Plan B,C,D: Απολογισμός και στόχοι

της Δήμητρας Μπουγονικολούστόχοι

Έναν χρόνο και κάτι μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, είμαστε επιτέλους σε θέση να λέμε πως τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο καλύτερα! Νέοι στόχοι είναι επιτέλους στο προσκήνιο. Ας δούμε λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορούμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας θετικά και με αισιοδοξία.

Βλέπουμε την πραγματικότητα καθαρά

Όλοι μας, σε κάθε μέρος του κόσμου, βιώσαμε, αναμφισβήτητα, τη μεγαλύτερη περίπτωση ανωτέρας βίας (force majeure) εκτός πολεμικών περιόδων στην ιστορία. Ολόκληρη η κοινωνία, άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και των επιχειρήσεων συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του COVID-19, ενός ιού για την αντιμετώπιση του οποίου κανείς δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος. Παρόλα αυτά, σήμερα, μπορούμε να συζητάμε για το φως στην άκρη του τούνελ, χάρη στη θετική εξέλιξη των εμβολιασμών.

Κάνουμε τον απολογισμό μας

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να κλείσουν το οικονομικό τους έτος δυστυχώς με απώλειες. Από την άλλη, κάποιες λίγες επαγγελματικές ομάδες ευνοήθηκαν χάρη στην πανδημία! Για παράδειγμα, οι εταιρείες που εμπορεύονται τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης ή οι κατασκευαστές πλεξιγκλάς (!). Επιπλέον, η νέα πραγματικότητα δημιούργησε νέες ευκαιρίες για πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στον ψηφιακό κόσμο. Ας μην το βάλουμε, λοιπόν, κάτω και ας εκμεταλλευτούμε δημιουργικά τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται χάρη στο διαδίκτυο, καθώς οι δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος είναι απεριόριστες!

Οι στόχοι μας συμβαδίζουν με την νέα πραγματικότητα 

στόχοι

Σίγουρα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο με προσοχή και με αργά, μεθοδικά και σταθερά βήματα. Ας σκεφτούμε την περίοδο αυτή σαν τη «μετεγχειρητική» περίοδο ενός ασθενούς μετά από ένα bypass. Όπως, αυτός δε θα τρέξει μαραθώνιο μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά θα είναι ικανός να το κάνει μετά από έναν χρόνο, έτσι και εμείς πρέπει να θέσουμε ιδιαίτερους στόχους χωρίς βιασύνη. 

Κάνουμε focus σε όσα μπορούμε να κάνουμε

Ναι, είμαστε σε θέση να λέμε ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει, αλλά όχι από τη μια μέρα στην άλλη. Οι περιορισμοί και οι ρυθμίσεις λόγω COVID συνεχίζουν αναπροσαρμόζονται και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να υπάρχουν για αρκετό διάστημα ακόμα. Οπότε, ας εστιάσουμε σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε και όχι σε ό,τι θα θέλαμε, και ας οργανώσουμε αναλόγως τους στόχους μας .

Εξελίσσουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα

Πολλοί στραφήκαμε αναγκαστικά στον digital κόσμο και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει! Γι’ αυτό, δε σταματάμε να εξελίσσουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα, διορθώνοντας πιθανά λάθη που κάναμε παλιότερα λόγω βιασύνης και απειρίας και κατακτούμε σιγά σιγά το ηλεκτρονικό εμπόριο και to digital marketing! Το νέο μας μότο ας γίνει το: Go more digital!

Plan B, C,D και στόχοι 

Η χρονιά που μας πέρασε μας δίδαξε πόσο απρόβλεπτα τα πράγματα μπορούν να γίνουν για όλους μας. Παρόλο που είμαστε σε θέση, πλέον, να μιλάμε για αποτελεσματική, αλλά αργή αντιμετώπιση του «σεισμού» της πανδημίας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα μπορούν να ανατραπούν λόγω «μετασεισμών». Τι θα γίνει εάν τα σχέδια που οργανώσαμε τελικά αναβληθούν και πάλι, λόγω νέων μέτρων και περιορισμών ή οι στόχοι μας πάνε πίσω ; Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όχι μόνο ένα backup plan, αλλά τουλάχιστον δύο ή τρία. Ας σκεφτούμε καλά όλες τις παραμέτρους και τα πιθανά εμπόδια και ας δημιουργήσουμε σήμερα κιόλας τα Plan B, C και D! Ο χρόνος που θα καταναλώσουμε για τη διαμόρφωσή τους δε θα πάει χαμένος, ακόμα και αν δε χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε!

Ας ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές και σίγουρα τα πράγματα στη μετά-COVID περίοδο θα πάνε μόνο καλύτερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!