Μεταπτυχιακά στην Ανδόρρα: Πλήρης Οδηγός

της Κωνσταντίνας Παΐδα

Το Πριγκιπάτο της Ανδόρρας (καταλανικά: Principat d’Andorra, γαλλικά: Principauté d’Andorre, ισπανικά: Principado de Andorra), όπως ονομάζεται, είναι το πέμπτο μικρότερο ευρωπαϊκό κράτος, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη, στα όρη των Πυρηναίων, ανάμεσα στην Γαλλία και την Ισπανία. Έχει έκταση 468 τ.χλμ. και πληθυσμό 77.543, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταγραφές. Η Πολιτεία της Ανδόρρας δημιουργήθηκε το 1278, όταν η περιοχή περιήλθε στον κόμη της Φουά (Comte de Foix) και στον επίσκοπο του Ουρζέλ. Η καταλανική γλώσσα είναι η εθνική γλώσσα της χώρας. Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας μιλούν παράλληλα ισπανικά και γαλλικά και αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών, καθώς προσφέρει μια ιδιαίτερα άνετη φοιτητική ζωή.

Εκπαιδευτικό σύστημα στην Ανδόρρα

Το 1986 στα σχολεία του κράτους φοιτούσαν 3.490 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας, 3.113 δευτεροβάθμιας, 170 τεχνολογίας και 46 ειδικών σχολών. Στην χώρα ιδρύθηκε και το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο (Universitatd’Andorra) το 1997. Το πανεπιστήμιο αυτό αποτελείται από τη νοσηλευτική σχολή, μία σχολή επιστημών πληροφορικής και ένα κέντρο για σπουδές εξ αποστάσεως. Είναι μάλιστα, μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην Ανδόρρα 

Universitat Carlemany (UCMA)  

μεταπτυχιακά στην ανδόρρα

Το Universitat Carle many βρίσκεται στην Ανδόρρα λα Βέγια. Γεννήθηκε με την επιθυμία να συμβάλει ενεργά στην παροχή λύσεων σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία αυτόν τον αιώνα: τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το UCMA είναι ένα διεθνές διαδικτυακό πανεπιστήμιο που προσφέρει στους σπουδαστές διεπιστημονική εκπαίδευση και τους επιτρέπει να κατανοήσουν και να δράσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας, από την ψηφιοποίηση έως την περιβαλλοντική βιωσιμότητα τόσο σε ιδιωτικούς οργανισμούς όσο και σε δημόσιους φορείς. Η επιστήμη και η τεχνολογία ως βάση της ανάπτυξης, ο σχεδιασμός ως διαδικασία αναζήτησης βιώσιμων λύσεων στις αναπτυξιακές ανάγκες, η διαχείριση των επιχειρήσεων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των έργων ή την επικοινωνία ως εργαλείο κοινωνικής δράσης, σηματοδοτούν τις κύριες γραμμές δράσης του διεπιστημονικού οράματος του Πανεπιστημίου. Το επίκεντρο της δραστηριότητάς τους εστιάζεται στην προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης που επιτρέπει την απασχολησιμότητα των φοιτητών, που προσαρμόζεται στις ανάγκες του περιβάλλοντος. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει 531 Διαδικτυακά Μεταπτυχιακά Επιστημών και 197 Διαδικτυακά Μεταπτυχιακά Τεχνών.

Universitat Europea

μεταπτυχιακά στην ανδόρρα

Το eUniv είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Πριγκιπάτο της Ανδόρρας, εξουσιοδοτημένο από την κυβέρνησή του, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό δίκαιο της Ανδόρρας, να διδάσκει επίσημες σπουδές πτυχίου, μεταπτυχιακού και διδακτορικού, όλα αναγνωρισμένα πλήρως στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προωθεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ανδόρρας, τη διεθνοποίηση και, ιδιαιτέρως, τη γλώσσα και τον πολιτισμό του. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πανεπιστήμιο γίνονται “πραγματικά εικονικές”. Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας έχουν την αντίστοιχη μεταφορά τους στις εικονικές αίθουσες διδασκαλίας του eUniv. Κάθε θέμα ενός προγράμματος χωρίζεται σε ενότητες και αυτά, με τη σειρά τους, είναι δομημένα γύρω από θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο και δραστηριότητες. Οι μαθητές έχουν επίσης, στη διάθεσή τους άλλους πολύ χρήσιμους πόρους στη μαθησιακή τους διαδικασία, όπως: την Εικονική Βιβλιοθήκη, τη δοκιμή αυτοαξιολόγησης και τα επεξηγηματικά βίντεο που δημιουργούνται από ειδικούς του θέματος για την διευκόλυνση των σπουδαστών.

Universitat d’Andorra

Το Πανεπιστήμιο της Ανδόρρας (UdA) βρίσκεται στο SantJulià de Lòria και είναι το μόνο δημόσιο πανεπιστήμιο στο Πριγκιπάτο της Ανδόρρας, ένα μικροστάτη που βρίσκεται στην καρδιά των Πυρηναίων. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα ξεκίνησε το 1988 με τη δημιουργία της Σχολής Νοσηλευτικής και της Σχολής Πληροφορικής, δημιουργώντας το Πανεπιστήμιο της Ανδόρρας, του οποίου η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο κέντρο της SantJulià de Lòria από το 2004.

Andorra Aviation Academy

Το «Andorra Aviation Academy» βρίσκεται στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας. Έχει δημιουργηθεί από μια ομάδα ενθουσιωδών αερομεταφορέων. Η συμφωνία για τη δημιουργία αυτού του μοναδικού προγράμματος πτυχίου αεροναυπηγικής με την κυβέρνηση της Ανδόρρας και το Πανεπιστήμιο της Ανδόρρας υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015. Το πανεπιστήμιο αυτό προσφέρει ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (18 μήνες FastTrack) και σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Ανδόρρας ένα πτυχίο τριετούς πτυχίου Bachelor of Aviation αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη και σε 47 χώρες (180 ECTS Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων – Διαδικασία της Μπολόνια).

Το «Andora Aviation Academy» και οι συνεργάτες της προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων που εγκρίνονται και εποπτεύονται από τον EASA. Η Ακαδημία παρέχει ένα επαγγελματικό πανεπιστημιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον πτήσεων, το οποίο προωθεί τα καλύτερα πρότυπα αεροπορικών εταιρειών από την άποψη της ασφάλειας, της ποιότητας, της τυποποίησης και της απόδοσης. Επιπλέον, αναπτύσσει διοικητικές δεξιότητες για την εδραίωση κρίσιμης σκέψης, λήψης αποφάσεων σε σύνθετα περιβάλλοντα, ηγεσία και επικοινωνία. 

Visa στην Ανδόρα

Για την παραμονή στην Ανδόρρα δεν απαιτείται η κατοχή της Visa, όταν βέβαια αυτή δεν ξεπερνάει τους 3 μήνες. Ωστόσο, για να φτάσει κανείς στην Ανδόρρα χρειάζεται πρώτα να περάσει από την Γαλλία ή την Ισπανία. Οπότε ανάλογα με τη χώρα που θα περάσει κάποιος για να φτάσει τελικά στην Ανδόρρα, θα πρέπει και να τηρήσει τις απαραίτητες οδηγίες που δίνονται εκεί.

Πανεπιστήμια που να αναγνωρίζονται ήδη από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, δεν είναι διαθέσιμα προς το παρόν. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων για την αναγνώριση σπουδών μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής του πλατφόρμας.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: