Γιατί να εισαχθείς στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών; 

του Δήμου Αναγνώστου

Η Σχολή Δικαστών και Δικαστικών Λειτουργών αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για έναν νέο και γεμάτο όρεξη για γνώση και εμβάθυνση νομικό. Οι εξετάΕίσαι απόφοιτος/η της Νομικής Σχολής; Εδώ θα βρείς τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που παρέχει η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.σεις είναι δύσκολες αλλά δίνουν τη δυνατότητα για ένα σίγουρο επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον, χαρίζοντας απλόχερα μοναδικές εμπειρίες και καταστάσεις.

Σχολή Δικαστικών Λειτουργών: Προϋποθέσεις

Για την εισαγωγή στη σχολή δικαστών απαιτείται:

  • Να έχουν την ιδιότητα του Ειρηνοδίκη
  • Να έχουν ή είχαν διετή άσκηση δικηγορίας ή είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικού τμήματος με μονοετή άσκηση δικηγορίας ή
  • Να είναι δικαστικοί υπάλληλοι με πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής και πενταετή υπηρεσία στη θέση αυτή.

Ακόμα είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους κατά το χρόνο που προκηρύσσεται ο διαγωνισμός. Επιπλέον, να έχουν τα προσόντα που αναφέρονται στις παραγράφους 1,2,3 του άρθρου 36 και δεν έχουν κωλύματα που προβλέπονται στα άρθρα 37 και 38β του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Σχολή Δικαστικών Λειτουργών: Προετοιμασία

Οι περισσότεροι νέοι νομικοί επιλέγουν την οδό των νομικών φροντιστηρίων προετοιμασίας. Είναι μια λύση που τους χαρίζει, σε ένα ποσοστό, μια σιγουριά επιτυχίας στις απαιτητικές εξετάσεις που ακολουθούν. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις και τεχνικές, προκειμένου να προετοιμαστούν. Το νομικό υπόβαθρο είναι πολύτιμο για την κατανόηση και τη διευκόλυνση της προετοιμασίας, ώστε να δημιουργηθεί το σωστό μονοπάτι προς την εξεταστική επιτυχία.

Διαδικασία

Η επιλογή των εκπαιδευόμενων κάθε σειράς πραγματοποιείται με τρεις παράλληλους διαγωνισμούς για κάθε κατεύθυνση. Ο Εισαγωγικός Διαγωνισμός διενεργείται από πενταμελή επιτροπή που συγκροτείται για κάθε κατεύθυνση ξεχωριστά και περιλαμβάνει δύο στάδια:  προκριματικό και τελικό.

Το προκριματικό διεξάγεται κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου ενώ το τελικό στάδιο από το Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Κατά το προκριματικό στάδιο οι υποψήφιοι των τριών κατευθύνσεων υποβάλλονται σε τέσσερις γραπτές δοκιμασίες νομικών μαθημάτων και σε γραπτή δοκιμασία σε μια από τις ακόλουθες ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, ιταλική και γερμανική.

Κατά το τελικό στάδιο, στο οποίο μετέχουν όσοι επιτύχουν στο προκριματικό, εξετάζονται προφορικά και δημοσίως στην ύλη του προηγούμενου σταδίου και σε θέματα ευρωπαϊκού και κοινοτικού Δικαίου. Εξετάζονται προαιρετικά σε μια ή δυο ξένες γλώσσες με εξαίρεση αυτή που έχουν ήδη εξεταστεί.

Εξετάσεις

Είναι αρκετά απαιτητικές σε επίπεδο συγκέντρωσης και αφοσίωσης, σε βαθμό κατανόησης του ζητήματος. Δεν είναι ακατόρθωτο να καταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων να εισέλθει στη σχολή σε οποιαδήποτε από τις κατευθύνσεις επιλέξει με την κατάλληλη προετοιμασία στα μαθήματα που απαιτούνται σε κάθε τομέα. Για παράδειγμα, η κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης απαιτεί γνώση Διοικητικού Δικαίου και Διοικητικής Δικονομίας, ενώ στην Ποινική απαιτείται η γνώση Ποινικού Γενικού και της αντίστοιχης Ποινικής Δικονομίας.

Οφέλη

Η κατάκτηση μιας θέσης στη Σχολή Δικαστών εξασφαλίζει ισοβιότητα του επαγγέλματος που προσφέρει ασφάλεια τόσο στον οικονομικό, όσο και στον εργασιακό τομέα. Προσφέρει καταξίωση στον επαγγελματικό τομέα και κύρος ανάμεσα στο κύκλο των δικηγόρων. Επιτελεί ένα σημαντικό λειτούργημα, το οποίο κράτα στα χέρια του τη ζυγαριά της δικαιοσύνης και τη μοίρα των κατηγορούμενων. Σίγουρα, ο χρόνος προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών είναι πολύτιμος. Θα θυσιαστεί, όμως, στον βωμό της γνώσης και της εμπειρίας ενός νομικού που θα δώσει μία νέα ώθηση στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!