Soft Skills vs Hard Skills

Της Αναστασίας Αδάμ *

Θέλεις να κάνει ξεχωριστή εντύπωση το βιογραφικό σου ανάμεσα σε τόσα άλλα, ώστε να σε καλέσουν σε συνέντευξη;

Θα ήθελες στη συνέντευξη για τη θέση εργασίας που επιθυμείς, να διεκδικήσεις το στόχο σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Θα ήθελες μέσα στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στην προσωπική σου ζωή να έχεις την ικανότητα να αναπτύσσεις αποτελεσματικές σχέσεις;

Αν απαντάς «ναι», τότε ο κόσμος των Soft Skills σε αφορά και το άρθρο αυτό μπορεί να σου δώσει ένα πρώτο έναυσμα εξερεύνησής τους.

Τι είναι τα Soft Skills;

Soft Skills ονομάζονται οι δεξιότητες της προσωπικότητας του ατόμου που αποτελούν τη βάση της προσωπικής και εργασιακής επιτυχίας του, αλλά και των οργανισμών που τα μέλη τους διέπονται από αυτές.

Μερικές από τις ικανότητες που περιγράφονται ως Soft Skills είναι:

Επικοινωνιακές δεξιότητες (Communication): ικανότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας, λεκτικής, εξωλεκτικής και γραπτής, ως κομβικής σημασίας σε όλους τους τύπους εργασίας,

Αναλυτικές ικανότητες και Δημιουργική σκέψη (Problem solving): ικανότητα οργάνωσης, δημιουργία πλάνου ενεργειών και ιεράρχησης προτεραιοτήτων,

Ηγετικές ικανότητες (Leadership): ακόμα και αν δεν αιτείσαι για διοικητική θέση, οι οργανισμοί ενδιαφέρονται για άτομα με ηγετικές ικανότητες, προκειμένου να εμπνέουν και να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με συναδέλφους και πελάτες,

Ομαδικότητα (Team working): η δυνατότητα συνεργασίας και η αποτελεσματική συμμετοχή σου σε ομαδικές εργασίες είναι δυνατά χαρτιά για την υποψηφιότητά σου αλλά και για την εξέλιξή σου στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαπροσωπικές ικανότητες (Interpersonal Relationship): κοινωνικές δεξιότητες, όπως: ενσυναίσθηση, αίσθηση του χιούμορ, διαχείριση συναισθημάτων,

Διαχείριση χρόνου (Time management),

Eπιχειρησιακή δεοντολογία (Business Etiquette).

Soft Skills vs Hard Skills

Hard Skills, σκληρές δεξιότητες, ονομάζουμε  τις εξειδικευμένες επαγγελματικές ικανότητες και γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένου έργου.  Συνήθως τα Ηard Skills αποκτούνται μέσω της εκπαίδευσης μέσα σε τάξη ή/και στο χώρο της εργασίας και πιστοποιούνται με ακαδημαϊκούς τίτλους, βεβαιώσεις και διπλώματα.

Τα Hard Skills είναι τυπικά και ποσοτικοποιήσιμα προσόντα και έτσι εύκολα μπορούν να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν. Για παράδειγμα, Hard Skills για έναν επαγγελματία πληροφοριακών συστημάτων είναι ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, για έναν οφθαλμίατρο είναι η γνώση της οφθαλμολογίας, ενώ για ένα τεχνίτη ξύλου η γνώση των μηχανημάτων του.

Από την άλλη πλευρά, τα Soft Skills δεν διδάσκονται στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Από την πρώτη μέρα στο σχολείο, η επιτυχία μετριέται με διαγωνίσματα στα μαθηματικά, στις γλώσσες, στην ιστορία και τη φυσική. Άραγε πόσες φορές διδάχθηκες ή αξιολογήθηκες για το αν μπορείς να συνεργαστείς με τους συμμαθητές σου; Για το αν μπορείς με επιτυχία να διαχειριστείς συγκρούσεις μέσα στη τάξη ή να σκέφτεσαι δημιουργικά, out of the box;

Αντίθετα, με τη λήξη του σχολείου, της τεχνικής σχολής ή του Πανεπιστημίου, η επαγγελματική επιτυχία εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη των Soft Skills (Συναισθηματική Νοημοσύνη) παρά από τη γνώση που έχει κατακτηθεί σε ένα επιστημονικό ή τεχνικό πεδίο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς  με την  κατάλληλη εκπαίδευση να αυξήσεις σημαντικά τα επίπεδα όλων των Soft Skills και άμεσα να απολαύσεις τα οφέλη τους.

Επένδυσε  και στα δύο είδη ικανοτήτων σου:  Hard και Soft Skills !                        

Παρουσίασε και τα δύο είδη ικανοτήτων σου, Hard και Soft Skills, στο βιογραφικό σου, στη συνέντευξη  και στο τρόπο ζωής σου.

Μπορείς να κάνεις τη διαφορά για την ευτυχία σου και την αρμονικότερη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον σου, επαγγελματικό και προσωπικό!

Βιβλιογραφία

Adam, A. 2004. The influence of emotional intelligence on the change process in a business environment. Evidence from a global health care company. Dissertation for degree of MBA in Reading University.

Dulewicz, V. & Higgs, M. (2000). Emotional intelligence, leadership and organizational culture. Paper presented at Linkage Emotional Intelligence Conference.

Goleman, D. 1998. Working with emotional intelligence. London: Bloomsbury Publishing.

* Η Αναστασία Αδάμ είναι ψυχολόγος, βιοχημικός (Master of Science) και κάτοχος Master in Business Administration

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!