Μουσική και κοινωνικά μηνύματα

της Στέφι Ράσκοβα

Η μουσική ανέκαθεν αποτελούσε σπουδαίο κομμάτι του πολιτισμού μας. Αλλά πολιτισμός και κοινωνία είναι έννοιες που περικλείουν η μία την άλλη. Έτσι, λοιπόν, όπως και σε κάθε μορφή τέχνης, η μουσική συμβαδίζει με την εποχή της και δίνει τα δικά της κοινωνικά μηνύματα. Τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού μέσω αυτής πολύς κόσμος μαθαίνει να σκέφτεται διαφορετικά. Σε μία κοινωνία με αρκετές παθογένειες, η μουσική είναι σαν μια όαση.

Melanie Martinez – Strawberry Shortcake

Τα τελευταία χρόνια, έρχεται στην επιφάνεια ένα θεμελιώδες πρόβλημα: η αντιμετώπιση της γυναίκας από την κοινωνία. Εδώ και πολλά χρόνια, ο καθένας προσπαθεί να δώσει ορισμό στο πώς πρέπει να μοιάζει μια γυναίκα και τι ικανότητες πρέπει να έχει. Προσπαθούν, κυρίως τα μέσα ενημέρωσης, να της φτιάξουν ένα καλούπι. Αυτό φυσικά είναι αδύνατο στην πράξη, γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μοναδική ως ανθρώπινη οντότητα. Ο φεμινισμός και το κίνημα #metoo προασπίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας στην ισότητα στις επιλογές της.

Ed Sheeran – The A Team

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο καλλιτέχνη, ο οποίος μέσω των τραγουδιών του, έχει θίξει ανά διαστήματα πολλά καίρια θέματα. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, εξιστορεί τη ζωή μιας νέας κοπέλας, η οποία είναι εθισμένη στα ναρκωτικά, αναδεικνύοντας πώς οι χρήστες ουσιών, ως επί το πλείστον, περιθωριοποιούνται στις σημερινές κοινωνίες

Η ιδέα για το τραγούδι ήρθε στον Ed μετά από επίσκεψή του σε ένα καταφύγιο για αστέγους. Η ηρωίδα του αφορά σε μία νέα εκδιδόμενη κοπέλα, μοναδικός στόχος της οποίας αποτελεί να προμηθεύεται τη δόση της και να πληρώνει το νοίκι της. Μέσω της χρήσης, “μπορεί να ονειρεύεται για ένα καλύτερο μέλλον και να διατηρεί ελπίδα”. Δυστυχώς, η κοπέλα πεθαίνει, όπως γίνεται σε πολλές πραγματικές περιπτώσεις. Ο χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από μία πραγματική κοπέλα που βρισκόταν στο καταφύγιο, την Angel. Μέσα στο τραγούδι, γίνεται συχνή αναφορά σε αγγέλους, καθώς επίσης, ο Ed χρησιμοποιεί τον όρο Class A Team, ώστε να δώσει βαρύτητα στο ζήτημα.

Beyoncé – Lemonade

Τέλος, η Queen B, κυκλοφόρησε έναν ολόκληρο δίσκο με τον τίτλο Lemonade, δείχνοντας τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ένας δυνατός άνθρωπος και να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου. Πέρα από τα όσα ακούγονται για εκείνη, από συνομωσίες μέχρι εκμετάλλευση οικονομικού εργατικού δυναμικού, πρόκειται για μία δυναμική παρουσία στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Η ίδια αποτελεί πρότυπο, αφού κατάφερε μέσω πολλής δουλειάς να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Θα μπορούσε να ειπωθεί, πως η επιτυχία της ξεπέρασε τα όνειρά της.

Για αρκετό καιρό, το “διαζύγιό” της απασχόλησε πολύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ίδια γνωρίζοντας πως τίποτα δε μένει κρυφό, αποκάλυψε πως παρά τη σκληρή συμπεριφορά του συζύγου της, εκείνη στάθηκε με τόλμη και αξιοπρέπεια, γεγονός που αποδεικνύεται από το νέο της άλμπουμ. Και ποιο είναι το κοινωνικό μήνυμα εδώ; Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κοινωνικό σύνολο τείνει να νιώθει οίκτο για τη γυναίκα ή να την κατηγορεί πως δεν ήταν αρκετή ως σύζυγος ή ως νοικοκυρά, δικαιολογώντας ενδεχομένω κάποιες συμπεριφορές της απέναντι πλευράς. Η Μπιγιονσέ έδωσε το παράδειγμα για εκατομμύρια ανθρώπους να μην τα παρατάνε, καθώς κανείς δεν πρέπει να νιώθει πως δεν είναι αρκετός.

Αντί να “πνίγεσαι”, μάθε να “σερφάρεις”!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!