#FoitiTips: Πώς να οργανώσεις το φοιτητικό γραφείο

της Ελίζας Σακκά

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων, το γραφείο είναι ένας χώρος όπου περνάμε ατέλειωτες ώρες για διάφορους λόγους. Κυρίως, όμως, αποτελεί τη βάση μας, όταν διαβάζουμε για την εξεταστική ή όταν πρέπει να παραδώσουμε κάποια εργασία και ο χρόνος μας πιέζει. Για αυτό ακριβώς το λόγο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν, αν θέλουμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά μας και ναι, πολλά από αυτά, όσο και αν δεν το πιστεύεις, σχετίζονται με την οργάνωση του γραφείου μας.

Φοιτητικό γραφείο: Do’s

Καλό είναι το γραφείο σου να βρίσκεται κοντά σε κάποιο παράθυρο, έτσι ώστε να μπορείς να έχεις οπτική επαφή με τον έξω κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι διαβάζουν σε χώρους με παράθυρα και θέα είναι κατά 15% πιο αποδοτικοί.

Η ησυχία είναι σύμμαχός σου και η τοποθεσία του γραφείου σου είναι νευραλγικός παράγοντας για την εξασφάλισή της. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι κατορθώνουν να διαβάζουν και να εργάζονται σε ήσυχους χώρους είναι κατά 46% πιο αποδοτικοί. Εάν δε μένεις μόνος σου, είναι προτιμότερο το γραφείο σου να βρίσκεται είτε στο δωμάτιό σου, είτε σε κάποιο χώρο σχετικά απομονωμένο, ώστε να μην ακούς τις συνομιλίες των μελών της οικογένειάς σου, γιατί διαφορετικά γεννάται η περιέργεια να ακούσεις και αν σε αφορά η συζήτηση να επέμβεις, πράγμα που σου αποσπά την προσοχή. Αν, πάλι, η ησυχία είναι δυσεύρετη και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, προτίμησε να ακούσεις μουσική με ακουστικά.

Ένα φωτεινό γραφείο παίζει σημαντικό ρόλο, για αυτό φρόντισε να υπάρχει στο χώρο είτε άπλετο φυσικό φως, είτε τεχνητό φως που είναι κατάλληλο για διάβασμα και δεν κουράζει τα μάτια.

Η καλή οργάνωση του γραφείου διευκολύνει τη γρήγορη αναζήτηση, δε σε κουράζει και δε σε αναγκάζει να χάσεις τη συγκέντρωσή σου, σπαταλώντας χρόνο ψάχνοντας αυτό που χρειάζεσαι. Οπότε, ξέρεις ποιο είναι το μυστικό.

Απρόσμενα ευεργετική ιδιότητα έχουν οι φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, οι οποίες ενισχύουν την αυτοσυγκέντρωση, μειώνουν τη συναισθηματική κόπωση και σε γεμίζουν θετική ενέργεια.

Κατά την εκπόνηση κάποιας εργασίας ή κατά την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, έχε υπ’ όψιν σου ότι η χρήση πολλαπλών οθονών (π. χ. υπολογιστής-tablet) αυξάνει κατά 50% την αποτελεσματικότητά σου, οπότε τέτοιου είδους gadgets που διαθέτεις πρέπει να βρίσκονται σε σχετική εγγύτητα, αλλά πρόσεξε μην το παρακάνεις.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση, και κατ’ επέκταση στην αύξηση της παραγωγικότητας, είναι τα φυτά. Ναι, καλά διάβασες, η ύπαρξη φυτών είτε πάνω στο γραφείο σου, είτε στον ευρύτερο χώρο έχει θετική επίδραση και μάλιστα ξεκουράζουν τα μάτια μετά από την πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή ή την προσήλωση σε κάποιο μάθημα.

Φοιτητικό γραφείο: Dont’s

Μπορεί τα postit να είναι ένας εύκολος τρόπος να θυμάσαι πράγματα και να οργανώσεις το διάβασμά σου, αλλά όχι ο πιο αποτελεσματικός. Χάνονται πολύ εύκολα και μπορεί να σε οδηγήσουν σε αποτυχία, οπότε κράτα σημειώσεις σε αρχεία Word που είναι πιο ασφαλή και σίγουρα τα βρίσκεις ευκολότερα.

Διάφορα αντικείμενα πάνω στο γραφείο που δεν εξυπηρετούν κάποιο προφανή σκοπό και ειδικά στην περίπτωση που κινούνται με κάποιο τρόπο, καλό θα ήταν να απομακρυνθούν από το οπτικό σου πεδίο, αφού ευθύνονται για τη διάσπαση της προσοχής και την αύξηση του στρες.

Μην τρως στο γραφείο σου και προτίμησε την κουζίνα. Η κατανάλωση φαγητού στο χώρο του γραφείου σου στερεί τη δυνατότητα να απολαύσεις το γεύμα σου και δυσκολεύει επίσης τη χώνεψη.

Το γραφείο είναι χώρος δημιουργίας, προσπάθειας, αφοσίωσης και, συχνά, εξάντλησης, οπότε φρόντισε να σου φτιάχνει τη διάθεση και να μη σε κουράζει εκ των προτέρων. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και κάνε το γραφείο σου το αγαπημένο σημείο του σπιτιού σου!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!