remote workers

Remote workers: πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία εργασίας και δουλειάς

της Ειρήνης Χάρτζη

Η υγειονομική κρίση του τελευταίου έτους έκανε την εργασία από το σπίτι μονόδρομο για σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων παγκοσμίως. Χάρη στην αναγκαστική αυτή αλλαγή, ανακάλυψαν ότι εναλλακτικά μοντέλα εργασίας μπορεί να είναι ο δρόμος για να πετύχουν μία καλύτερη ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής και κατ’ επέκταση μία ποιοτικά καλύτερη καθημερινότητα. Τα φώτα στους «digital nomads» και τους «remote workers»! Τα δύο αυτά μοντέλα εργασίας όχι μόνο έχουν πια κερδίσει έδαφος αλλά και φαίνονται να είναι εδώ για να μείνουν.

Σε τι ακριβώς αναφερόμαστε;

Οι όροι remote workers και digital nomads αναφέρονται σε δύο νέες μορφές εργασίας, που προσφέρουν σημαντική ευελιξία στον εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα οι remote workers έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος, εκτός του γραφείου. Αυτό επιτυγχάνεται «μεταφέροντας» ουσιαστικά τις ώρες εργασίας, στο χώρο που επιλέγουν. Πρόκειται συνήθως για μισθωτούς εργαζόμενους στη βάση συμβολαίου με εταιρία.

Οι digital nomads, ή ελληνιστί «ψηφιακοί νομάδες», ασκούν επαγγέλματα μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Όχι μόνο εργάζονται σε χώρο επιλογής τους και κατανέμουν ελεύθερα τις ώρες εργασίας μέσα στη μέρα, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούν νομαδικό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει πως οι ψηφιακοί νομάδες είναι ουσιαστικά μία κατηγορία των remote workers. Συγκεκριμένα, επιλέγουν το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας, προκειμένου να μπορούν να αλλάζουν διαρκώς τόπο διαμονής, να ζουν ταξιδεύοντας ανά τακτά διαστήματα από μέρος σε μέρος.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σύμφωνα με τους ίδιους τους digital nomads, το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας τους προσφέρει την ελευθερία που οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής καθιστούν αδιανόητη για τους περισσότερους. Η επιλογή να γίνει κάποιος ψηφιακός νομάς επηρεάζει ριζικά προφανώς την εργασιακή αλλά και την προσωπική ζωή:

  • Δεν περιορίζεται πια σε μερικές εβδομάδες διακοπών το χρόνο για να βιώσει μία αλλαγή, δίνει σε κάθε μέρα ιδιαίτερο νόημα.
  • Bρίσκεται σε μία διαρκή περιπέτεια.
  • H επαφή με νέους πολιτισμούς, κουλτούρες και ανθρώπους γίνεται καθημερινότητα, εγκαταλείπει το μικρόκοσμό του και διευρύνει τους ορίζοντές του μέσα από τα ταξίδια.
  • Aπολαμβάνει την ανεξαρτησία του να σχεδιάζει μόνος του το πρόγραμμα κάθε μέρας
  • Aπαγκιστρώνεται από το «αποστειρωμένο» εργασιακό περιβάλλον.

Αν κι εσένα όλα αυτά σου ακούγονται μία ειδυλλιακή πραγματικότητα, δεν πρέπει σίγουρα να αμελήσεις να εξετάσεις τις δυσκολίες που συνεπάγεται η επιλογή της ζωής του digital nomad. Η διαθεσιμότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, η ασφάλεια και η δυνατότητα νοσοκομειακής περίθαλψης, το κόστος ζωής και μετακινήσεων και τα γραφειοκρατικά θέματα είναι μερικά από τα καίρια ζητήματα που πρέπει να απασχολούν κάθε επίδοξο ψηφιακό νομά.

Η προϊούσα πανδημία μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην ευρύτερη εφαρμογή τέτοιων μοντέλων. Αυτό συνέβη καθώς πλέον οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν μέσα τους πιο ώριμες τις ιδέες αυτές. Το σίγουρο είναι ότι οι remote workers ήρθαν για να μείνουν. Μάλιστα, θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται και στις μέρες που θα ξημερώσουν μετά τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!