#Foititips: 3 διαλείμματα που χρειάζεσαι κάθε μέρα!
Τα δεδομένα για το χρόνο
Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στις μέρες μας είναι ο χρόνος, οποίος κερδίζεται μόνο με μικρά διαλείμματα. Με την πρακτική του έννοια ο χρόνος μπορεί να είναι καθοριστικός για την έκβαση της μέρας μας. Ποια είναι όμως, η σχέση της με την ενέργειά μας; Μια έρευνα έδειξε πως τα επίπεδα ενέργειας του ανθρώπου ποικίλλουν μέσα στη μέρα και η ώρα που πρέπει να κάνουμε κάτι να επηρεάζει την ενέργεια και άρα την απόδοσή μας. Ένα χαρακτηριστικό πόρισμα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια στις 8 το πρωί, πιθανώς όταν λειτουργεί η καφεΐνη. Σταδιακά, όμως, και όσο προχωράει η μέρα τα επίπεδα της ενέργειάς μας μειώνονται.
Χρειαζόμαστε τα διαλείμματα;
Ωστόσο, ένα άλλο εύρημα της ίδιας έρευνας έδειξε πως και μόνο 5 λεπτά να ανέβουμε σκάλες, αυξάνεται η ενέργειά μας για πάνω από μία ώρα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα και την διάθεσή μας. Το μυαλό μας, αναπόφευκτα θα κάνει διαλείμματα, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα όσα πρέπει να μας επιτρέψει να κάνουμε. Θα μας βοηθούσε όμως, ακόμα πιο πολύ αν προγραμματίζαμε μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα για να τονώσουμε την ενέργειά μας και να συνεχίσουμε την μέρα μας λιγότερο κουρασμένοι. Τρία είναι τα διαλείμματα που χρειαζόμαστε και θα τα βρεις παρακάτω.
Τα τρία βασικά διαλείμματα που χρειάζεσαι
Σωματικά διαλείμματα
Μια βόλτα στο τετράγωνο, μια βόλτα με τον σκύλο, τρέξιμο, σχοινάκι, ασκήσεις με βάρη. Οτιδήποτε θα βοηθήσει το σώμα σου να αποδεσμευτεί από την πίεση και θα δώσει το σήμα της χαλάρωσης στον εγκέφαλό σου.
Κοινωνικά διαλείμματα
Το δεύτερο από τα διαλείμματα που θα σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω σου την κούραση και θα ανεβάσει την ενέργειά σου είναι το κοινωνικό. Η αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό σου περίγυρο θα βοηθήσει στην αλλαγή παραστάσεων, στην αποσυμπίεση από υποχρεώσεις, διορίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου επιβάλλει η καθημερινότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν καφέ με έναν συνάδελφο, ένα μεσημεριανό γεύμα με τον σύντροφο και τα παιδιά σου αν έχεις, ή ένα τηλέφωνο με ένα φίλο ή συγγενή, με τον οποίο θες να μιλήσεις.
Πνευματικά διαλείμματα
Ίσως να μην είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς όταν καταλάβεις ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα αλλά είναι εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα. Σκέψεις και συμπεριφορά συνδέονται άμεσα και άρα ότι σε κουράσει σωματικά, αναπόφευκτα, θα κουράσει το πνεύμα ή την ψυχή σου. Πολλές δραστηριότητες του πνεύματος μπορούν να χωρέσουν στην εργασιακή μέρα, με πρώτη και καλύτερη τον διαλογισμό. Επίσης η ανάγνωση κάποιου βιβλίου, η διασκεδαστική μουσική, η ενασχόληση με οτιδήποτε σε συνδέει με τον πνευματικό σου εαυτό. Ένα απρόσμενο, αν και εξίσου σημαντικό πνευματικό διάλειμμα, είναι η σιωπή. Η απόλυτη σιωπή, η απομόνωση ήχων όπως τα αυτοκίνητα, η μουσική ακόμα και οι συνομιλίες είναι απαραίτητη μέσα στη μέρα ώστε να προστατευτεί η πνευματική σου υγεία.
Επίλεξε τα διαλείμματα που σου ταιριάζουν
Μπορείς να διαλέξεις όποιο από τα παραπάνω διαλείμματα πιστεύεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο και να το προσαρμόσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Τα διαλείμματα μπορούν να είναι σύντομα καθώς, σύμφωνα με μία άλλη έρευνα, διαλείμματα διάρκειας 1,5 και 9 λεπτών αποδείχθηκαν εξίσου βοηθητικά. Σίγουρα όλοι μας μπορούμε να βρούμε 60 δευτερόλεπτα για να αφιερώσουμε στον εαυτό μας μέσα στη μέρα. Στο κάτω-κάτω, οι χρήστες των social media περνούν κατά μέσο όρο 2 ώρες τη μέρα σε αυτά τα site και δεν είναι όλες εκτός ωρών εργασίας. Αν και αυτή η απασχόληση θεωρείται διάλειμμα, θα βοηθούσε πιο πολύ η συνετή επιλογή ενός διαλείμματος και όχι η περιστασιακή. Επένδυσε στην προσωπική σου ενέργεια ξεκινώντας με ένα από τα παραπάνω.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!