The basketball diaries

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Lorraine Bracco, James Madio, Mark Wahlberg, Bruno
Kirby

Σενάριο: βασισμένο στη νουβέλα του Jim Caroll

Σκηνοθεσία: Scott Kalvert

Μια ταινία για την οποία έγινε πολύς λόγος στη δεκαετία του ’90 και δίχασε το σινεφίλ κοινό, αλλά αντιμετώπισε και ισχυρό νομικό ζήτημα, εξαιτίας του περιεχομένου του, είναι το “The basketball diaries”. Η υπόθεση αποτελεί αυτοβιογραφία του ποιητή Jim Caroll και βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του.

BasketballDiariesΟ J. Caroll -τον οποίο ενσαρκώνει  με εξαιρετική υποκριτική μαεστρία ο Leonardo DiCaprio, μόλις στα δεκαεννιά του χρόνια- είναι  μαθητής γυμνασίου, ο οποίος έχει δείξει την κλίση του στο μπάσκετ από πολύ νωρίς. Ο έφηβος Jim, δεν αργεί ωστόσο να πειραματιστεί με ουσίες και εν τέλει να εθιστεί σ’αυτές, καταλήγοντας διωγμένος απ’ το σπίτι του, περιπλανώμενος στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ωθώντας τον εαυτό του  στην κλοπή και την πορνεία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση του. Ο Jim, καταγράφει τα πάντα στο ημερολόγιό του και υπό τη μορφή χρονικού μας το παραδίδει, εισάγοντάς μας στο δικό του κόσμο, έναν κόσμο παραισθήσεων, που ωστόσο δε στερείται ρεαλισμού.

Το “Basketball diaries” δεν είναι μόνο ένα ημερολόγιο για το μπάσκετ, είναι ένα ημερολόγιο ενός εφήβου αποπροσανατολισμένου απ’ τη ζωή, ενός νέου που απ’ τη περιέργειά του για τις σκληρές ουσίες, καταλήγει έρμαιό τους, ενός ταλαντούχου ανθρώπου, που θυσίασε το λαμπρό μέλλον του στον αθλητισμό, αλλά που κατάφερε παρ’ όλα αυτά να βγει νικητής, με πολύ θέληση και τύχη απ’ το αδιέξοδό του.

Η ταινία επιτυγχάνει να αναπαραστήσει λεπτομερώς τις καταστάσεις που βιώνει ένας εθισμένος σε ουσίες άνθρωπος, καθώς και το κλίμα εκμετάλλευσης και περιθωριοποίησης του. Καταγράφονται οι καθημερινές προσπάθειες εύρεσης χρημάτων για την απαιτούμενη δόση, οι κρυφές συναντήσεις για τις δοσοληψίες, τα στέκια των εξαρτημένων, αλλά και η σκληρή αντιμετώπιση απ’ τις αρχές και την κοινωνία. Στον αντίποδα ωστόσο, προβάλλεται και η επιθυμία του περίγυρου για βοήθεια,  συμπαράσταση,  αμέριστη κατανόηση και υπομονή, που οδηγούν στη λύτρωση.

Το “Basketball diaries” είναι μια ταινία αγώνα. Όπως παρακολουθούμε, ο αγώνας εξόδου απ’ τα ναρκωτικά, είναι σαν ένας αγώνας μπάσκετ. Απ’ την μια είσαι εσύ, που παλεύεις για να νικήσεις, να νικήσεις για τη ζωή σου, να νικήσεις για σένα και για όλα όσα έχασες, ζώντας στο δικό σου κόσμο, μόνος και αποξενωμένος, γνωρίζοντας μόνο εσύ γιατί οδηγήθηκες ως εκεί και γιατί τώρα θέλεις να σωθείς, να ξεφύγεις απ’ αυτό το τέλμα και απ’την άλλη βρίσκεται ο αμείλικτος αντίπαλος, που επιθυμεί και αυτός τη νίκη, φυσικά εις βάρος σου, εις βάρος όλων εκείνων που ονειρεύτηκες και προσπάθησες να κάνεις δικά σου με τόσο κόπο, εις βάρος της ίδιας σου της ύπαρξης, παίζει τώρα πάνω στο παρκέ, με τόση ευκολία το τελευταίο του χαρτί για τη δική σου ήττα…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!