4+1 πράγματα που μας έμαθε το 2020

της Γιάννας Αναγνώστου

Τέλος, λοιπόν, ενός πολλά υποσχόμενου έτους, που όμως μας χάρισε «συγκλονιστικές» εμπειρίες, με τον δικό του τρόπο. Πέρα από τη γενική αρνητικότητα που επικράτησε, ας δούμε τι άλλο έκανε το 2020 διαφορετικό. Δεν θα καταναλώσεις το χρόνο σου διαβάζοντας cliché θεωρίες που ήδη γνωρίζεις, αλλά μερικές αλήθειες.

Τεχνολογία

Ποιος περίμενε ποτέ ότι μικροί, μεγάλοι, γονείς και παιδιά θα αναγκάζονταν να εξοικειωθούν με τη χρήση της τεχνολογίας σε τέτοιο επίπεδο; Οι μεγαλύτερης ηλικίας, που ελάχιστες σχέσεις είχαν με την τεχνολογία, έπρεπε να συμφιλιωθούν μαζί της – είτε για λόγους δουλειάς, είτε για να ψωνίσουν. Ή φυσικά το κυριότερο: για να δούνε τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι, πάρα πολλά άτομα ασχολήθηκαν με τη χρήση της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες-εργαλεία στην καθημερινότητά τους.

Αξία στα μικρά…

Πόσες φορές το έχεις ακούσει; Πολλές. Πόσες φορές το έχεις συνειδητοποιήσει όμως; Πιθανώς, ο καθένας φέτος έκανε μια εσωτερική ανασκόπηση και κατέληξε στο ότι μπορεί κανείς να βρει ευτυχία και γαλήνη στα πιο απλά πράγματα. Σε μια ήσυχη βόλτα στον δρόμο κάτω από το σπίτι, ή όταν ακούει ένα καινούριο τραγούδι και παθιάζεται. Ή όταν, επιτέλους, πετυχαίνει αυτή τη συνταγή που δεν την κατάφερνε. Συνειδητοποιώντας αυτό, ότι οι μικρές απλές στιγμές είναι ζωτικής σημασίας, μπορείς να προχωρήσεις στο παρακάτω.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

2020 οικογένειαΌλα τα παραπάνω μοιάζουν απλά και δεδομένα στους περισσότερους. Είναι κομμάτια της καθημερινότητας που αγνοούν ή κάνουν μηχανικά. Όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο για κανέναν. Ούτε η τυχαία αγκαλιά της μαμάς είναι δεδομένη, ούτε το γεμάτο σου ψυγείο, ούτε οι φίλοι σου. Ούτε καν το νερό που πίνεις! Σε ταρακουνάει η σκέψη, σε καίει ολόκληρο, αλλά ξέρεις ότι θα συνέλθεις.

Ανθρώπινες σχέσεις

Φέτος, έγινε πιθανότατα και ένα «ξεσκαρτάρισμα» ανθρώπων, μεγάλων διαστάσεων. Υποθετικά πάντα, η φετινή κατάσταση κούρασης και εκνευρισμού τελείωσε σχέσεις που δεν θα άντεχαν στο χρόνο, αφού δεν άντεξαν το 2020. Ναι… Υπάρχει ένα ελαφρυντικό, γιατί μιλάμε για το ΄20! Πολλοί είναι αυτοί που ξεχώρισαν κάποια άτομα, όπου σε δύσκολες καταστάσεις τα παράτησαν και προτίμησαν την ευκολία. Έγινε λοιπόν, ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στις ανθρώπινες σχέσεις. Και ποιοι έμειναν; Έλα, ξέρεις. Αυτοί που αξίζουν!

Οικογένεια

Όσο κι αν κάτσαμε σπίτι, όσο κι αν υπήρξαν τριβές με τους δικούς μας, μιας και ο εκνευρισμός είναι συστατικό επιτυχίας του φετινού έτους, δεθήκαμε ακόμα περισσότερο. Δόθηκε, έτσι, σε πολλούς η δυνατότητα επανασύνδεσης με γονείς, αδέρφια και παππούδες, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να δούνε και να «αγαπήσουν». Μείναμε σπίτι, μαγειρέψαμε, κάναμε μάθημα, στολίσαμε, μαλώσαμε, τα βρήκαμε, ξαναμαγειρέψαμε και πάει λέγοντας. Με άλλα λόγια, χορτάσαμε ελληνική οικογένεια! Αν είναι καλό ή όχι, το γνωρίζετε εσείς.

Ας ελπίσουμε ότι τα διδάγματα του 2020 θα κληροδοτηθούν στο 2021 και θα αποτελέσουν «μαγιά» για ένα καλύτερο έτος!

Καλές γιορτές από όλους εμάς στο citycampus!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!