Indigo World: Ένα μαζικό κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

Της Αύρας Μπακούρου

Στην τελευταία συνάντηση του επιτυχημένου κύκλου ”Ηow to start a start up” στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολουθήσαμε μία πρωτότυπη ιδέα που κέρδισε τις εντυπώσεις!

Indigo WorldΗ Ιndigo είναι μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να προσφέρει ή να λάβει υλικά και άυλα αγαθά (υπηρεσίες). Σκοπός της είναι μέσω της κοινωνικής προσφοράς να μπορέσει να καλυτερεύσει μαζικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σε μία δύσκολη εποχή κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, καθένας θα μπορεί να προσφέρει και να αποκτήσει αγαθά και υπηρεσίες μέσω μίας απλής εφαρμογής στο κινητό! Τα μέλη της Indigo, αντί για χρήματα κερδίζουν Digos, το εικονικό νόμισμα της Indigo, μέσω των οποίων κάθε χρήστης θα μπορεί να ζητάει τη συνεισφορά των υπόλοιπων. Το κόστος των υλικών και άυλων αγαθών καθορίζεται από τα Goodvibes Coefficient, δηλαδή τo συντελεστή καλών vibes, o οποίος αυξάνεται ανάλογα με το πόσους χρήστες έχει βοηθήσει κάποιος, σε πόσες δράσεις ΜΚΟ έχει συμμετέχει και πόσο έχει συνεισφέρει χωρίς να λάβει Digos. Είναι ένα ολοκληρωμένο εικονικό οικονομικό σύστημα μελετημένο και άκρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εφαρμογής, η οποία διατίθεται για λογισμικό android και ios και είναι δωρεάν.

Το όραμα της Indigo ξεκίνησε στη Γαλλία το 2012. Ο εμπνευστής της Stephan De Freitas, βλέπoντας τη γενική οικονομική κατάσταση της Γαλλίας και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κόσμος άρχισε να προβληματίζεται για το πώς θα μπορούσε να καλυτερεύσει την ποιότητα της ζωής στη χώρα του αλλά και σε άλλες οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Έτσι δημιούργησε την Indigo, η οποία δεν άργησε να βρει υποστήριξη στη Γαλλία. Στη συνέχεια και άλλες χώρες καλωσόρισαν με ενθουσιασμό το νέο κύμα αλληλεγγύης. Έτσι έφτασε και στην Ελλάδα, μία χώρα που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται οικονομικά. Η ιδέα έχει ήδη λάβει μεγάλη υποστήριξη κι εδώ συνεχίζοντας και αυξάνοντας τα μέλη της. Άλλωστε σε μία χώρα με τέτοια ποιότητα ανθρωπιστικής παιδείας και νοοτροπίας τα μέλη της Indigo δεν περίμεναν κάτι λιγότερο!

Η Άννα Μαρία Γαλάνη, manager της Indigo στην Ελλάδα, συνάντησε την ομάδα μας και έλυσε κάθε απορία σχετικά με την εφαρμογή και το όραμα της Indigo στην Ελλάδα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Indigo;

Indigo WorldΠριν 4 χρόνια περίπου, ο Stéphane de Freitas, εμπνεύστηκε και ίδρυσε την  Indigo, μία social startup κολεκτίβα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία αργότερα πήρε τη μεγαλύτερη CrowdFunding χρηματοδότηση στη Γαλλία, που αναπτύσσει κοινωνικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Ξεκίνησε με την εφαρμογή δημιουργικών εκπαιδευτικών και αργότερα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Έπειτα  άρχισε η δημιουργία της πλατφόρμας της Indigo, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την αμοιβαία βοήθεια. Επιτρέπει στον καθένα να επωφεληθεί από οποιοδήποτε αντικείμενο ή υπηρεσία που μπορεί να χρειάζεται χάρη στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Χρειάστηκαν κάποια άτομα για να ξεκινήσουν την κοινότητα της Indigo στην Ελλάδα και να αναπτύξουν την ιδέα της αλτρουιστικής και ανταλλακτικής οικονομίας και συνάμα τη δημιουργία ενός ιστού για τη δράση των εθελοντικών και φιλανθρωπικών οργανισμών. Έτσι προέκυψε η συνεργασία και η υποστήριξη αυτού του κινήματος από πλευράς μου.

Ακούσαμε στην ομιλία ότι η Indigo είναι ένα κοινωνικό πείραμα. Αλήθεια, ποιες είναι οι αλλαγές που θέλετε να δείτε στην κοινωνία μέσω αυτού του πειράματος; Πιστεύεις ότι το όραμά σας μπορεί να βρει απήχηση στην ελληνική κοινωνία;

Βλέπουμε μέρα με τη μέρα να αλλάζουν οι κοινωνικές συμπεριφορές και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας. Ξεκινώντας με τους νέους που έχουν πολλές δεξιότητες και προσόντα αλλά λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας πολλοί βρίσκονται σε δεινή θέση να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εδώ ακριβώς έρχεται η πλατφόρμα μας να απλοποιήσει αυτή την κατάσταση δίνοντας την ευκαιρία να ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα μεταξύ τους οι νέοι και όχι μόνο, με χρήση ενός νέου εικονικού νομίσματος το οποίο προσφέρει στον καθένα τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, εγώ είμαι καθηγήτρια Αγγλικών και θέλω να χτενίζω τα μαλλιά μου δύο φορές τη βδομάδα. Λόγω όμως των δύσκολων οικονομικών υποχρεώσεων αδυνατώ να το κάνω. Μέσα στην ίδια πλατφόρμα υπάρχει και μία κομμώτρια η οποία θέλει να μάθει αγγλικά. Οπότε ανταλλάσσουμε τις υπηρεσίες μας. Μέσα στην πλατφόρμα αυτή υπάρχει πληθώρα ατόμων με διαφορετικά επαγγέλματα που προσφέρουν πολλών ειδών υπηρεσίες και προϊόντα. Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί πρέπει να εμπιστευτεί αυτή την εικονική – κοινωνική πλατφόρμα; Για τον απλούστατο λόγο πως με τις πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, το χρήμα ελαττώνεται δραματικά και χρησιμοποιούνται οι κάρτες και ευρέως πλέον τα εικονικά νομίσματα.

Βασικό πείραμα της Indigo είναι η ανταπόκριση στην αποσύνθεση των κοινωνικών δεσμών και η καινοτομία όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες μέσα από ένα ψηφιακό εργαλείο αμοιβαίας βοήθειας, το οποίο θα μπορέσει να εμπλουτίσει και να διευκολύνει την καθημερινότητα μας.

Σε ποιο ηλικιακό φάσμα απευθύνεται η πλατφόρμα της Indigo;

Η πλατφόρμα απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε κινητό ή τάμπλετ, iOs ή Android, επιθυμεί να προσφέρει προϊόντα, υπηρεσίες, εθελοντική βοήθεια ή έχει άμεση ανάγκη να ζητήσει κάτι από τα μέλη της κοινότητας. Βασική προϋπόθεση είναι μία επαφή με την τεχνολογία. Ωστόσο, ως κίνημα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας φέρνει κάποιες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Συνήθως, οι αλλαγές έρχονται από τους νέους που υποστηρίζουν καινοτόμες ιδέες και με την αισιοδοξία τους τις πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Τι διαφοροποιεί την Indigo από παρόμοιες προσπάθειες;

Η ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας δεν είναι ένα καινούργιο εγχείρημα. Είναι αρκετά παλαιό σαν μοντέλο τόσο οικονομικό όσο και τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας. Η χρήση της τεχνολογίας έρχεται για να δώσει ένα ικανό εργαλείο να λειτουργήσει η ανταλλακτική οικονομία φτιάχνοντας παράλληλα ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο. Μέσω της τεχνολογίας συμμετέχουμε καθημερινά σε κοινωνικά δίκτυα (social networks), εμπιστευόμαστε τους χρήστες, αφήνουμε βαθμό ή κριτική για οποιαδήποτε συναλλαγή έχουμε μαζί τους. Προσαρμόζεται η ιδέα του κοινωνικού δικτύου για να καλύψει βασικές μας ανάγκες πλέον στον τομέα της οικονομίας. Σίγουρα, η χρήση του μελετημένου εικονικού νομίσματος το οποίο σε σχέση με άλλα εικονικά νομίσματα δεν είναι μετατρέψιμο σε ευρώ, δολάριο ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα το καθιστά μοναδικό σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες προσπάθειες όπως για παράδειγμα η τράπεζα χρόνου ή πλατφόρμες που επιτρέπουν την ανταλλαγή υπηρεσιών. Το μαγικό συστατικό είναι το βήμα που δίνεται στις φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ΜΚΟ να ανεβάσουν τις δράσεις/πρωτοβουλίες τους κι έτσι δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να συμμετέχει εθελοντικά σε κάποια δράση που τον ενδιαφέρει, δίνοντας λίγο από το χρόνο του και να έχει έκπτωση στην αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών ανεβάζοντας τα Good Vibes του. Eπίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι δίνεται  η δυνατότητα να ανταλλάσσεις υπηρεσίες και προϊόντα στο εξωτερικό μιας και είναι μια εφαρμογή με δυνατότητα χρήσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακούσαμε πως η ανταλλακτική οικονομία είναι συμπληρωματική της τρέχουσας οικονομίας και την τονώνει. Μπορείς να μας δώσεις μερικά παραδείγματα;

Η υιοθέτηση των εναλλακτικών νομισμάτων αποτελεί μόνο μία από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κινήματος της εναλλακτικής – κοινωνικής οικονομίας. Δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες, ανταλλακτικά δίκτυα και κοινωνικές τράπεζες, ισοδίκαιο εμπόριο, εναλλακτική παιδεία και ομάδες αλληλομόρφωσης (δείξε μου πώς να καλλιεργώ ντομάτες και εγώ θα σου μάθω κιθάρα), αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι και κοινωνικά παντοπωλεία είναι μερικές από τις πολλές δράσεις που πραγματοποιούνται από εκατοντάδες ομάδες πολιτών, σωματεία, συλλόγους και συνεταιρισμούς σε όλον τον κόσμο, αποδεικνύοντας και στους πλέον δύσπιστους ότι η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει και αλλιώς συμπληρωματικά με την τρέχουσα οικονομία. Στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία αντιστοιχεί ήδη στο 10% της συνολικής οικονομίας και το ποσοστό της αναμένεται να αυξηθεί.

Αποτελώντας μια μορφή κοινωνικής παρέμβασης που προωθεί τη δημοκρατική οργάνωση των φορέων της, η κοινωνική οικονομία επιδιώκει τη στήριξή της σε μια ευρεία κοινωνική βάση, υιοθετεί συλλογικά κριτήρια κατανομής των διαθέσιμων πόρων και των κερδών, αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση αλληλεγγύης με το περιβάλλον και προωθεί την κοινωνική συνοχή. Με λίγα λόγια, φαντάζει ως μια άκρως δελεαστική πρόταση για το αβέβαιο μέλλον μας. Βασική προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία της η δική μας συμμετοχή.

 Ως ομάδα, ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

Στόχος μας είναι να δώσουμε στη χώρα μας και στην κοινωνία ένα μικρό παραθυράκι αισιοδοξίας. Να καταλάβουμε όλοι πως η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας και πλέον με την τεχνολογία αυτό μπορούμε να το γνωστοποιήσουμε και να καλέσουμε και άλλους σε ένα κίνημα αλληλεγγύης, αμοιβαίας βοήθειας, χρησιμοποιώντας τη θετική μας διάθεση, τις υπάρχουσες γνώσεις μας, τα προϊόντα που έχουμε, αναγνωρίζοντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου, δημιουργώντας ένα δίκτυο εμπιστοσύνης. Υπάρχει απάντηση στην κρίση και η Indigo είναι ένα μέρος αυτής!

Ευχαριστούμε πολύ την κα Γαλάνη για την παραχώρηση της συνέντευξης και ευχόμαστε το όραμα της ομάδας για έναν καλύτερο κόσμο να πραγματοποιηθεί!

Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα της Indigo και στο Facebook: Indigo. World

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!