IFLA WLIC 2019: Εντυπώσεις και δράσεις

της Στέφι Ράσκοβα

Τι είναι

IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)) ονομάζεται η Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκονόμων. Είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος παγκόσμιος οργανισμός στον χώρο της πληροφόρησης.

Κάθε χρόνο, λαμβάνει μέρος ένα διεθνές συνέδριο, στο οποίο συναντώνται επαγγελματίες του χώρου από όλο τον κόσμο, γνωρίζονται, δημιουργούν και αναπτύσσουν επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις, αλλάζουν ιδέες, μιλάνε για τις εμπειρίες τους κι εξελίσσονται σαν προσωπικότητες. Όλα αυτά σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα.

IFLA 2019

Φέτος, το διεθνές συνέδριο της IFLA πραγματοποιήθηκε την Αθήνα. Οι σημαντικότερες δράσεις και ομιλίες πήραν μέρος στο Μουσικό Μέγαρο. Υπήρξαν πάνω από 4000 συμμετέχοντες και μερικές εκατοντάδες εθελοντές. Εγώ θα σας μιλήσω για την εμπειρία μου ως εθελόντρια.

Η εμπειρία μου ως εθελόντρια

Από την πρώτη κιόλας μέρα, από το πρώτο λεπτό, ήταν σαν να έμπαινα σε έναν διαφορετικό κόσμο, λίγο ουτοπικό. Γνώρισα αμέσως τους υπόλοιπους εθελοντές. Όλοι ανεξαιρέτως ήταν φιλικοί και ευδιάθετοι. Είχαν έρθει από πολλές γωνιές του κόσμου: από Αφρική, Αραβία, Ευρώπη, Ασία. Οι προϊστάμενοί μας ήταν και αυτοί από διαφορετικές χώρες. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα να εξασκήσω τα αγγλικά μου και να μάθω για άλλους πολιτισμούς.

Εκδηλώσεις

Υπήρχαν κάποιες εκδηλώσεις, όπως το Opening Party, το οποίο ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Όταν ακούς για συνέδρια και ειδικά για συνέδρια βιβλιοθηκονομίας όπως το IFLA, σίγουρα έχεις κάτι βαρετό στο μυαλό σου. Αλλά δεν είναι έτσι! Το φαγητό ήταν απίστευτο, όλοι κουβέντιαζαν μεταξύ τους, κοιτάζοντας τα εκθέματα ενώ έπιναν τη σαμπάνια τους. Υπήρχε μια αίθουσα όπου μπορούσες να μάθεις ελληνική καλλιγραφία και να δεις βίντεο από διάφορες βιβλιοθήκες και το σπάνιο υλικό που διέθεταν. Υπήρχαν βιβλία και χειρόγραφα μερικών αιώνων.

Αργότερα, υπήρξε και το Cultural Evening, το οποίο έλαβε χώρα στον υπαίθριο χώρο της ανακαινισμένης Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος. Ο χώρος ήταν μοντέρνος και πανέμορφος. Δεν υστερούσε σε τίποτα. Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν τη ζωντανή ελληνική μουσική, τους χορευτές με τις παραδοσιακές ελληνικές στολές και το  φαγητό ενός πολύ γνωστού σεφ. Προς το τέλος της βραδιάς, έγινε και ένα μικρό disco party κι ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπεις χαμογελαστά άτομα όλων των ηλικιών να χορεύουν, να «τσαλακώνονται» και να είναι αυθόρμητοι.

Ομιλίες

Μία από τις ομιλίες που ξεχώρισε, αφορούσε τις βιβλιοθήκες, την παρούσα κατάστασή τους και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Η συντονίστρια έθετε διάφορους προβληματισμούς και ερωτήσεις, καθώς το κοινό είχε μερικά λεπτά στη διάθεσή του για να τα συζητήσει. Έβλεπες παντού ομάδες από δύο έως και πέντε άτομα να συζητάνε και να μαθαίνουν ο ένας για τη χώρα του άλλου (πχ ομάδα από Νορβηγία, Γαλλία, Αγγλία και Ιρλανδία). Στο τέλος, η κάθε ομάδα παρουσίαζε τα στοιχεία που είχε συλλέξει.

IFLA

Εμπειρία

Αυτά που αποκομίσαμε από αυτή την εμπειρία είναι πάρα πολλά και κυρίως σε πνευματικό επίπεδο. Αποκτήσαμε δεξιότητες, καθώς μάθαμε να συνεργαζόμαστε για να φέρνουμε το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Γνωρίσαμε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, που μας ενέπνευσαν σεβασμό για το έργο τους και την κουλτούρα τους. Το συνέδριο έβριθε από ζωντάνια, ποικιλομορφία, χρώματα και ήχους. Το IFLA WLIC ήταν ένα πολυπολιτισμικό γεγονός. Δε θα έπρεπε να το χάσει κανείς!

Η επίσημη ιστοσελίδα της IFLA: http://origin.ifla.org/ .

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!