Soft Skills Workshop for Success by Citycampus: I recommend it!

Οι εμπειρίες μου από το Soft Skills Workshop for Success.

Της Γεωργίας Αθανασούλη*

Τι είναι επιτυχία λοιπόν; Η έννοια της επιτυχίας σχετίζεται με την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι για τον καθένα είναι διαφορετικοί και τελείως προσωπικοί.  Σε έναν δικό μου προσωπικό επαγγελματικό στόχο και στον τρόπο με τον όποιο επιτεύχθηκε θα αναφερθώ στην συνέχεια. Τελειώνοντας τις σπουδές μου, βρίσκομαι στην θέση που βρίσκονται πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι, στην αναζήτηση εργασίας, μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πείσμα. Και εκεί βρήκα το Soft Skills Workshop for Success του Citycampus!

Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων “Soft Skills Workshop for Success by Citycampus” που παρακολουθούσα είχα την χαρά να με καλέσουν για συνέντευξη από μια πολύ μεγάλη εταιρία. Στο άκουσμα της είδησης χάρηκα πάρα πολύ καθώς ήθελα πολύ αυτή την θέση. Στο σεμινάριο είχα κατακτήσει όλα τα εφόδια για να διαχειριστώ αυτό το γεγονός. Αρχικά, αναγνώρισα την επιτυχία μου, είπα μπράβο στον εαυτό μου έστω και που έφτασε στο επίπεδο της συνέντευξης. Δεν επέτρεψα στο μυαλό μου να κάνει αρνητικά σενάρια για την έκβαση της συνέντευξη.

Πολλές φορές, όπως ανακαλύψαμε στα σεμινάρια με την Αναστασία Αδάμ, οι εσωτερικές φωνές μας υπαγορεύουν διαστρεβλωμένες απόψεις και πεποιθήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές μας ικανότητες. Προσέγγισα το θέμα με αισιοδοξία, γιατί ήδη θεωρούσα τον εαυτό μου επιτυχημένο. Εστίασα σε αυτά που έχω πετύχει μέχρι σήμερα και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισα κάθε δυσκολία. Στην συνέχεια, το κλειδί ήταν να προετοιμαστώ πολύ καλά για την συνέντευξη ώστε να μην φοβάμαι ότι κάποια πιθανή ερώτηση θα με έφερνε σε αμηχανία. Το μυστικό ήταν να μένει η σκέψη μου στο παρόν και να ζω το “εδώ και τώρα”. Είναι φοβερό, αν σκεφτεί κανείς πως ό,τι μας αγχώνει είναι κάτι που έχει πιθανότητες να συμβεί στο μέλλον. Ποτέ η στιγμή που ζούμε δεν προκαλεί άγχος, για παράδειγμα σκεφτόμαστε «και αν αποτύχω, και αν δεν με επιλέξουν, και αν δεν είμαι τόσο καλός όσο οι άλλοι και αν, και αν, και αν..;». Σκέψεις με τις οποίες προσπαθεί κανείς να προετοιμάσει τον εαυτό του για το χειρότερο. Θα ήταν προτιμότερο να σκεφτεί ότι έχει πλήρη άγνοια για το τι θα συμβεί αυτή την συγκεκριμένη μέρα αλλά ξέρει με σιγουριά ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Το σημαντικότερο που έμαθα στο σεμινάριο και αν το σκεφτείς καλά είναι και η μόνη αντιμετώπιση στο άγχος, είναι η ικανότητα της προσαρμοστικότητας. Κανένα γεγονός δεν θα ήταν τόσο αγχωτικό, αν ξέραμε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Η αλήθεια ήταν ότι ήθελα πολύ αυτή την δουλειά αλλά και να μην με επέλεγαν έχω την ευκαιρία να διεκδικήσω και άλλες θέσεις. Όσο έχεις σύμμαχο τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Καμιά αποτυχία δεν καθορίζει την επιτυχία σου. Αντιθέτως σε χαρακτηρίζει ως επιτυχημένο άνθρωπο, που δεν απογοητεύτηκε, γιατί πέτυχε έναν πιο μεγάλο στόχο, να μην πάψει να προσπαθεί μέχρι να πετύχει. Ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών, Michael Jordan δήλωσε «Έχω χάσει πάνω από 9000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. 26 φορές έχασα το παιχνίδι γιατί είχα την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι θα κερδίσω με το τελευταίο σουτ. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά στη ζωή μου. Για αυτό το λόγο έγινα πετυχημένος.»

Με την σκέψη ότι είμαι ήδη επιτυχημένη, αφού ό,τι και να γίνει δεν θα πάψω να προσπαθώ έφτασα στην εταιρία για την συνέντευξη. Πριν μπω στο χώρο της συνέντευξης δεν σκεφτόμουν απολύτως τίποτα. Σκεφτόμουν μόνο το στόχο μου. Για να είναι κανείς προσηλωμένος στο στόχο του πρέπει να έχει εντοπίσει ότι ο στόχος είναι δικός του, να μην του τον έχει επιβάλει κανένας τρίτος, κανένα κοινωνικό στερεότυπο. Αυτό είναι ένδειξη αγάπης προς τον εαυτό του και σεβασμός των επιθυμιών του. Σε μια τέτοια υγιή προσωπικότητα αυτός ο δαίμονας του άγχους δεν έχει περιθώρια  να καταστρέψει ότι, θετικό μπορεί να πετύχει κανείς. Όταν τελείωσε η συνέντευξη, κατάλαβα πόσο με ωφέλησε το soft skills workshop for success. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ήμουν ο εαυτός μου, γιατί πρώτα με είχα αποδεχτεί εγώ η ίδια  και αυτό παρουσίασα.

Ένας είναι ο φόβος πίσω από κάθε συνέντευξη. Ο φόβος της αποτυχίας αλλά αυτός ο φόβος είναι εύκολο να ξεπεραστεί, αν σκεφτεί κανείς ότι κανένας δεν έχει πετύχει, χωρίς να κάνει λάθη και χωρίς να γευτεί και τις πίκρες της αποτυχίας. Έχω ήδη περάσει στην δεύτερη φάση των  συνεντεύξεων και σύντομα θα ξέρω, αν τελικά κατάφερα να κατακτήσω την θέση. Σίγουρα ένα θετικό αποτέλεσμα θα μου φέρει μεγάλη χαρά αλλά ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, ο δρόμος της επιτυχίας δεν σταματάει εδώ. Όσο περισσότερα αντιμετωπίσουμε και ξεπεράσουμε τόσο μεγαλύτερη θα γίνει η αυτοπεποίθησή μας και θα αυξηθούν οι πιθανότητές να γίνουμε πιο πετυχημένοι.

* H Γεωργία Αθανασούλη, πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε με επιτυχία το Soft Skills Workshop for Success by Citycampus της Αναστασίας Αδάμ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!