Visual Marketing: Τι είναι και ποια η σημασία του

της Όλγας Κέφη

Εν έτη 2022, όλες οι πτυχές της καθημερινότητας περιστρέφονται με κάποιο τρόπο γύρω από το διαδίκτυο. Η οπτικοποίηση της πληροφορίας, ειδικά μέσα από τα social media άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περιεχόμενο.  Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής λοιπόν, οι επιχειρήσεις επικεντρώνουν πλέον την στρατηγική τους γύρω από το visual marketing. Τι ακριβώς  είναι όμως το visual marketing;

Visual Marketing: Τι είναι;

Ως υποσύνολο του content marketing, το visual marketing εστιάζει στη σύνδεση με το κοινό/καταναλωτή μέσω οπτικών μέσων. Αυτό περιλαμβάνει εικόνες, βίντεο και γενικότερα δημιουργικό και μοναδικό οπτικό περιεχόμενο. Έτσι η επιχείρηση βοηθά τους πελάτες της να οπτικοποιήσουν καλύτερα τα προϊόντα, να αλληλεπιδρούν με τις καμπάνιες και τελικώς να προχωρήσουν σε αγορά.

Άλλωστε ο άνθρωπος από την φύση του, ανταποκρίνεται καλύτερα σε μη λεκτική επικοινωνία. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα οπτικά στοιχεία βοηθούν να θυμόμαστε και να διατηρούμε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ προσελκύουν περισσότερο την προσοχή του καταναλωτή, αλληλοεπιδρώντας με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις του. Τα οπτικά στοιχεία δημιουργούν πιο ισχυρές συνδέσεις στον εγκέφαλο, σε σχέση με μία σειρά κειμένων, που πιθανό θα ξεχαστούν μόλις διαβαστούν. Με αυτό τον τρόπο, το προϊόν και το brand της επιχείρησης αποκτά απτό χαρακτήρα.

Η έρευνα του HubSpot για το 2021 αποκάλυψε ότι το 70% των εταιρειών επενδύουν στο content marketing, επομένως κατά συνέπεια στο visual marketing. Το πραγματικά “shareable” περιεχόμενο είναι αυθεντικό, μοναδικό, εντυπωσιακό και — προκειμένου να έχει απήχηση — οπτικό. Τι μπορεί να περιλαμβάνει;

Εικόνες

Το οπτικό περιεχόμενο, μπορεί να είναι χρήσιμο σε μια ποικιλία διαφορετικών μέσων μάρκετινγκ. Ο κατάλληλος συνδυασμός εικόνων και γραφικών μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, εναρμονισμένο με το brand της επιχείρησης. Ακόμα, φωτογραφίες που δημιουργούνται από τον χρήστη, ή συνεργασίες με επώνυμα πρόσωπα (influencers) περιλαμβάνονται στις καμπάνιες πολλών επιχειρήσεων.

Βίντεο

Τα βίντεο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τύπους οπτικού περιεχομένου, ειδικά για επωνυμίες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τραβάνε την προσοχή, καθώς συνήθως συνδυάζουν εικόνα και ήχο και είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο μετάδοσης συναισθημάτων. To 90% των καταναλωτών βρίσκει τα βίντεο ιδιαίτερα βοηθητικά όταν πρόκειται να προβούν σε κάποια αγορά.

Gifs και memes

Τα gif και τα memes έχουν τεράστια απήχηση, ειδικά στο νεότερο κοινό. Αποτελούν έναν χιουμοριστικό τρόπο να περάσει κάποιο μήνυμα. Επίσης μοιράζονται εύκολα από χρήστη σε χρήστη και έχουν πιο πολλές πιθανότητες να γίνουν “viral”. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να ωφελήσει πολύ τη δημοτικότητα μιας επιχείρησης.

Γραφήματα

Τα infographics (γραφήματα) απαιτούν πολύ καλή κατανόηση του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Πρέπει να περιλαμβάνουν πραγματικά στατιστικά, ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η εγγύτητα της επιχείρησης. Αυτός ο τρόπος οπτικοποίησης δεδομένων, τα κάνει πιο εύπεπτα, ενώ το κοινό τα αφομοιώνει και τα κατανοεί καλύτερα.

Πώς να επωφεληθείτε από το visual marketing

Προσδιορίστε στόχους για την στρατηγική σας

Γιατί καμία στρατηγική δεν θα χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη αν δεν υπάρχουν καθορισμένοι και ξεκάθαροι στόχοι τους οποίους αποσκοπεί να πετύχει. Είτε πρόκειται για την προσέλκυση νέων πελατών, είτε για την αύξηση των πωλήσεων, οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι.

Κάντε μία έρευνα της αγορά και του ανταγωνισμού

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως πηγή έμπνευσης; Τι να αποφύγετε και ποιες τακτικές ακολουθούν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις στο κομμάτι των οπτικών μέσων; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο.

visual marketingΚαθορίστε το brand identity

Από συγκεκριμένες χρωματικές παλέτες, μέχρι το μέγεθος και το είδος των γραμματοσειρών, είναι απαραίτητο να υπάρχει ομοιομορφία στο οπτικό περιεχόμενο, ώστε να γίνεται και εύκολα αναγνωρίσιμο από το κοινό! Επίσης σημαντικό είναι να περιλαμβάνεται και το logo της εταιρείας.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε;

Σκεφτείτε τι αποτελεί ένα αποτελεσματικό δείγμα οπτικού μάρκετινγκ —όχι μόνο γενικά, αλλά ειδικά για την επωνυμία και το κοινό σας. Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να είναι σύμφωνο με το brand της επιχείρησης. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το περιεχόμενο αντικατοπτρίζει όλο το κοινό και χαρακτηρίζεται από συμπεριληπτικότητα.

Καθώς, λοιπόν, το οπτικό περιεχόμενο καταλαμβάνει όλο και πιο κεντρικό ρόλο στη συνείδηση των καταναλωτών, το visual merketing αρχίζει να γίνεται ένα αναπόφευκτο κομμάτι της κάθε στρατηγικής. Ακόμη περισσότερο, ένα σωστό visual marketing μπορεί να καθορίσει το relevancy μιας επιχείρησης στην ψηφιακή σφαίρα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!