Φοιτητική ζωή στον Άγιο Μαρίνο

της Δέσποινας Μέγγιου

Λίγα λόγια για την χώρα

Αποφασίσατε για μια φοιτητική ζωή στον Άγιο Μαρίνο; Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου είναι η επίσημη ονομασία αυτού του τόσο μικρού αλλά ανεξάρτητου κρατιδίου που εντοπίζεται στη βορειοδυτική Ιταλία. Παρόλο που πληθυσμιακά διαφέρει κατά πολύ με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτές. Ο Άγιος Μαρίνος πέρα από τα ανεξάντλητα μαγευτικά τοπία, την μακρόχρονη ιστορία, υπόσχεται στους επερχόμενους φοιτητές ανεπανάληπτα φοιτητικά χρόνια.

Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η πόλη του Αγίου Μαρίνου. Υπάρχουν επίσης οκτώ μικρότεροι δήμοι, με μεγαλύτερη την Ντογκάνα η οποία ανήκει στο δήμο του Σεραβάλε.

Ο Άγιος Μαρίνος διαθέτει μόλις δύο πανεπιστήμια για μεταπτυχιακά προγράμματα και πιο συγκεκριμένα :

Το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου αποτελεί το πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο τριτοβάθμιο ίδρυμα στη χώρα και χρονολογείται από το 1985 και βρίσκεται στην πόλη του Αγίου Μαρίνου.

Λίγοι από τους λόγους για να προτιμήσετε τον Άγιο Μαρίνο 

Φοιτητική ζωή στον Άγιο ΜαρίνοΠρώτα από όλα συνδυάζει το ανυπέρβλητο  μαγευτικό τοπίο της και πλήθος δραστηριοτήτων, όπως λόγω χάρη περιπλανήσεις στην ύπαιθρο και ορειβασίες. Έτσι, η πόλη καθίσταται πόλος έλξης δεκάδων τουριστών, γι’ αυτό το λόγο η χώρα σφύζει διαρκώς από ζωή, δίνοντας την δυνατότητα στους φοιτητές να ζουν σε ένα διαρκώς χαρούμενο και ανανεωμένο περιβάλλον. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι πως διαθέτει καταστήματα αφορολόγητων ειδών για φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες.

Βέβαια, η ιστορία της χώρας αυτής αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι, η οποία και είναι ανεξάντλητη και διατηρείται ανά τους αιώνες. Άλλωστε, αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το πλήθος μουσείων που διαθέτει ο Άγιος Μαρίνος, όπως το μουσείο βρικόλακα και το μουσείο περίεργων αντικειμένων.

Η φιλοξενία της χώρας αυτής εντοπίζεται ακόμη και στο πλήθος των υποτροφιών που αφορούν τους φοιτητές, προκειμένου να έχουν την απαραίτητη στήριξη για την υλοποίηση των σπουδών τους. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από το  υψηλό βιοτικό επίπεδο ,κάτι το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα των φοιτητών.

Κόστος ζωής στον Άγιο Μαρίνο 

Φοιτητική ζωή στον Άγιο ΜαρίνοΑναφορικά με το κόστος ζωής πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών είναι υψηλό γι’ αυτό άλλωστε κατατάσσεται στις 30 ακριβέστερες χώρες. Παρόλα αυτά με την σωστή διαχείριση, καθίσταται δυνατή η παραμονή στην χώρα και με δυνατότητα  εκμετάλλευσης όλων των παροχών. Παρακάτω παρατίθεται η κοστολόγηση συγκεκριμένων προϊόντων:

  • Γάλα (1Liter) – € 1.80
  • Ένα ψωμί (500g) – € 3
  • Αυγά (δώδεκα) – € 2.40
  • Βόειο κρέας (1kg) – € 15
  • Ντομάτα (1kg) – € 1.80
  • Νερό (1.5-λίτρο μπουκάλι) – €. 35
  • Πατάτα (1kg) – € 1.5
  • Λευκό ρύζι (1kg) – € 2.00
  • Κρεμμύδι (1kg) – € 2.
  • Πορτοκάλια (1kg) – € 3

Επιπλέον λόγω του μικρού γεωγραφικού πλάτος της χώρας καθίσταται δυνατό ο φοιτητής να μετακινείται χωρίς την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα τυχόν έξοδα ενός φοιτητή υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο χρειάζεται 450 ανά μήνα. Για περεταίρω έξοδα σε κοινωνικές υπηρεσίες το πόσο καταβολής ανέρχεται  από 150 έως 230 δολάρια. Το σίγουρο είναι πως η φοιτητική ζωή στον Άγιο Μαρίνο θα σας μείνει αξέχαστη.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!