GuestToGuest: Ο Μεγάλος Ανταγωνιστής του Airbnb

της Κάλλιας Χρηστάκη

Στην σημερινή εποχή το να οργανώσεις ένα ταξίδι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου έχει μετατρέπει πια σε μια απλή διαδικασία πατώντας μόνο το κουμπί του υπολογιστή σου. Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι η πιο διαδεδομένη λύση των τελευταίων ετών για οικονομικές διακοπές είναι η ανταλλαγή σπιτιών. Τι θα έλεγες, όμως, εάν δεν νοίκιαζες σπίτια με χρήματα, αλλά πλήρωνες τη διαμονή σου με πόντους;

Είναι λογικό να φαίνεται κάπως περίεργο και εξωπραγματικό αλλά όντως  συμβαίνει και ακμάζει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το GuestToGuest, λοιπόν, πραγματοποιεί αυτές τις εναλλακτικές διακοπές.

Τι είναι το GuestToGuest;

Το GuestToGuest ιδρύθηκε το 2011 από τους Charles-Edouard Girard και Emmanuel Arnaud και είναι μεγάλος ανταγωνιστής του γνωστού Airbnb. Η εταιρεία GuestToGuest επανέφερε μία επαναστατική ιδέα, η οποία ουσιαστικά ενυπήρχε πριν πολλά χρόνια, από το 1953 για την ακρίβεια, αλλά μόνο με την πολύτιμη βοήθεια του Διαδικτύου έγινε πιο δημοφιλή την δεκαετία του ’90.

Ουσιαστικά η πρώτη ιδέα ανταλλαγή σπιτιών παραμένει ανέπαφη αλλά οι δύο ιδρυτές την εξέλιξαν. Όπως αναφέρει ο Charles-Edouard Girard που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα, «Η ιδέα ήταν του συνεργάτη μου Emmanuel, μετά από ένα αποτυχημένο ταξίδι του στη Φλωρεντία με αυτό τον τρόπο. Προσπάθησε να οργανώσει ένα ταξίδι εκεί με ανταλλαγή σπιτιών, απλώς οι Ιταλοί δεν ήθελαν να πάνε στο Παρίσι επειδή είχαν επισκεφτεί παλιότερα τη χώρα» .

Έτσι, δημιούργησαν ένα σύστημα πόντων όπου με απλά λόγια ισχύει: «Θέλεις να έρθεις στο σπίτι μου, αλλά εγώ δεν θέλω να έρθω στο δικό σου, απλώς μαζεύω πόντους για να πάω αλλού».

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία;

Η λειτουργία της είναι απλή. Μπαίνεις στην επίσημη ιστοσελίδα του GuestToGuest και γίνεσαι μέλος, διαμορφώνοντας ένα προφίλ. Επιλέγεις ανάμεσα σε περίπου 200 διαφορετικές χώρες του κόσμου και πάνω από 300.000 διαφορετικά σπίτια. Στη συνέχεια,  επικοινωνείς με τους οικοδεσπότες του σπιτιού της επιλογή σου και οργανώνετε μια ανταλλαγή με αποτέλεσμα να κερδίζεις πόντους όταν ενοικιάζεις το σπίτι σου και τους καταναλώνεις όταν πας διακοπές.

Γιατί να την επιλέξω;

Φαντάζονται ότι σου έρχονται ποικίλλουσες απορίες σχετικά με την υπηρεσία, παραδείγματος χάριν εάν είναι νόμιμη, εάν υπάρχει ασφάλεια σε ενδεχόμενες ζημιές. Σε όλα τα παραπάνω ενδεικτικά ερωτήματα η απάντηση είναι θετική. Στην περίπτωση ζημιών, όπως επισημάνει ο  ο Charles-Edouard Girard  «Υπάρχει ένα ποσό σαν προκαταβολή που ζητάει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που το παίρνεις πίσω, και φυσικά μπορείς να κάνεις ασφάλεια, κάτι που δεν γίνεται με το Airbnb, το οποίο προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα με τις αξιολογήσεις».  Σχετικά με το αρχικό ερώτημα, της νομιμότητας,  φυσικά είναι νόμιμο καθώς δεν πραγματοποιείται χρηματική συναλλαγή και δεν φορολογείται. Επιπλέον, μέσω αυτής της φιλοξενίας νιώθεις περισσότερη οικειότητα με τον νέο τόπο που επισκέπτεσαι και έχεις την δυνατότητα να τον γνωρίσεις εις βάθος.

Εάν θες και εσύ να ζήσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία και να γνωρίσεις όλους τους προορισμούς που ονειρεύεσαι χωρίς να καταναλώσεις χρήματα για την διαμονή σου επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας: https://www.guesttoguest.com/en/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!