micro-habits

9 micro-habits που θα αλλάξουν τη ζωή σου

της Όλγας Κέφη

Οι συνήθειες – habits – είναι πρακτικές που εφαρμόζονται τακτικά και αυτόματα. Από που προέρχονται; Από το αισθητήριο νευρικό μας σύστημα, το οποίο αναζητά ενέργειες που θα προσφέρουν δόσεις ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας ανταμοιβής του εγκεφάλου. Για αυτό ακριβώς είναι δύσκολο να καταργηθεί μία “κακή” συνήθεια. Η καθιέρωση καλών συνηθειών απαιτεί πειθαρχία, αλλά και δυνατή αίσθηση κινήτρου. Μικρές όμως πρακτικές, μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην βελτίωση του επιπέδου ζωής μας και να “μεταμορφώσουν” την καθημερινότητά, όπως τα παρακάτω micro-habits.

Καιρός για ένα social media detox

Κατά μέσο όρο για το 2022, ο χρόνος που αφιερώνεται σε καθημερινή βάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι 147 λεπτά, δηλαδή περισσότερες από 2 ώρες ημερησίως! Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, περισσότερος χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετίζεται άμεσα με πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Καθώς όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, είναι σχεδόν αδύνατο να διαγραφούν οριστικά. Η μείωση όμως την χρήση τους, μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση.

Micro-habits για self-care

Το self care περιλαμβάνει όλα εκείνα τα βήματα για να παραμείνει κάποιος υγιής – τόσο σωματικά όσο και ψυχικά – και να διαχειριστεί τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Από ένα ζεστό μπάνιο, μέχρι μία βόλτα στη φύση, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα podcast, οτιδήποτε προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στην μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως self care. Αφιερώνοντας χρόνο σε πράγματα που φέρνουν χαλάρωση και ευημερία μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στην καθημερινότητα.

Προετοιμασία για την επόμενη μέρα

Οι ρυθμοί ζωής σίγουρα είναι γρήγοροι και πιεστικοί. Κάθε μέρα, η διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μοιάζει με άθλος. Σχεδιάζοντας όμως την μέρα από το προηγούμενο βράδυ, μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο αλλά το βασικότερο, να μειώσουμε το άγχος. Πρώτο βήμα; Μία απλή λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Πέρα από την ικανοποίηση που θα πάρουμε στο τέλος της μέρας, σβήνοντας όλα όσα καταφέραμε, μία to-do list αποτελεί μία καλή πρακτική για την σωστή διαχείριση του χρόνου.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Ένα ακόμη από τα micro-habits είναι η σωματική άσκηση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βήματα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η καθημερινή άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και να ενισχύσει τον μεταβολισμό. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, μέσω της έκκρισης ενδορφινών στον οργανισμό και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας. Μερικά λεπτά άθλησης κάθε μέρα, βοηθούν ακόμη και σε καλύτερο ύπνο.

Eat mindfully

Μία mindful διατροφή, δεν είναι απλά μία υγιεινή διατροφή. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη στάση ζωής γύρω από το φαγητό: Από την αγορά του και την προετοιμασία του μέχρι την κατανάλωση του. Αποφεύγουμε πολύ επεξεργασμένα προϊόντα με συντηρητικά, εντάσσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή αλλά ταυτόχρονα αφιερώνουμε χρόνο ώστε να απολαύσουμε το φαγητό. Τρώμε αργά και προτιμάμε μικρά και τακτικά γεύματα.

Η δύναμη της ρουτίνας

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Η πρωινή ρουτίνα βοηθά να οριστεί ο τόνος της ημέρας, βοηθώντας στην καλύτερη εστίαση, στον ορισμό προτεραιοτήτων και τελικά, στην αύξηση παραγωγικότητας. Μία πρωινή ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει το στρώσιμο του κρεβατιού, ένα γρήγορο ντους, ένα υγιεινό πρωινό ακόμα και μία σύντομη μορφή άσκησης.

Micro-habits και θετική ενέργεια

Σε έναν κόσμο απαισιοδοξίας, άσχημων ειδήσεων και πιεστικής καθημερινότητας είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς μία θετική και αισιόδοξη στάση ζωής. Οι άνθρωποι του περίγυρου επηρεάζουν άμεσα την ενέργεια κάποιου. Έτσι, όταν αυτός έχει γύρω του θετικούς ανθρώπους, μπορεί να αποκτήσει και αυτός μία πιο αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων.

Επαφή με τη φύση

Ολόκληρος κλάδος της ψυχολογίας – η οικοψυχολογία – ασχολείται με τα οφέλη της επαφής με την φύση στον ανθρώπινο οργανισμό. Δύο ώρες την εβδομάδα κοντά στο φυσικό περιβάλλον, είναι αρκετές για να βελτιώσουν την ψυχική υγεία, προσφέροντας ηρεμία, μείωση του άγχους και ανεβάζοντας τόσο την ενέργεια όσο και τη διάθεση.

Read

Το τελευταίο των micro-habits είναι το διάβασμα. H σημασία της ανάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητη. Το διάβασμα βοηθά στη διεύρυνση των οριζόντων του μυαλού, εκθέτοντας το σε περισσότερες και νέες ιδέες. Έχει αποδειχθεί ότι κρατά το μυαλό νέο και υγιές, με μελέτες να δείχνουν ότι το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επίσης συμβάλλει σε καλύτερη συγκέντρωση και καλλιεργεί την κριτική σκέψη. Μόλις έξι λεπτά ανάγνωσης είναι ικανά να μειώσουν την ένταση των μυών και επιβραδύνουν τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα άγχους κατά ένα εντυπωσιακό 68%.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!