Φοιτητική ζωή στο Λίχτενσταϊν

της Γιώτας Γεροντίδου

Λίγα Λόγια για το Λίχτενσταϊν

Το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, είναι ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος, εκτεινόμενο στις Άλπεις. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2019 ανέρχεται σε 38.747 κατοίκους. Η πρωτεύουσα του κράτους είναι η Βαντούζ, ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι το Σάαν. Είναι γνωστό ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού και σαν φορολογικός παράδεισος.

Η Δυναστεία των Λίχτενσταϊν, από την οποία προέρχεται και η σημερινή ονομασία του πριγκιπάτου, κατάγεται από το ομώνυμο κάστρο στην περιοχή της Κάτω Αυστρίας. Η οικογένεια κατείχε το κάστρο και τη γύρω περιοχή από τουλάχιστον το 1140 μέχρι και τον 13ο αιώνα, καθώς και από το 1807 και μετέπειτα. Ο Οίκος των Λιχτενστάιν στην πορεία των αιώνων απέκτησε την κυριότητα μεγάλων εκτάσεων γης και περιοχών. Κυρίως στη Μοραβία, την Κάτω Αυστρία, τη Σιλεσία και τη Στυρία, αν και η πλήρης κυριότητα ή επικαρπία αυτών των περιοχών ανήκε σε ευγενείς μεγαλύτερης τάξης. Οι πρίγκιπες των Λιχτενστάιν διατηρούσαν όλο αυτό το διάστημα στενούς δεσμούς με τους Αψβούργους ως σύμβουλοί τους.

Γιατί πρέπει να σπουδάσω στο Λιχτενστάιν;

Υπάρχουν τέσσερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λιχτενστάιν, όλα επωφελούνται από μια υγιή αναλογία προσωπικού-φοιτητή. Τα πανεπιστήμια και άλλοι οργανισμοί δίνουν έμφαση στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας, σας προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Θα πληροίτε τις προϋποθέσεις για να αποκτήσετε πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Με υψηλή ποιότητα ζωής και μερικές από τις καλύτερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, το Λιχτενστάιν είναι το ιδανικό μέρος για έναν διεθνή φοιτητή που αναζητά μια εφαρμοσμένη εκπαίδευση σε μια από τις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Λίχτενσταϊν: Διασκέδαση και Ψυχαγωγία

Στο Λιχτενστάιν, μπορείς να γευτείς από Ιταλική έως και Γιαπωνέζικη κουζίνα. Η παραδοσιακή κουζίνα, σε συνδυασμό με τα φημισμένα κρασιά αποτελούν σίγουρα  ένα ακόμη πλεονέκτημα για να ξεκινήσεις τις σπουδές σου.  Το Λιχτενστάιν δεν είναι και πολύ μεγάλο, όμως μην φανταστείς ότι δεν υπάρχουν πράγματα να δεις και να κάνεις. Μπορείς να ξεκινήσεις εξερευνώντας την πρωτεύουσα, να επισκεφθείς το κάστρο της Βαντούζ και να περπατήσεις στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης, τον πεζόδρομο  Staedtle. Το παραδοσιακό χωριό Triesenberg, προσφέρει καταπληκτική θέα στην κοιλάδα του Ρήνου και αξίζει να το επισκεφτείτε, ενώ σπάνιας ομορφιάς είναι και το θέρετρο Malbun, που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στις Άλπεις και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους σκιέρς και η πόλη Balzers με την πανέμορφη εκκλησία και το φρούριό της.

Κυριότερες φοιτητικές πόλεις

Βαντούζ

Είναι η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Λίχτενσταϊν. Έχει πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στον Ρήνο στα σύνορα του πριγκιπάτου με την Ελβετία. Αν και υπάρχουν αναφορές σε κείμενα του 12ου αιώνα για κάποια πόλη Φαρντούζ (Farduzes), πιθανότερο είναι ότι η πόλη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα γύρω από το κάστρο της (1322), το οποίο, όμως, καταστράφηκε το 1469 από τους Ελβετούς. Το κάστρο ανοικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα και αποτελεί το ορόσημο της πόλης. Είναι η έδρα του βασιλεύοντος Πρίγκηπα και είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Η Βαντούζ είναι κτισμένη στο μέσον μιας γεωργικής περιοχής, τα σπουδαιότερα αγροτικά προϊόντα της οποίας είναι τα σιτηρά, τα οπωρικά και το κρασί. Έχει σημαντική τουριστική κίνηση, αν και είναι από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δεν διαθέτουν ούτε αεροδρόμιο ούτε σιδηροδρομικό σταθμό (εξυπηρετείται σιδηροδρομικά από τον σταθμό της παρακείμενης πόλης Σαργκάν). Στην πόλη υπάρχουν το Μουσείο Τέχνης του Λίχτενσταϊν (Kunstmuseum Liechtenstein), κτισμένο το 2000 από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Μόργκερ, Ντεγκέλο και Κερέτς καθώς, επίσης, το Εθνικό Μουσείο του Λίχτενσταϊν, ένα μουσείο γραμματοσήμων και ένα μουσείο σκι. Στην Βαντούζ εδρεύει και το Ίδρυμα Ωνάση.

Μπάλτσερς

Το Μπάλτσερς είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο νότιο Λιχτενστάιν. Από το 2019, το χωριό είχε συνολικό πληθυσμό 4.642. Το κύριο μέρος του χωριού βρίσκεται κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Ρήνου. Είναι το σπίτι του Κάστρου του Γκέτενμπεργκ (Burg Gutenberg), το οποίο χτίστηκε τον 12ο αιώνα και βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο στο κέντρο του χωριού.

Αξιοθέατα

Κάστρο του Γκέτεμπεργκ

Το κάστρο βρίσκεται στο χωριό Μπάλτσερς και είναι ένα από τα 2 διατηρητέα κάστρα του Λίχτενσταϊν. Σε αντίθεση με το κάστρο της Βαντούζ, το συγκεκριμένο δεν αποτελεί κατοικία της πριγκιπικής οικογένειας αλλά λειτουργεί ως μουσείο. Το κάστρο ανακαινίστηκε ουσιαστικά από το 1905 έως το 1912, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Egon Rheinberger, γεννημένου στην Βαντούζ. Αυτή η αποκατάσταση πρόσθεσε μερικές νέες κατασκευές και κτίρια στα κάτω μέρη του κάστρου.

Κάστρο της Βαντούζ

Το κάστρο της Βαντούζ είναι η επίσημη κατοικία της πριγκιπικής οικογένειας του Λίχτενσταϊν. Βρίσκεται σε μια προεξοχή βράχου πάνω από την Βαντούζ, την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Λίχτενσταϊν, ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Είναι μια ιδιωτική οικία που δεν είναι επισκέψιμη από το κοινό. Ο κυβερνών πρίγκιπας δέχεται εκεί τους επίσημους καλεσμένους του. Το κάστρο αναπαλαιώθηκε ανάμεσα στο 1905 και στο 1920 στη διάρκεια της βασιλείας του Πρίγκιπα Ιωάννη Β’ του Λίχτενσταϊν, και επεκτάθηκε στη διάρκεια των αρχών της δεκαετίας του 1930 από τον Πρίγκιπα Φραγκίσκο-Ιωσήφ Β’ του Λιχτενστάιν. Από το 1938, η πριγκιπική οικογένεια το χρησιμοποιεί ως κατοικία. Το κάστρο αποτελεί σήμερα ένα από τα εθνικά σύμβολα του Λιχτενστάιν. Αμπέλια που ανήκουν στην πριγκιπική οικογένεια έχουν φυτευτεί γύρω από το κάστρο.

Κόστος Ζωής

Το τοπικό νόμισμα είναι το ελβετικό φράγκο (Fr.) που ισούται με 0,93 ευρώ.

Γεύμα για ένα στο εστιατόριο – 15.00 Fr.
Γάλα – 1.63 Fr./liter
Ρύζι – 2.00 Fr./kg
Αυγό – 4.75 Fr./dozen
Βόειο κρέας – 32.25 Fr./kg

Μεταφορά

Ένα εισιτήριο – 2.25 Fr.
Μηνιαία κάρτα – 55.00Fr.
Ταξί – 2.72 Fr./Km

Δείτε και το άρθρο μας για τα Μεταπτυχιακά στο Λίχτενσταϊν!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!