MIT Enterprise Forum: Διαγωνισμός Startup 2018

Της Έλλης Αγγελοπούλου

Στις 28/6/2018, έλαβε χώρα το MIT Enterprise Forum: Διαγωνισμός Startup 2018, ένας διαγωνισμός που προωθεί και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, την επιστήμη και την καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας. Με μεγάλη χαρά, το citycampus παρευρέθη στην παρουσίαση των 10 τελικών ομάδων και την ανάδειξη των νικητών. Στην τελική αυτή φάση του διαγωνισμού, 10 start-ups συναγωνίζονται για χρηματικά έπαθλα και διεθνή αναγνώριση.

Από τους πρώτους ομιλητές που άνοιξαν την εκδήλωση ήταν ο Nicholas Negroponte, συνιδρυτής και διευθυντής του MIT  Media Lab που ξεκίνησε και αυτό ως μια start-up! Στον λόγο του, υπογράμμισε τη σημασία που έχει να επηρεάζει ο καθένας μέσα από την δουλειά  του ολόκληρη τη βιομηχανία. Σημαντικό δεν είναι μόνο να εφευρίσκεις και να δίνεις ζωή στην ιδέα σου, αλλά και να την μοιράζεις σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, η συμβουλή που έδωσε στους διαγωνιζόμενους ήταν πως, για να πετύχεις, αυτό που χρειάζεται είναι μία ευρεία έναντι μιας πλήρως εστιασμένης οπτικής.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε ειδική μνεία για την αξία του οράματος.  Ύστερα από αυτό, χρειάζεται εξειδίκευση, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα για να ενσαρκωθεί το όραμα.

Η πορεία του διαγωνισμού ως τον τελικό 

Οι 10 φιναλίστ start-ups πέρασαν από workshops στα οποία έλαβαν την απαραίτητη καθοδήγηση. Τους δόθηκε η ευκαιρία να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, με σκοπό να πετύχουν τη μέγιστη ανάπτυξη. Στόχος; Η πρόσβαση στη διεθνή επιτυχία και η δικτύωση.

Οι ομάδες

  • ΆΓΩ: με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, δίνεται η ευκαιρία να θεραπευτούν οι φοβίες με μεγάλο βαθμό επιτυχίας.

  • Agile Agriculture Technologies: σε πραγματικό χρόνο, γίνεται ανάλυση σε αγροτικές εκτάσεις, ώστε να εντοπίζονται οι ανάγκες τους και να μην επιβαρύνονται χωρίς να χρειάζεται.

  • AJM med-i-caps: ένας εναλλακτικός τρόπος για την ανίχνευση ανωμαλιών του παχέος εντέρου για διάγνωση καρκίνου και άλλων ασθενειών.

  • Deep Med Io: στοχεύει στην προσωποποιημένη διάγνωση ιατρικής.

  • eNVy softworks: μαθαίνει μέσα από παιχνίδια δεξιότητες προγραμματισμού, τέχνης, ήχου σε επίδοξους δημιουργούς ψηφιακών παιχνιδιών.

  • IFA academy: στόχος η διάγνωση των αναγκών ασφαλείας για επιχειρήσεις ανάλογα με τους υπάρχοντες κινδύνους.

  • Ingredio: πληροφορεί τον καταναλωτή για πιθανούς κινδύνους στα συστατικά σε βρώσιμα προϊόντα και προϊόντα περιποίησης μέσω της ετικέτας.

  • Innate Repair: στόχος η καταπολέμηση των βλαστικών καρκινικών κυττάρων, που είναι συνυπεύθυνα για την επανεμφάνιση του καρκίνου στο ίδιο άτομο.

  • Pegneon: εκπαιδευτικά παιχνίδια που στοχεύουν στην εκμάθηση σωστών συμπεριφορών, βάζοντας τον παίκτη σε αντίστοιχες καταστάσεις της πραγματικής ζωής.

  • Quantimetrica: δυνατότητα ελέγχου συσκευών χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μετά την παρουσίαση των διαγωνιζομένων, ακολούθησε η θεματική «Ελληνικές start-ups που τα καταφέρνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες». Γi’ αυτό το θέμα, κλήθηκε να μιλήσει ο Michael Tzannes. Βασικό ήταν το σημείο της ομιλίας του όπου έγινε λόγος για την αξία της ομάδας, η οποία πρέπει να αποτελείται από έμπιστα και ικανά άτομα. Εν συνεχεία, συμβούλευσε πως καλό είναι να εστιάζει κανείς περισσότερο σε αυτά που μπορεί να κάνει και όχι τόσο στα εμπόδια. Τέλος, υπογράμμισε τη θετική πλευρά της αποτυχίας, καθώς αυτή έχει πολλά να διδάξει.

Πριν την ανακοίνωση των νικητών, δόθηκε ο λόγος στον Μάριο Χρυσσολούρη, συνιδρυτή και CEO  του FreshStrips, περσινού νικητή του MITEF Greece. Στόχος της ομάδας τους ήταν να διαφυλάξουν την ασφάλεια του φαγητού και να μειώσουν τις σπατάλες φαγητού λόγω φθοράς.  Τι κατάφεραν μέσα από την περσινή νίκη τους; Να αναπτύξουν την ιδέα τους, να λάβουν αναγνώριση στον τομέα της τεχνολογίας, να μάθουν να είναι ευπροσάρμοστοι ανάλογα με τα εμπόδια που συναντούν και, φυσικά, να δουν την ιδέα τους να παίρνει σάρκα και οστά.

Τέλος, έγινε η απονομή των επάθλων:

Οι νικητές

Πρώτο έπαθλο (10.000€)  AJM med-i-caps

Δεύτερο έπαθλο (4.000€) Innate Repair

Τρίτο έπαθλο (2.000€) Agile Agriculture Technologies

 

Το MITEF Greece, για μια ακόμα χρονιά, κατάφερε να προωθήσει την καινοτομία και την προσπάθεια ως μοχλούς που οδηγούν στην επιτυχία.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!