The Ocean Cleanup: Μία νότα αισιοδοξίας
του Άρη Αλεξίου
Το όραμα
Το 2013, ένας δεκαοχτάχρονος από το Ντελφτ της Ολλανδίας, είχε ένα όραμα: να καθαρίσει τους ωκεανούς από τους τόνους πλαστικού, που καθημερινά καταλήγουν στον ανυπεράσπιστο βυθό τους. Μια φιλοδοξία καθόλου εύκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη της «πλαστικής» ρύπανσης παρά στη δράση για τις ήδη μολυσμένες περιοχές. Μία ομιλία του Bojan Slat, ιδρυτή της «The Ocean Cleanup», στο TEDx της πόλης του ήταν αρκετή για να προσελκύσει χρηματοδότες, κάτι που του επιτρέπει μέχρι και σήμερα να υλοποιεί το πλάνο του.
The Ocean Cleanup
Η «The Ocean Cleanup» συστάθηκε ως ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σχεδιάζει και αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες για τον καθαρισμό ωκεανών και ποταμών από το πλαστικό. Αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός απασχολεί περισσότερους από 90 μηχανικούς, ερευνητές, επιστήμονες και μοντελιστές που εργάζονται καθημερινά. Στόχος τους η ανάπτυξη των βέλτιστων μηχανών για τον καθαρισμό των υδάτων. Εκτός από τον καθαρισμό των ωκεανών, ο οργανισμός θεωρεί απαραίτητη την τοποθέτηση ειδικών φραγμάτων στους ποταμούς. Τα φράγματα αυτά λειτουργούν ως φίλτρα που θα εμποδίζουν πλαστικά και λοιπά απορρίμματα να καταλήξουν στο εσωτερικό των ωκεανών.
Στη θεωρία, ένα τέτοιο εγχείρημα φαντάζει εντυπωσιακό και απαραίτητο, στην πράξη όμως αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες κατά την υλοποίησή του. Δοκιμές επί δοκιμών, αποτυχίες και επισκευές ήταν συχνά φαινόμενα, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή στις κατασκευαστικές διαδικασίες. Όλα αυτά έπρεπε να εκτελεστούν με σεβασμό προς το περιβάλλον και λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία στο οικοσύστημα των ωκεανών. Πλέον, η «The Ocean Cleanup» χρησιμοποιεί και εξελίσσει μηχανήματα οικολογικών προδιαγραφών που συλλέγουν πλαστικά απορρίμματα από τους ωκεανούς. Αλλά και άλλα, όπως το Interceptor, που τα εμποδίζουν να καταλήξουν στο εσωτερικό τους.
Τελικός στόχος και συμμετοχή
Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι με τη μαζική παραγωγή μηχανημάτων, βασισμένα στις τεχνολογίες που αναπτύσσει, μπορεί να καθαρίσει το 50% των πλαστικών απορριμμάτων του Ειρηνικού ωκεανού σε μόλις 5 χρόνια. Οι συντονισμένες κινήσεις τόσο στην πρόληψη όσο και στη δράση ενάντια στην πλαστική ρύπανση μπορούν να οδηγήσουν σε καθαρούς ωκεανούς, απαλλαγμένους από μικροπλάσματα πλαστικού μέχρι το 2050.
Η «The Ocean Cleanup» είναι μια ομάδα επιστημόνων που δεν αποσκοπεί στο κέρδος και θέτει ως μοναδικό σκοπό τη συλλογή του πλαστικού όγκου από το υδάτινο περιβάλλον της γης. Μόλις ο οργανισμός ολοκληρώσει την αποστολή του, θα τερματίσει τη λειτουργία του. Η τελευταία, στηρίζεται αποκλειστικά σε χρηματοδοτήσεις και δωρεές από φορείς και ιδιώτες. Η κοινότητα της «The Ocean Cleanup» είναι ανοιχτή σε νέα μέλη και διατεθειμένη να καλωσορίσει στις τάξεις της άτομα με όρεξη για δουλειά,γνώσεις και όραμα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την «πλαστική» ρύπανση.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!