Portrait Photography: Τα μυστικά για την επιτυχία 

της Άννας Τριανταφύλλου

Portrait Photography

Η φωτογραφία, ως πολυδιάστατο μέσο αποτύπωσης στιγμών σε μια εικόνα, έχει πολλές εκφάνσεις και στη θεματολογία της. Ένα από τα βασικά είδη φωτογραφίας με το οποίο θα βρεθείτε αντιμέτωποι όσοι είστε λάτρεις του αντικειμένου είναι η φωτογραφία πορτρέτου (portrait photography). Για ορισμένους φαντάζει ίσως απλό από άποψη τεχνικής ή εφευρετικότητας, καθώς θεωρούν ότι το πορτρέτο αφορά μόνο την απεικόνιση ενός προσώπου. Υπάρχουν, ωστόσο, ποικίλοι παράμετροι που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να έχουμε ένα αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Χρήσιμα tips

Σε αυτό το σημείο, παρατίθενται μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τις έχετε κατά νου στο επόμενο φωτογραφικό σας εγχείρημα.

  • Από τεχνικής άποψης, σημαντικό είναι να επενδύσετε σε έναν φακό ευρείας γωνίας και οι ρυθμίσεις σας να είναι οι κατάλληλες. Δηλαδή, η ταχύτητα κλείστρου, το ISO και το διάφραγμα να είναι σωστά ρυθμισμένα, με προτεραιότητα φυσικά στην επιλογή μεγάλου διαφράγματος. Έτσι δημιουργείται το εφέ του θαμπώματος του φόντου ή αλλιώς το εφέ Bokeh.
  • Αξιοποιήστε το φυσικό φως της μέρας, εάν δεν διαθέτετε φωτογραφικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά σε ένα φωτογραφικό στούντιο. Μην διστάσετε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το flash που είναι εγκατεστημένο στην φωτογραφική σας μηχανή ακόμη και την ημέρα για βέλτιστο αποτέλεσμα.
  • Σημαντικό είναι το άτομο που απαθανατίζετε να είναι σωστά εστιασμένο. Τι σημαίνει αυτό; Να έχετε φροντίσει η εστίαση να βρίσκεται στα μάτια του προσώπου, καθώς είναι στοιχείο που καθορίζει τη σημασία και το νόημα της φωτογραφίας.
  • Φωτογραφίστε σε RAW μορφή, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επεξεργασίας, σε περίπτωση εντοπισμού λαθών.
  • Μη διστάζετε να κάνετε ζουμ, προκειμένου το θέμα να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του κάδρου.
  • Το φόντο μπορεί να είναι σχετικά απλό, όπου θα έχετε τοποθετήσει το πρόσωπο μπροστά από έναν ενδιαφέρον τοίχο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει σχέση με τον «χαρακτήρα» του θέματος. Δε θα πρέπει, ωστόσο, το φόντο να αποσπά την προσοχή από το θέμα και ούτε να είναι αυτό ο πρωταγωνιστής του θέματος.
  • Προτιμήστε το κάδρο να είναι αντίστοιχο του προσώπου, δηλαδή σε κατακόρυφη κατανομή.
  • Όσον αφορά το «μοντέλο» σας, κολακευτική γωνία λήψης είναι όταν το πρόσωπο είναι γυρισμένο στις 45 μοίρες . Αυτή η προσέγγιση «ξεγελάει» το φακό και δείχνει λεπτότερο το πρόσωπο.

Ready, Set, Go!

Σε γενικές γραμμές, να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξισορρόπηση της έκθεσης, η ισορροπία λευκού και η ακριβής εστίαση είναι οι λέξεις κλειδιά στη φωτογραφία πορτρέτου ή/και στη φωτογραφία γενικότερα. Εξασκηθείτε, δώστε στον εαυτό σας το περιθώριο για λάθη και γίνετε καλύτεροι μέσα από αυτό. Καλές φωτογραφικές λήψεις!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!