startup

Της Χριστίνας Ιωάννας Σουλκανά

Είναι γεγονός πως διανύουμε περίοδο οικονομικής ύφεσης, κοινώς «κρίση». Η οικονομική κρίση περιόρισε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά ενίσχυσε το κίνητρο της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις διεκδικούν μια θέση στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας όμως ο δρόμος είναι ακανθώδης καθώς έρευνες δείχνουν πως το 50% των startup εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους να αναπτυχθούν σε διάστημα μόλις 3 ετών. Σαφώς δεν αρκεί μόνο μια καλή επιχειρηματική ιδέα, απαραίτητο είναι να υπάρχουν και γραφεία, υλικοτεχνική υποδομή, σωστή καθοδήγηση και χρηματοδότηση. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, τουλάχιστον 36.000 κάτοικοι της Αττικής θα ήταν σε θέση να επιχειρήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, στην πράξη όμως μόνο 300 άτομα το προσπαθούν.

Τι σημαίνει όμως ακριβώς ο όρος startup; «Ας πούμε ότι ξεκινά κάποιος ένα συνοικιακό αρτοποιείο. Είναι startup; Μάλλον όχι. Αν όμως ξεκινήσει αυτό το αρτοποιείο παράγοντας ένα εξαιρετικής ποιότητας ψωμί με αγνά, παραδοσιακά υλικά, αν φροντίσει να επικοινωνήσει την ανάπτυξη του προϊόντος αυτού στην αγορά με έναν έξυπνο, αποτελεσματικό τρόπο και αν έχει μελετήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο ώστε σιγά-σιγά από τον ένα φούρνο να κάνει ένα δίκτυο αρτοποιείων με σύγχρονα μέσα διανομής και προώθησης του προϊόντος, τότε ναι, είναι startup», αναφέρει ο Δημήτρης Τσίγκος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών και ιδρυτής της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων σε σχετική του ανάρτηση για το τι εστί startup με απλά λόγια. «Startup είναι μια εταιρία που επιχειρεί κάτι καινοτόμο και στοχεύει σε μεγάλο κοινό και σε εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη», μας επεξηγεί ο Αλέξης Χριστοδούλου, συνιδρυτής της startup επιχείρησης “Locish”, που πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με 60.000€ από την πλατφόρμα στήριξης startup, Openfund II.

Τα startup ξεκίνησαν από την περίφημη Silicon Valley της California όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν απο την εταιρία και να αναπτύξουν δικές τους εταιρίες με καινούριες ιδέες και καινοτομίες στην αγορά τις οποίες τελικά αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ακόμα και οι εργοδότες τους. Ετσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια επανάσταση και ακολούθησε ραγδιάια ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ακόμα και στην Ελλάδα η έννοια των startup δεν είναι καινούρια καθώς Εταιρίες όπως η Google, η Amazon, η Apple και πιο πρόσφατα το Twitter, το Instagram και η Groupon προέκυψαν από τέτοιες διαδικασίες, και μάλιστα από το μηδέν. Συγκεκριμένα, ένας τομέας που διαπρέπουν οι Ελληνες στα startup είναι τα mobile applications. Εφαρμογές όπως οι Marine Traffick, για εντοπισμό πλοίων ανά πάσα στιγμή, Fleksy, για έξυπνη πληκτρολόγηση, Mind the Buzz, για παιχνίδι γνώσης, iKamaki, για ευνόητους σκοπούς, μετρούν χιλιάδες downloads στα smartphones κάθε γωνιάς του πλανήτη και έχουν δώσει το παράδειγμα για την κατάκτηση του χώρου των εφαρμογών από ελληνικά μυαλά.

Ορισμένες συνεργασίες, πλατφόρμες, ακόμα και events που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα έχουν στόχο την στήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων όπως είναι και οι ακόλουθες:

Openfund: Πλατφόρμα που βοηθά καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια, με παραδείγματα τα startup “kamibu”, “fascinating.com” και “youscan”.

Startup Genome: Παγκόσμια πρωτοβουλία καταγραφής startup, επενδυτών και λοιπών εμπλεκομένων στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, σε έναν interactive χάρτη που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

StartupLive: Διοργανώσεις που γίνονται σε πολλές πόλεις του κόσμου ανά διαστήματα και προσφέρουν την ευκαιρία σε υποψήφια startup να «φωνάξουν» την ιδέα τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές και υποστηρικτές ή να λάβουν feedback για το project τους.

Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων: Κοινότητα startup επιχειρηματιών που προωθούν στην Ελλάδα το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας, με πλούσια δράση, συναντήσεις και εκπαιδευτικά workshops.

TedX: Τα γνωστά TED events προωθούν και στηρίζουν τις καινοτόμες ιδέες μέσω της παρουσίασής τους από ομιλητές σε κάθε διοργάνωση σε διάφορες πόλεις του κόσμου ανά διαστήματα. Αυτή την περίοδο μόλις ολοκληρώθηκε το TEDx Θεσσαλονίκης – δείτε πληροφορίες και τα «συμπεράσματα» του event εδώ. http://www.tedxthessaloniki.com/

Startup.gr: Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα σεμινάρια και εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα, καθώς και ενδιαφέροντα στατιστικά για τα startup εν Ελλάδι. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε συνεντεύξεις νέων επιχειρηματιών και φοιτητών.

StartupGreece: Πρόκειται για κίνημα πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας για τη νέα γενιά επιχειρηματιών στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από κοινότητες νέων επιχειρηματιών.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!