#Foititips: Συμβουλές για σωστό και πιο αποτελεσματικό online διάβασμα

της Μαρίας Βαγδούτη

Η κατάσταση της παραμονής στο σπίτι έχει επηρεάσει κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Οι φοιτητές βρίσκονται ίσως στη χειρότερη θέση, αναγκασμένοι να αποχωριστούν τις πόλεις φοίτησής τους, να επιστρέψουν για πολύ μεγαλύτερο του επιδιωκομένου διαστήματος στο πατρικό τους και, φυσικά, να προσπαθούν να διαβάσουν από το σπίτι. Οι περισπασμοί είναι περισσότεροι απ’ όσους μπορώ να μετρήσω. Θυμίζει ίσως τελευταίους μήνες προ πανελληνίων, όποτε και, εκμεταλλευόμενοι τις απουσίες μας, διαβάζουμε από το σπίτι. Έχοντας, λοιπόν, όλο το εκπαιδευτικό μας υλικό στην οθόνη του υπολογιστή, πώς μπορούμε να μην παραμελήσουμε το διάβασμα μας;

Μην χάνεις την επαφή σου με τα γραπτά

Για ένα μεγάλο κομμάτι των μαθητών, το να γράφουν σε τετράδιο σημειώσεις είναι αποδοτικός τρόπος για να προσλαμβάνουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες. Όπως ακριβώς θα κρατούσες σημειώσεις αν ήσουν σε μία δια ζώσης διάλεξη, έτσι κράτα τις και σε μία διαδικτυακή.

Αξιοποίησε τα ηλεκτρονικά μέσα

Υπάρχουν πολλές online πλατφόρμες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις εργασίες σου, να ανταλλάξεις σημειώσεις ή απλά να μιλήσεις με συμφοιτητές σου, ώστε να μη χάσετε ολοκληρωτική επαφή από το «κλίμα πανεπιστημίου».

Οργάνωσε τον χώρο σου


Εμένα προσωπικά με βοηθάει ιδιαίτερα στο να συγκεντρωθώ ένας τακτοποιημένος και καθαρός χώρος. Καταλαβαίνω ότι είναι φυσικό σε ένα σπίτι με την οικογένεια να μην έχεις τον δικό σου προσωπικό χώρο, ωστόσο προσπάθησε να βρεις ένα ήσυχο σημείο για να γίνει το γραφείο σου στο οποίο να μπορείς να συγκεντρωθείς χωρίς περισπασμούς.

Βάλε  πρόγραμμα

Η ώρα περνάει πάρα πολύ γρήγορα στο σπίτι. Χάνονται ώρες, μέρες και ολόκληρες βδομάδες χωρίς παραγωγικότητα, αν δεν ακολουθήσεις αυστηρά ένα πρόγραμμα. Οι σειρές και οι ταινίες είναι πολύ περισσότερο δελεαστικές αλλά, πίστεψέ με, θα νιώσεις πολύ καλά ξέροντας ότι μένεις παραγωγικός. Όρισε, λοιπόν, κάποιες ώρες την ημέρα/εβδομάδα για διάβασμα και τήρησε τις με ευλάβεια.

Κάνε διαλείμματα

Ειδικά με τα online courses είναι εύκολο να κουραστείς γρήγορα. Μικρά και τακτικά διαλείμματα θα σε βοηθήσουν. Ξεκούρασε τα μάτια σου από την οθόνη, τεντώσου, και κάνε ίσως και μία μικρή βόλτα. Γενικότερα, βοήθα και φρόντισε τον εαυτό σου, ώστε να μην τα παρατήσεις έπειτα από μία ώρα διαβάσματος.

Κράτα επαφή με τους καθηγητές

Να είσαι βέβαιος/η ότι και οι καθηγητές σου γνωρίζουν τη δυσκολία της κατάστασης και της διαδικτυακής μάθησης. Κράτα επαφή μαζί τους και ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι. Ταυτόχρονα καλό είναι να συμμετέχεις στο μάθημα, να κάνεις και να απαντάς σε ερωτήσεις, σαν να βρίσκεσαι σε διάλεξη στο αμφιθέατρο.

Ακολούθα τα  deadline

Οι προθεσμίες σε ωφελούν για έναν πολύ σημαντικό λόγο: σε βάζουν σε σειρά. Προσπάθησε ακόμη και να παραδώσεις πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό θα σε απαλλάξει από περιττό άγχος και τρέξιμο τελευταίας στιγμής.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Μάλλον θα το έχεις ακούσει άπειρες φορές τους τελευταίους μήνες, αλλά θα το επαναλάβω. Να  φροντίζεις τον εαυτό σου. Μπορεί να  είναι ένα γλυκό μετά από ώρες διαβάσματος, μία βόλτα μετά την ολοκλήρωση της εργασίας που σε δυσκόλεψε, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μία ταινία δίχως τύψεις. Ό,τι και να είναι, είναι κατόρθωμα η συνέπεια στο online μάθημα, επομένως μην ξεχνάς να σε «ευχαριστείς».

Είναι μία δύσκολη κατάσταση και, γενικά, μία δύσκολη επαφή. Δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας και να παραιτηθούμε σε μία άσκοπη πραγματικότητα. Η διατήρηση μίας σχετικά «φυσιολογικής» καθημερινότητας θα σε βοηθήσει σίγουρα. Άλλωστε, το μόνο που δεν θέλει κανείς μας είναι να βγει από την καραντίνα με ατέλειωτες υποχρεώσεις στην πλάτη του. Που θα τον βαραίνουν και δεν θα τον αφήνουν να απολαύσει την ελευθερία του.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!