Μεταπτυχιακά στον Άγιο Μαρίνο: Πλήρης οδηγός

της Δέσποινας Μέγγιου

Πέρα από τους κοινότυπους ευρωπαϊκούς προορισμούς για την πραγματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών, ο Άγιος Μαρίνος αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή που πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Σχετικά με τον Άγιο Μαρίνο

Αποτελεί μια εκ των μικρότερων χωρών παγκοσμίως με τον πληθυσμό της  να βρίσκεται ανάμεσα στο εύρος των 30.000-40.000. Βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία και μάλιστα λόγω του μικρού μεγέθους, πολλοί θεωρούν ότι είναι πόλη της Ιταλίας.  Επίσημη γλώσσα της χώρας αποτελεί η ιταλική και νόμισμα το ευρώ. Το παρελθόν της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον μεσαίωνα, κάτι το οποίο μαρτυρούν τα πολλά ιστορικά κτήρια που κοσμούν την πόλη.

Εκπαιδευτικό σύστημα στον Άγιο Μαρίνο

Μεταπτυχιακά στον Άγιο ΜαρίνοΤο εκπαιδευτικό σύστημα στον Άγιο Μαρίνο περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες, το δημοτικό, το γυμνάσιο και λύκειο. Η υποχρεωτική εκπαίδευση των μαθητών, ορίζεται στα δέκα χρόνια. Κατά την λήξη του δεύτερου χρόνου του λυκείου, οι μαθητές μπορούν να αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους ή να συνεχίσουν την πορεία κατάρτισης μέχρι το τέλος του λυκείου με την επίτευξη του διπλώματος λήξη. Οι μαθητές που έχουν φτάσει στο τέλος της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης μπορούν επίσης να αποφασίσουν να εγγραφούν στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου βρίσκεται εν λειτουργία από το 1980.

Η δραστηριότητα της ΚΑΠ καθορίζεται βάσει ενός ετήσιου προγράμματος παρέμβασης και προτείνει:

 • Βασικά μαθήματα προδιαγραφής, τα οποία ανέρχονται στα τρία έτη και αναφέρονται  στους τομείς της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, των υπηρεσιών, των προσωπικών υπηρεσιών, της τροφοδοσίας.
 • Μαθήματα κατάρτισης.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο απασχολεί

 • νέους που πρέπει να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση αποκτώντας επαγγελματικές δεξιότητες.
 • ανέργους ή εργαζόμενους που σκοπεύουν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.
 • εταιρείες και εμπορικούς συλλόγους, με δραστηριότητες κατάρτισης.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των Λυκειακών τάξεων υπάρχει η επιλογή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η οποία περιλαμβάνει, τόσο προπτυχιακές, όσο και μεταπτυχιακές σπουδές.

Μεταπτυχιακές σπουδές 

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των μεταπτυχιακών στην χώρα αυτή  είναι το εξής: το μικρό μέγεθος της τάξης και η χαμηλή αναλογία μαθητών-δασκάλων παρέχουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον καθοδήγησης, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να έχουν καλύτερη προσωπική αλληλεπίδραση με τους καθηγητές τους.

Γενικότερα, τα πανεπιστήμια στον Άγιο Μαρίνο και ιδιαίτερα το Università degli Studi della Repubblica di San Marino συνεργάζεται με πανεπιστήμια στην Ιταλία και άλλες ξένες χώρες, τόσο για την οργάνωση πανεπιστημιακού επιπέδου, μεταπτυχιακών όσο και προχωρημένων μαθημάτων εξειδίκευσης. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται αρκετά η  κινητικότητα των φοιτητών ακόμη και η κινητικότητα των καθηγητών μεταξύ πανεπιστημίων.

Γιατί να επιλέξει αυτή την χώρα ένας φοιτητής;

Μεταπτυχιακά στον Άγιο ΜαρίνοΟι λόγοι για τους οποίους μπορεί να προσελκύσει αρκετούς φοιτητές η χώρα αυτή είναι πολλοί. Πρώτα απ’ όλα χαρακτηρίζεται από υψηλό βιοτικό επίπεδο, κάτι το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα των φοιτητών. Ταυτόχρονα, το μαγευτικό τοπίο της είναι ανυπέρβλητο, συνδυάζοντας πλήθος δραστηριοτήτων, όπως λόγω χάρη περιπλανήσεις στην ύπαιθρο και ορειβασίες. Δεν θα γινόταν να παραληφθεί η ιστορία της χώρας αυτής, η οποία  είναι ανεξάντλητη και διατηρείται ανά τους αιώνες κάτι το οποίο φανερώνεται από το πλήθος μουσείων που διαθέτει. Είναι αυτονόητο πως ο κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα κάποιου είδους υποτροφίας για την διευκόλυνση του.

Κόστος ζωής 

Είναι γεγονός πως ο Άγιος Μαρίνος ταυτίζεται με την Ελβετία, λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου και της ακριβής ζωής. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών είναι υψηλό και έτσι κατατάσσεται στις 30 ακριβέστερες χώρες. Παρόλα αυτά με την σωστή διαχείριση, καθίσταται δυνατή η παραμονή στην χώρα και με δυνατότητα εκμετάλλευσης όλες των παροχών. Αναφορικά με τη φοιτητική ζωή, και συγκεκριμένα τη διαμονή, ένας φοιτητής καλείται να κατανέμει περίπου 450 ευρώ ανά μήνα. Δεν απαιτείται να αναζητά την ιδανική τοποθεσία από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, λόγω του μικρού μεγέθους και αποστάσεων της χώρας. Για περεταίρω έξοδα σε κοινωνικές υπηρεσίες το ποσό καταβολής ανέρχεται περίπου σε 150 με 230 δολάρια. Όσο αφορά την σίτιση, υπάρχει η δυνατότητα γεύματος σε καλό εστιατόριο στην τιμή των δέκα ευρώ και οι τιμές των τροφίμων δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές στην Ελλάδα. Τέλος, η μεταφορά στην χώρα πραγματοποιείται τόσο με λεωφορεία όσο και με ταξί, αλλά λόγω της μικρής έκτασης δεν καθίσταται αναγκαίο.

Κατάλογος πανεπιστημίων

Ο Άγιος Μαρίνος διαθέτει μόλις δύο πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα :

Το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου αποτελεί το πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο τριτοβάθμιο ίδρυμα στη χώρα και χρονολογείται από το 1985. Είναι δεδομένο ότι το ίδρυμα αυτό υποδέχεται διεθνείς μεταπτυχιακούς φοιτητές και περιλαμβάνει στο πρόγραμμα σπουδών:

 • Διακοσμητική
 • Πολιτικός Μηχανικός
 • Διατροφική εκπαίδευση και εκπαίδευση τροφίμων
 • Αναφορικά με τα αθλήματα
 • Εγκληματολογία και Ιατροδικαστική Ψυχιατρική

Απαιτήσεις εισδοχής

Μεταπτυχιακά στον Άγιο ΜαρίνοΤα απαραίτητα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής δεν διαφέρουν από αυτά των ιταλικών πανεπιστημίων. Οι υποψήφιου καλούνται να παραθέσουν το προπτυχιακό πτυχίο τους από αναγνωρισμένο ίδρυμα και να εξεταστούν σε δοκιμασία επάρκειας ιταλικών, λόγω του ότι τα μαθήματα γίνονται σε αυτή τη γλώσσα. Πιο αναλυτικά, οι φοιτητές, πρέπει να προσκομίσουν τα αποδεικτικά πιστοποιητικά και πιο συγκεκριμένα το πτυχίο B2 σύμφωνα με τη Δοκιμή ταξινόμησης γλωσσικού διαβατηρίου Europass (ELP). Μια βαθμολογία ισοδύναμη με το C1 ή το C2 στην ταξινόμηση ELP θα απαλλάξει τον σπουδαστή από τη λήψη τυχόν περαιτέρω γλωσσικών εξετάσεων.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα δεν ανέρχονται σε υψηλές τιμές, όντας σε συμφωνία με τα ιταλικά ιδρύματα. Ωστόσο, τα τέλη εξαρτώνται από τον αριθμό των μαθημάτων και τη διάρκεια των προγραμμάτων.

Απαραίτητα έγγραφα

 • Πιστοποιητικό γέννησης.
 • Τελευταίες φωτογραφίες.
 • Το διαβατήριο η ταυτότητά σας.
 • Μία ή περισσότερες επιστολές αναφοράς από προηγούμενους εργοδότες ή καθηγητές.
 • Αντίγραφα προηγούμενων διπλωμάτων ή πιστοποιητικών.
 • Ακαδημαϊκά πιστοποιητικά.
 • Επιστολή προθέσεων.
 • Βιογραφικό σημείωμα.
 • Απόδειξη ότι μπορείτε να υποστηρίξετε τη διαμονή σας στη χώρα κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως ο κατάλογος των εγγράφων εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των πανεπιστημίων στο Σαν Μαρίνο, επομένως αν υπάρξουν τυχόν αλλαγές.

Προθεσμία αιτήσεων 

Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακό στο Σαν Μαρίνο είναι συνήθως το καλοκαίρι (Ιούνιος-Ιούλιος) ή το χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος).

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: