2 + 1 tips για σωστή διαχείριση χρόνου
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Irvine στην Καλιφόρνια επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους αναφορικά με το πως να διαχειριστούν το χρόνο τους με σκοπό να σταματήσουν την εναλλαγή καθηκόντων για να παραμένουν συγκεντρωμένοι.
Έρευνες έδειξαν, πως ένας τυπικός υπάλληλος γραφείου διακόπτεται ανά 3 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα, ενώ για να επιστρέψει στην εργασία του χρειάζονται 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Αυτές οι σπατάλες ωρών μεταφράζονται σε απώλεια 28 δισεκατομμυρίων ωρών τον χρόνο, και καθώς όλοι γνωρίζουμε το ρητό «ο χρόνος είναι χρήμα», αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η αντιστοιχία των ωρών αυτών σε χρήμα ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια απώλειας ετησίως για την οικονομία των ΗΠΑ.
Τα παρακάτω tips, επομένως, αφορούν στην προσπάθεια των υπαλλήλων να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.
Διαχείριση χρόνου: Επανεξέταση της λίστας καθηκόντων
Μελετήστε προσεκτικά το ημερολόγιό σας με στόχο να διαπιστώσετε πού ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας. Αν, για παράδειγμα, περνάτε πολύ χρόνο στις συναντήσεις σας, τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε τον λόγους της εκάστοτε συνάντησης και να διαπιστώσετε αν όντως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί.
Αποφυγή εναλλαγών στην εργασία
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Mihaly Csikszentmihalyi και Jeanne Nakamura, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της εργασίας τους κάθε φορά και να μην την διακόπτουν με σκοπό να διεκπεραιώσουν ένα δεύτερο, και στη συνέχεια να επανέλθουν στο αρχικό.
Τρεις πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν για να έχετε τη «ροή» που χρειάζεστε:
-Ήρεμα εσωτερικά ερεθίσματα που δεν επηρεάζονται από οποιαδήποτε άλλη σκέψη.
-Αποκλεισμός εξωτερικών ερεθισμάτων (θόρυβος, παιδιά, κείμενα, τηλεφωνήματα).
-Χρήση πρακτικών ψυχικών διεργασιών (αν συνηθίζετε να διαλογίζεστε, θα είστε σε θέση να ελέγξετε καλύτερα τη σκέψη και να είστε πιο συγκεντρωμένοι).
Αποφυγή δικαιολογιών
Όταν διεκπεραιώνετε την εργασία σας σε ένα γραφείο όπου περιτριγυρίζεστε από συναδέλφους, τότε το περιβάλλον αυτό από μόνο του αποπνέει υπευθυνότητα. Οι συνάδελφοί σας ή ανώτεροι σας μπορούν να παρατηρήσουν αν κάνετε σωστά τη δουλειά σας ή όχι. Όταν όμως εργάζεστε από το σπίτι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει κάποιος να επιβλέπει την εργασία σας και αυτό, ενώ για κάποιους λειτουργεί θετικά, για πολλούς αποτελεί ανατρεπτικός παράγοντας.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!