοδότες γιατί πρέπει να επιλέξουν εσάς μέσα από το βιογραφικό σας…

Αντιμετωπίστε το βιογραφικό σας ως ένα εργαλείο marketing: το προϊόν είστε εσείς!

Βιογραφικό - 1

Το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας εταιρείας είναι το προσωπικό της. Ακόμα και το κατώτερο προσωπικό συμβάλλει και αυτό από το πόστο του στην ανάπτυξη της εταιρείας. Έτσι η πρόσληψη ενός υπαλλήλου αποτελεί μια σημαντική εμπορική και οικονομική επένδυση για τους διευθυντές της εταιρείας. Οι εταιρείες θέλουν να κερδίσουν από εσάς. Εσείς πρέπει να τους πείσετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε σε αυτό το στόχο. Και μάλιστα αποφασιστικά.

Η μελλοντική σας συνεισφορά προς την εταιρεία (μέσω των ικανοτήτων σας, των γνώσεών σας και των προσωπικών σας ποιοτήτων) πρέπει να είναι φανερές σε κάθε σας «χαρτί»: στη συνοδευτική σας επιστολή, στο βιογραφικό σας, στη φόρμα αίτησης και στη συνέντευξη.

Οι διευθυντές των οργανισμών θεωρούν βασικά κριτήρια για την πρόσληψη την προσωπικότητα του υποψήφιου, την εμπειρία και τις γνώσεις που απαιτούνται ως κατάλληλες για τη θέση. Εσείς πρέπει στο βιογραφικό σας σημείωμα να τονίσετε αυτά τα βασικά σας χαρακτηριστικά.

Επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε, αρκεί να είναι σχετικά με τις απαιτήσεις του εργοδότη:
Κάντε έρευνα για τις δραστηριότητες της κάθε εταιρείας με επιμέλεια: ξεκοκαλίστε την αγγελία της θέσης, την περιγραφή της εργασίας, το site της εταιρείας κλπ. Έτσι, θα αποκτήσετε επίγνωση του τι ψάχνει η εταιρεία. Θα κατανοήσετε ποια προσόντα σας θα μετρήσουν περισσότερο, ώστε να τα τονίσετε.

Ψάξτε τις αξίες της εταιρείας:

Οι ικανότητές σας αντανακλώνται μέσα από κάποιες δράσεις σας. Προσπαθήστε να συσχετίσετε ικανότητες με δράσεις. Πχ αν αναφέρετε ότι διαθέτετε ομαδικό πνεύμα, μην προβάλλετε την έφεσή σας για μοναχική πασιέντζα, αλλά τη συμμετοχή σας σε μια αθλητική ή εθελοντική ομάδα.

Οι απαιτήσεις των εργοδοτών ποικίλλουν. Έτσι και το βιογραφικό σας. Κάθε αίτηση (βιογραφικό, συνοδευτική επιστολή και φόρμα αίτησης) πρέπει να στοχεύουν σε κάθε θέση.

Δείξτε τις ικανότητές σας στο βιογραφικό σας:

Δώστε στοιχεία που αποδεικνύουν τις ικανότητες που επικαλείστε ότι έχετε. Δώστε δηλαδή παραδείγματα.

Αναφέρετε κάθε σχετική σας εμπειρία.

Επιλέξτε να αναφέρετε δράσεις σας που προσφέρουν ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού σας.

Δώστε έμφαση στις επιτυχίες σας.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας προσανατολίστε τα βιογραφικά σας ξεχωριστά για κάθε δουλειά που θέλετε.

Ίσως και να ζητήσετε τη γνώμη κάποιων ειδικών.

Προσπαθήστε να δείξετε μέσα από τις πληροφορίες που δίνετε πόσο καλά ανταποκρίνονται οι δεξιότητές σας στις απαιτήσεις της εργασίας. Δηλαδή προσανατολίστε κατάλληλα το βιογραφικό σας. Κάντε έτσι τον εργοδότη να σας φανταστεί ως τον υπάλληλο που περίμενε.

Προετοιμάστε το βιογραφικό σας:

Οι εργοδότες ψάχνουν διαφορετικά πράγματα ο ένας από τον άλλο.

Ο καλός υποψήφιος είναι και καλός ντετέκτιβ που εξιχνιάζει κάθε φορά τα στοιχεία μιας εταιρείας προς όφελός του.

Μερικές πρακτικές οδηγίες για το βιογραφικό σας:

Κρατήστε το βιογραφικό σας ευσύνοπτο: δύο, το πολύ τρεις σελίδες είναι το άριστο μέγεθος.

Οι ενότητες να είναι ξεκάθαρα οριοθετημένες. Συνήθως περιλαμβάνουν (α) ατομικά στοιχεία, (β) σπουδές, (γ) προϋπηρεσία, (δ) ξένες γλώσσες, (ε) γνώσεις Η/Υ, (στ) ενδιαφέροντα και δραστηριότητες και (ζ) λοιπές πληροφορίες.

Η χρονολογική σειρά οργάνωσης των πληροφοριών είναι από την πιο πρόσφατη προς την πιο παλιά. Η διάρκεια κάθε δεδομένου (πχ των σπουδών σας ή της τελευταίας εργασίας σας) πρέπει να είναι εμφανής.

Χρησιμοποιήστε μια ευανάγνωστη γραμματοσειρά, όπως Arial, μεγέθους 10 ή 12.

Συνεχίζεται με περισσότερες πρακτικές οδηγίες…

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!