#Foititips: Μαθαίνοντας να κρατάμε εύχρηστες σημειώσεις
του Ιωάννη Λαγού
Η μετάβαση του Μαθητή σε Φοιτητή, από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο συμβαδίζει με την ενηλικίωση του ατόμου. Η ενηλικίωση συνοδεύεται από αποφάσεις για το μέλλον του νέου, την ατομική, κοινωνική, επαγγελματική ανέλιξή του και την προσπάθεια αυτονόμησης του από το οικογενειακό του περιβάλλον. Βρίσκεται στο μεταίχμιο της εφηβικής – ενήλικής ζωής και προσπαθεί να καθορίσει την ταυτότητά του, τα θέλω, τις συμπεριφορές του.
Μετάβαση από τη σχολική στην πανεπιστημιακή ζωή
Ο πρωτοετής φοιτητής μεταβαίνει σε ένα μαθησιακό περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από εκείνο του αυστηρού δομημένου σχολείου. Μπαίνει σε έναν χώρο που του δίνει την ελευθερία να δοκιμάσει νέους τρόπους μάθησης και να τις προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες. Από την έτοιμη μάθηση, αυτή της στείρας αποστήθισης περνάμε στην κατανόηση και στην εμβάθυνση του αντικειμένου. Με την παρακολούθηση των διαλέξεων και των σεμιναρίων της εκάστοτε σχολής ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με νέες γνώσεις και εμπειρίες. Αυτές τον βοηθούν να αναπτύξει κριτική σκέψη, ελεύθερη βούληση και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.
Το να μπορέσει κάποιος νέος φοιτητής να κρατήσει εύχρηστες σημειώσεις δεν είναι ότι πιο εύκολο και ούτε έχει πάντα τις κατάλληλες γνώσεις για να το κάνει. Ο σχολικός τρόπος εκπαίδευσης είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με το πώς λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Χρειάζεται καλή οργάνωση, συμμετοχή και απόλυτη προσοχή στις διαλέξεις.
Μερικά tips για να κρατάς καλές σημειώσεις!
- Πριν ξεκινήσει η διάλεξη, χρήσιμο θα ήταν να γράφεις την ημερομηνία και το μάθημα που παρακολουθείς. Έτσι, πριν την εξεταστική δεν θα βρεθείς στην θέση να μην γνωρίζεις πιο μάθημα προηγείται ή έπεται στην ύλη.
- Για το κάθε μάθημα να έχεις ένα διαφορετικό ντοσιέ στο οποίο θα βάζεις τις σημειώσεις κάθε μαθήματος για να μην τις χάνεις και για να μην σπαταλάς άσκοπο χρόνο για την εύρεση τους.
- Να επικοινωνείς με συμφοιτητές σου που παρακολουθούν τις διαλέξεις για να διασταυρώνετε τις σημειώσεις μεταξύ σας και να εκφράζετε τους προβληματισμούς και τις απορίες σας. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσετε καλύτερα την ύλη και θα διορθώσετε τυχόν λάθη ή παραλείψεις που μπορούν να υπάρξουν.
- Να χρησιμοποιείς πολύχρωμα στυλό στα σημεία που σας επισημαίνει ο καθηγητής για να δώσετε ιδιαίτερη βάση στο διάβασμα σας. Στα σημαντικά κομμάτια μπορείτε να γράφετε τις λέξεις «SOS», «ΠΡΟΣΟΧΗ» είτε κάποια σύμβολα, λέξεις προσωπικές που σας αρέσουν και σας κινούν το ενδιαφέρον.
- Αν κάποιες φορές δεν προλαβαίνεις να γράφεις όλες τις λέξεις και τις σημειώσεις μπορείς να γράφεις κάποιες με συντομία ή να χρησιμοποιείς κάποια σύμβολα που θα σε κάνουν να καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοείς.
- Χρειάζεται να ξεχωρίζεις τις σημαντικές πληροφορίες από τις ασήμαντες, να σκέφτεσαι κριτικά και να μην συμπεριφέρεσαι με μηχανικό τρόπο. Μην χάνεις ουσιαστικό χρόνο δίνοντας βάση σε πράγματα που δεν πρέπει.
- Να ρίχνεις μία ματιά στις σημειώσεις σου στο ενδιάμεσο του εξαμήνου και όχι τελευταία στιγμή πριν την εξεταστική. Καλές σημειώσεις δίχως μελέτη δεν πρόκειται να δώσουν το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα. Η οργάνωση και η θέληση μας οδηγούν στην κατάκτηση του στόχου μας, στη επιτυχία.
- Αν διαπιστώσεις πως σου λείπουν σημαντικές σημειώσεις, μην μπεις στη διαδικασία να αντιγράψεις σημεία από το σύγγραμμα. Εντόπισε τα σημαντικά σημεία και ασκώντας την κριτική σου ικανότητα και δίνοντας παραδείγματα, φτιάξε τις δικές σου σημειώσεις. Ανερχόμενος επιστήμονας είσαι, άλλωστε !