Γιατί χρειαζόμαστε την επιχειρηματική εκπαίδευση;

του Σπύρου Κατρανίδη

Η εκπαίδευση αποτελεί μία επουσιώδη διαδικασία, μέσω της οποίας επιδιώκεται η μόρφωση και η παροχή γνώσεων στο άτομο, με σκοπό την επιβίωσή του στο μέλλον ως ανεξάρτητο άτομο. Τι γίνεται όμως όταν οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτούνται σήμερα θα θεωρούνται ξεπερασμένες σε χρόνο ρεκόρ; Τι κάνω όταν βρίσκομαι στην εποχή όπου αναλφάβητος δεν είναι αυτός που δε γνωρίζει απαραίτητα γραφή και ανάγνωση αλλά αδυνατεί να αξιολογήσει να αποκτήσει και να κάνει πράξη τις γνώσεις που θα του προσφέρουν προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη; Πώς θα προσαρμοστώ στις αλλαγές που ακολουθούν κατά κύματα πλέον;

Η επιχειρηματική εκπαίδευση, αν και δεν υπάρχει σαφής ορισμός (υπάρχει και ο όρος εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα που εστιάζει περισσότερο στις επιχειρήσεις), αναφέρεται στην ενίσχυση συμπεριφορών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων των νέων, ώστε να αξιοποιηθούν σε πτυχές τις ζωής τους, ανεξαρτήτως σταδιοδρομίας, ως υπάλληλοι, καταναλωτές, πολίτες χωρίς να περιορίζεται στην ανάπτυξη επιχείρησης.

Το ερώτημα όμως είναι, γιατί είναι σημαντική η επιχειρηματική εκπαίδευση;

Η σημασία της έχει επισημανθεί από πολλές έρευνες καθώς ενισχύει πληθώρα ελαφριών δεξιοτήτων (soft skills), τα οποία αξιοποιούνται στη σταδιοδρομία, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, με ότι αυτά συνεπάγονται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι πώς οι start up επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από άτομα που έχουν λάβει δεξιότητες επιχειρηματικής εκπαίδευσης. Δημιουργεί καταρτισμένο επαγγελματικό δυναμικό ικανό να ανταπεξέρχεται στις αλλαγές, να δημιουργεί νέες ιδέες και να τις κάνει πράξη. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η παραγωγικότητά του, μειώνεται η ανεργία, δημιουργείται πλούτο και αυξάνεται το ΑΕΠ. Γίνεται κατανοητό πώς είναι πολύ σημαντική επένδυση με μακροχρόνια οφέλη.

Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται δεξιότητες και…

 • ο νέος εκπαιδεύεται να σχεδιάζει, να παίρνει ρίσκα, να αξιολογεί, να κρίνει και να λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Επίσης μπορεί να αναστοχάζεται και να αξιολογεί την υλοποίηση και την έκβαση του πλάνου
 • βελτιώνεται η απόδοση σε πλήθος τομέων. Ανάμεσά τους τη μαθητική, την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική
 • ενισχύεται η δυνατότητα λήψεως αποφάσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η επίλυση προβλημάτων και αναπτύσσονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ομαδικότητα, η συνεργασία, η  επικοινωνία και οι ηγετικές ικανότητες ουσιώδη στοιχεία συντονισμού και ευελιξίας
 • διαμορφώνει γνώμη και άποψη, με ικανότητα απέναντι σε κάποιο θέμα ή πρόβλημα και δυνατότητα υποστήριξης
 • μαθαίνει τη διαχείριση χρόνου και οικονομική διαχείριση
 • ψυχολογικές επιδράσεις όπως αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμησης και ικανοποίησης
 • μαθαίνει να βελτιώνεται και να σηκώνεται μετά από αποτυχία
 • οδηγείται στη δημιουργία και διεύθυνση επιχειρήσεων με μεγαλύτερη πιθανότητα βιωσιμότητας.

Με ποιους τόπους όμως μπορεί η επιχειρηματική εκπαίδευση να γίνει πράξη;

 • μέσω δραστηριοτήτων που διεγείρουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μέσω ανάθεσης εργασιών σε ένα ή περισσότερα άτομα με μελέτες περίπτωσης. Σε αυτές οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν θέση σε προβλήματα και προτείνουν λύσεις (κατά προτίμηση καινοτόμες)
 • συμμετοχή σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς
 • μέσω παροχής συμβουλών σε μη κερδοσκοπικές ή μικρές επιχειρήσεις
 • συμμετοχή επαγγελματιών στην εκπαιδευτική διαδικασία
 • προγράμματα ανταλλαγής

Η επιχειρηματική εκπαίδευση συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, του ΟΟΣΑ, βρίσκεται στον 4ο από τους στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών τόσο στα σχολεία όσο και στα πανεπιστήμια. Ωστόσο στην Ελλάδα μόλις φέτος αρχίζει να εντάσσεται σε προγράμματα σπουδών νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων με πιλοτικό χαρακτήρα μαθήματα επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ως διακριτού θεματικού κύκλου, στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Χρειάζονται προφανώς ριζικότερες κινήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα στοιχεία της επιχειρηματικής εκπαίδευσης που θα αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και θα φέρουν πολλαπλά οφέλη.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!