Πώς τα social media βοηθούν στην εύρεση εργασίας

του Άρη Αλεξίου

Τη σημερινή εποχή, ο τρόπος αναζήτησης εργασίας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Οι μέρες που ο κάθε υποψήφιος εργαζόμενος αναζητούσε το επαγγελματικό του μέλλον στις αγγελίες της τοπικής εφημερίδας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, τα social media είναι το κυρίαρχο μέσο στην αγορά εργασίας, με τους εργοδότες και τους υποψήφιους εργαζομένους να τα χρησιμοποιούν κατα κόρον. Πως, όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στην εύρεση εργασίας;

Ψηφιακή ταυτότητα   

Αν είσαι ενεργός στα social media τότε θα γνωρίζεις καλά ότι αποτελούν την ψηφιακή ταυτότητα του χρήστη. Η μουσική, τα άρθρα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ποστάρεις φανερώνουν σε σημαντικό βαθμό πτυχές του χαρακτήρα σου και πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις. Έχε στο νου σου ότι οι εργοδότες δίνουν μεγάλη σημασία στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των υποψηφίων προτού προχωρήσουν σε προσλήψεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις εδώ. Σιγουρέψου ότι το προφίλ σου στις διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιείς φαίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο «επαγγελματικό», ώστε να αφήνει καλές εντυπώσεις σ’ένα ενδεχόμενο σκρολάρισμα από τον εργοδότη. Αστείες φωτογραφίες από τα εφηβικά χρόνια και ποσταρίσματα από την ιδιωτική σου ζωή, ή άλλα για τα οποία δεν είσαι πλέον περήφανος καλό θα ήταν να απουσιάζουν από το λογαριασμό σου, ή να είναι ορατά μόνο από εσένα, αν αυτός χρησιμοποιείται για επαγγελματικές συναλλαγές.

Βιογραφικό και Portfolio

Εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το twitter μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε μέσα προβολής των ικανοτήτων σου. Αν διατηρείς λογαριασμό στα παραπάνω, καλό θα ήταν να ενημερώνεις το περιεχόμενο και να προβάλεις μέρος της δουλειάς σου, καθώς και εργασιακές εμπειρίες του παρελθόντος. Μη διστάζεις να ποστάρεις υλικό που θεωρείς ότι αντιπροσωπεύει τα ταλέντα σου. Η πρώτη επαφή εργοδοτών και εργαζομένων γίνεται όλο και πιο συχνά από τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη εντύπωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, γι αυτό ο λογαριασμός σου θα πρέπει να είναι ελκυστικός.

LinkedIn

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ηλεκτρονική εύρεση εργασίας αποτελεί η διαδικτυακή πλατφόρμα LinkedIn, το νούμερο ένα online επαγγελματικό εργαλείο που σου επιτρέπει να «ανεβάσεις» το βιογραφικό σου και να επικοινωνήσεις με ανθρώπους του τομέα σου. Οι περισσότερες εταιρείες διατηρούν λογαριασμό στο LinkedIn και συχνά ανακοινώνουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Το προφίλ σου σε αυτό το site θα πρέπει να είναι φιλικό προς τον εργοδότη και να ανταποκρίνεται στο αντικείμενο εργασίας που αναζητάς. Αν δε διαθέτεις ήδη λογαριασμό μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας από εδώ.

Ακόμα κι αν είσαι αντίθετος με την χρήση των social media ισχυριζόμενος την παραβίαση της ιδιωτικότητας του ατόμου, θα μπορούσες να διατηρείς λογαριασμούς με τα απαραίτητα μόνο στοιχεία. Άλλωστε, οι εργοδότες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα πάντα για σένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αγορά εργασίας στηρίζεται συνεχώς στις κοινωνικές πλατφόρμες, τόσο για την προώθηση προϊόντων όσο και για τη στελέχωση εργατικού δυναμικού, γεγονός που «αναγκάζει» όλο και περισσότερους, φανατικούς ή μη, να δημιουργούν λογαριασμούς στα social media και να τα χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς σκοπούς.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!