#Foititips: Πώς να βρεις την πρώτη σου πρακτική

Της Νεφέλης Στεφοπούλου

Στις μέρες μας, οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας μας έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια πίεση όσον αφορά την εύρεση εργασίας και μάλιστα σε μια αγορά εργασίας που είναι ίσως η πιο ανταγωνιστική που έχει ποτέ υπάρξει.

Για να καταφέρεις να βρεις μια δουλειά πάνω στο αντικείμενό σου, θα πρέπει να αναλογιστείς τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις μέσα στο «χώρο» του επαγγέλματός σου. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, την οποία μπορείς να επιτύχεις με το να αναλάβεις κάποια πρακτική άσκηση (internship), ενώ σπουδάζεις.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν κάποια πρακτική άσκηση ή διστάζουν να το κάνουν. Το Citycampus.gr είναι εδώ για να σου δώσει κάποια χρήσιμα tips που μπορούν ενδεχομένως να σου φανούν πολύ χρήσιμα.

Τελειοποίησε το βιογραφικό σημείωμά σου

Το να δημιουργήσεις το πρώτο σου βιογραφικό σημείωμα μπορεί να αποβεί αρκετά αγχωτικό, καθώς δεν έχεις πολλά να συμπεριλάβεις σε αυτό –  ή μάλλον νομίζεις πως δεν έχεις! Στη πραγματικότητα έχεις ποικίλες πληροφορίες να συμπεριλάβεις. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα (τέχνη, ανάγνωση βιβλίων κλπ.), τα χόμπι και τις εξωσχολικές σου δραστηριότητες (αθλήματα, μουσική κλπ.), τις ικανότητες που διαθέτεις και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στον προϊστάμενό σου, καθώς και τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει το διάστημα που παρακολουθείς τα μαθήματα της σχολής σου.

Κάνε πολλές αιτήσεις

Δημιούργησε μία λίστα με τις εταιρείες στις οποίες θα ήθελες να εργαστείς και στείλε την αίτησή σου μαζί με το βιογραφικό σου σημείωμα και ένα σύντομο κείμενο στο οποίο θα εξηγείς όλους εκείνους τους λόγους που σε ωθούν στο να επιθυμείς να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι σημαντικό να κάνεις πολλές αιτήσεις καθώς δε θα πάρεις απάντηση από όλους, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, και οι εναλλακτικές σου πρέπει να είναι πολλές.

Ασχολήσου με τον εθελοντισμό

Ενώ κάνεις έρευνα όσον αφορά το πού θα κάνεις τη πρακτική σου άσκηση, μπορείς να εργαστείς εθελοντικά σε κάποιον οργανισμό τον οποίο θαυμάζεις και σε εμπνέει το έργο του. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός και ευχάριστος τρόπος να αποκτήσεις εμπειρία στον εργασιακό χώρο και να διευρύνεις τις ικανότητές σου σε διάφορους τομείς.

Κάνε διεξοδική έρευνα

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις έρευνα για τη πρακτική σου άσκηση με διάφορους τρόπους και να μην περιοριστείς μόνο σε έναν. Για παράδειγμα, πολλές αιτήσεις μπορεί να μη τις βρεις αποκλειστικά στο διαδίκτυο ή μπορεί να πληροφορηθείς για μια ενδεχόμενη θέση από κάποιο γνωστό σου!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!