Της Μικαέλας Ζόμπολα*

Είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω στο workshop βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων της Αναστασίας Αδάμ που διοργανώθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο Μελέτης Ανθρώπινης Επικοινωνίας «Διάδραση» και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό citycampus.gr την περίοδο του Μαΐου 2020.

Εκείνο το διάστημα πραγματοποιούσα την πρακτική μου άσκηση στην ethelon στο τμήμα λειτουργιών και ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών του οργανισμού και ύστερα από δική τους προτροπή πήρα την απόφαση να το παρακολουθήσω. Αν και διστακτική ως προς την ποιότητα τέτοιου είδους σεμιναρίων, μπορώ να πω πλέον με σιγουριά ότι ήταν η καλύτερη ανταμοιβή που θα μπορούσαν να μου προσφέρουν και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

Οι συγκυρίες ήταν ιδανικές καθώς την περίοδο εκείνη διανύαμε ακόμα τις επιπτώσεις της πανδημίας του ιού και μόλις είχαμε αρχίσει να επιστρέφουμε στην «κανονικότητα». Μία τέτοια κρίσιμη στιγμή απαιτεί εκτός από την ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, δύναμη και αποφασιστικότητα να φέρεις τον εαυτό σου στην ανθεκτικότερή του εκδοχή. Όχι μόνο για να μπορέσει να αντέξει τις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά να μπορέσει ταυτόχρονα να επιβιώσει και να ζήσει αρμονικά μέσα σε αυτές. Τον ρόλο αυτόν του ανθεκτικού εαυτού καλούνται να τον διαμορφώσουν οι κοινωνικές μας δεξιότητες, οι λεγόμενες και ως soft skills και το workshop “soft skills for success” επικεντρώνεται ακριβώς στην εκμάθηση και καλλιέργεια αυτού του είδους των δεξιοτήτων.

Τα soft skills είναι τόσο σημαντικά στον τομέα των διαπροσωπικών μας σχέσεων, αλλά και στον τομέα της επαγγελματικής μας ζωής και μας βοηθάνε να ζήσουμε μία ποιοτική καθημερινότητα. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θεωρούσα την βαρύτητα που μπορεί να έχει στη ζωη μου η ανάπτυξη ή μη των χαρακτηριστικών αυτών και υπήρχαν στιγμές που τα υποτιμούσα. Οι επιπτώσεις όμως της αδυναμίας των χαρακτηριστικών αυτών μου ήταν φανερές πάντα και μου προκαλούσαν δυσφορία. Η ανασφάλεια, το στρες η αδυναμία διαχείρισης προβλημάτων και η έλλειψη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας είναι μερικές από τις αρνητικές ποιότητες που μας κρατάνε δέσμιους μίας πραγματικότητάς που δεν μας επιτρέπει να εξελιχθούμε, να ευτυχήσουμε και να απολαύσουμε εν τέλει τις ευκαιρίες και τις αμέτρητες ομορφιές της ζωής.

Μέσα από το workshop “soft skills for success” κατάφερα να αναγνωρίσω την ουσιαστική σημασία των δεξιοτήτων αυτών και τις θετικές προοπτικές που επιφέρουν εν τέλει στην ζωή μας.

Η διαφορά αυτού του workshop σε σχέση με άλλα ήταν

α) η προσέγγιση των θεμάτων μεσα από μία ψυχοθεραπευτική διάσταση,

β) το βάθος της ανάλυσης των ανθρώπινων συμπεριφορών και συναισθημάτων και

γ) τα βιωματικά εργαστήρια και

δ) η δομή του σεμιναρίου που ήταν τόσο εύστοχα τοποθετημένη που μας καθοδηγούσε βήμα βήμα προς την προσωπική ανάπτυξη και καλλιέργεια των δεξιοτήτων μας.

Ο κύριος άξονας του περιεχομένου ήταν η κατανόηση και ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης,  και τα κυριότερα χαρακτηριστικά που επιλέγει να αναλύσει είναι μεταξύ άλλων:

 • η δημιουργία μίας ισχυρής ταυτότητας,
 • η αυτοεκτίμηση,
 • η αποδοχή του εαυτού,
 • πρακτικές διαχείρισης των συναισθημάτων και του στρες,
 • η ενσυναίσθηση,
 • η επίλυση προβλημάτων μέσω της αισιοδοξίας και της δημιουργικότητας και
 • η ικανότητα της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας σε δύσκολες καταστάσεις.

Σε μία εποχή που όλα είναι τόσο ρευστά και σου προκαλούν μία έντονη ανασφάλεια, που η ανταγωνιστικότητα είναι στα ύψη και σε κάνει να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου, που τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα αποδυναμώνουν την αυτοεκτίμησή σου και σε βάζουν διαρκώς σε μία κατάσταση σύγκρισης, αρνητικής αυτοκριτικής και μη αποδοχής της ανθρώπινης φύσης, όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο τρόπος δόμησης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων σε οδηγούν στην αποξένωση και στην απώλεια της έμφυτης ενσυναίσθησής σου και όταν τα προβλήματα σε οδηγούν στην απογοήτευση, την ματαίωση και τη θλίψη, αυτό που χρειάζεσαι είναι μία ισχυρή και εξειδικευμένη καθοδήγηση που να επαναφέρει τον κρυμμένο ανθεκτικό εαυτό, που όλοι έχουμε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε.

Το workshop “soft skills for success” λοιπόν μου έδωσε αυτήν ακριβώς την ώθηση και την τόσο σημαντική καθοδήγηση που χρειαζόμουν

 • για να πιστέψω στον εαυτό μου,
 • στις ικανότητές μου,
 • να αναγνωρίσω το επιβλαβές και να αγκαλιάσω το ωφέλιμο,
 • να μάθω να αποδέχομαι τον εαυτό μου σε όλες του τις πτυχές και να τον επιβραβεύω σε κάθε μικρή νίκη,
 • να κατανοώ και να επεξεργάζομαι τα συναισθήματα μου,
 • να μην δρω παρορμητικά και με βλαβερότητα προς εμένα ή τους άλλους,
 • να μάθω να ακούω,
 • να επικοινωνώ αποτελεσματικά,
 • να καταλαβαίνω τον άλλον,
 • να μπαίνω στη θέση του και να αιτιολογώ τις πράξεις του, χωρίς να ταυτίζομαι μαζί του,
 • να ξέρω πότε μία σχέση είναι τοξική και πότε πρέπει να αποχωρήσω,
 • να κοιτάζω με αισιοδοξία και ενθουσιασμό ένα πρόβλημα βλέποντάς το ως πρόκληση και όχι ως εμπόδιο και τέλος
 • να εκμεταλλεύομαι τις κακές στιγμές ή δυσκολίες προ όφελός μου, μετατρέποντάς τες σε ευκαιρίες, μαθαίνοντας μέσα από αυτές δημιουργώντας έτσι τον τόσο σημαντικό ανθεκτικό εαυτό που όλοι έχουμε ανάγκη στην εποχή μας.

Με αυτά τα εφόδια σκοπεύω να πορευτώ από εδώ και στο εξής και ειμαι σίγουρη ότι η προσωπική και επαγγελματική μου επιτυχία θα είναι δεδομένη!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στην υπέροχη Αναστασία Αδάμ και ένα ακόμα πιο μεγάλο μπράβο σε όσους πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα τόσο χρήσιμο και ποιοτικό workshop!

* Η Μικαέλα Ζόμπολα είναι Operations & Community Management Intern στην Ethelon και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη βιώσιμη ανάπτυξη.